2020/10/24

Hol leszel, amikor eltűnik a víz? ✦ Maja Lunde: Kékség

Apokaliptikus disztópia, természeti katasztrófa, klímamigráció, elsivatagosodás. Nyersen, tömören, közérthetően. Valahogy így jellemezném Maja Lunde norvég író klímakvartettjének második darabját, amely önálló kötetként is abszolút megállja a helyét. Gondolatébresztésből (és nyomasztásból) csillagos ötös.

Szubjektív ajánló Maja Lunde irodalmi köntösbe csomagolt végső figyelmeztetésnek is felfogható regényéről.

2020/10/10

Ideje újragondolni, amit a pszichés zavarokról gondoltunk

Tudjátok, vannak azok a könyvek, amelyekre nem mi bukkanunk rá, hanem a könyv „talál meg” minket. Ez történt velem Nathan Filer könyve kapcsán - és végül valóban igen hasznos olvasmánynak bizonyult.

És, hogy megváltoztatta-e a gondolkodásomat a mentális egészségről? Ha nem is teljesen, de mindenképpen formálta, és alaposan finomított rajta. Elmondom, hogy miért.

2020/10/06

15 könyvújdonság októberre

Az októberi könyvújdonság ajánlóban mindenki találhat magának szimpatikus olvasnivalót, legyen szó izgalmas krimiről a műfaj királyától, önismereti kötetről, könnyed lektűrről, kortárs szépirodalomról, érzékenyítő mesekönyvről, vagy épp virtuális valóságról.

Legfőbb ideje hát bekészíteni egy csésze gőzölgő, fűszeres forró csokoládét és némi édes sütőtököt egy remek olvasmány mellé.