2019/01/16

Évindító olvasmányok ✦ 9 KÖNYV JANUÁRRA

Kezdjük az évet friss megjelenésekkel! A január ugyan némileg visszafogottabban alakul az év végi hajrá után, de azért néhány szupernek tűnő olvasmány mostanság is megjelent/megjelenik hamarosan, ezek közül szemezgettem a posztban.

Chloe Benjamin // A ​halhatatlanok

1969-ben, ​New York City Lowe East Side-ján terjed a hír egy rejtélyes nő érkezéséről, egy utazó médiumról, aki állítja, hogy bárkinek meg tudja mondani a halála időpontját. A Gold gyerekek – négy kamasz az öntudatosság fordulópontján – ennek hallatára ki is szöknek, hogy szembesülhessenek a jövőjükkel.


A jóslatok a következő öt évtizedről szólnak. Az aranyifjú Simon elszökik a nyugati partra, hogy a ’80-as évek San Franciscójában keresse a szerelmet; az álmodozó Klara egy Las Vegas-i bűvész lesz, a valóság elködösítése, a fantáziák és illúziók megszállottja; a legidősebb fiú, Daniel háborús orvosként próbál biztonságra lelni 9/11 után; a könyvmoly Varya beleveti magát a hosszú élet rejtélyeinek kutatásába, és próbára teszi a tudomány és a halhatatlanság közti vékony vonalat.


Elsöprő regény figyelemre méltó ambícióról és mély érzelmekről. A halhatatlanok a sors év választás, valóság és illúzió, jelen élet, világ és a következő közti határokat vizsgálja. Mélyen megrendítő testamentuma ez a történet erejének, a hit természetének és a család hajthatatlan vonzásának.


Mireille Guiliano // A ​francia nők nem számolnak kalóriát

A ​francia nők tudnak élni!
A francia nők nem híznak (New York Times bestsellerlista 1. hely) szerzőjének új könyvében az írónő górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát begyűjtő és feltálaló figurákat, valamint azokat a nyomós érveket, amelyek alapján mindnyájunknak élveznünk kellene ezt a csemegét.


A könyv lebilincselő stílusban ír a párizsiaknak a világ legérzékibb kagylójával folytatott szerelmi viszonyáról. Főként az Huîtrerie Régisre, a Fény Városának szívében megbúvó szűk, zsúfolt osztrigabárt ismerhetjük meg, annak nyakas tulaját, de különös törzsvendégeit is. A francia nők nem számolnak kalóriát, amely részben kulturális utazás, részben szakácskönyv, részben életkép, bebizonyítja, hogy a párizsiaknak minden téren igen egészséges étvággyal bírnak. Megismerhetjük a világ legjobb osztrigafajtáit, azok tápértékét, illetve a hozzájuk legjobban illő borokat. És ha ez nem elég, ott van még egy tucatnyi ínycsiklandó recept, hogy ne csak epekedjünk, de a tettek mezejére is lépjünk. Virtuális párizsi kirándulásra fel! Merítkezzünk meg az élvezetekben!

Louise Candlish // Mi ​házunk

Egy napfényes délelőtt egy család költözködik be újonnan vásárolt házába a londoni kertvárosban, a Trinity Avenue-n.

Nincs ebben semmi különös.

Kivéve, hogy az a te házad.

És hogy nem adtad el.

Hans Rath // Az ​ördög is csak ember

Jakob Jakobi pszichoterapeutát találkozóra hívja egy Anton Auerbach nevű ismeretlen, és rendkívül érdekes ajánlatot tesz neki: meg szeretné vásárolni a lelkét. Azóta ugyanis, hogy Jakob három évvel ezelőtt találkozott Istennel, a lelke különösen értékes. Hogy kinek? Természetesen az ördögnek, akinek a megbízásából felkereste. Jakob határozottan ideges lesz. Miért folyton őt találják meg a menny és a pokol küldöttei? Vagy legalábbis az olyan emberek, akik ezeknek képzelik magukat.


Természetesen nem veszi komolyan az ajánlatot, az állítólagos ördögnek azonban van néhány trükk a tarsolyában. Módszeresen igyekszik pokollá tenni Jakob életét, aki lassan rászorulna némi isteni segítségre…


Jeremy Dronfield // A ​fiú, aki követte az apját Auschwitzba

Igaz történet Gustav Kleinmann naplója alapján. Egy megindító igaz történet egy apa és fia küzdelméről, hogy együtt maradhassanak és túléljék a Holocaustot.


1939-ben Gustav Kleinmannt, a bécsi zsidó kárpitost elhurcolják a nácik. Kamasz fiával, Fritzcel együtt Németországba, Buchenwaldba küldik, ahol egy elképzelhetetlen megpróbáltatás veszi kezdetét, amikor megverik, éheztetik és a koncentrációs tábor építésére kényszerítik őket.


Amikor Gustavot áthelyezik Auschwitzba, ami egyenlő a halálos ítéletével, Fritz nem hajlandó elengedni az apját. Miközben átélik a rengeteg szörnyűséget és szenvedést, csupán egyetlen dolog marad állandó, ami életben tartja őket: a szeretet apa és fia között.


A regény alapjául Gustav titkos naplója és egy mélyre ható kutatás szolgált.
Az olvasók most először találkozhatnak apa és fia igaz történetével – a bátorság és a Holocaust túlélésének páratlan mementójával.


George R. R. Martin & Landry Q. Walker // Királyok ​csatája

A ​Tűz és jég dala regényciklus második része ott folytatódik, ahol a Trónok harca harca végén elbúcsúztunk hőseinktől: Westerosban véres polgárháború dúl, és közeledik a hosszú, jeges tél… A Hét Királyság Vastrónjáért folytatott öldöklő küzdelemben – mely szétszaggatja a birodalmat, káoszt és pusztulást hozva népére –, hat ádáz ellenfél, hat hatalomvágyó főnemes mérkőzik egymással.


A lefejezett Eddard Stark nagyúr legidősebb fia, Robb Észak királyának kiáltja ki magát. A hivatalos trónörökös, Joffrey csak névleg uralkodik délen, helyette az udvari intrikák irányítják Királyvárat. Robert Baratheon két fivére szintén a trónra áhítozik, és a száműzött királynő, a Targaryen-dinasztia utolsó sarja, Daenerys sem riad vissza semmitől, hogy megszerezze, ami jog szerint őt illeti. Ráadásul a Vas-szigetek harcias ura is összehívja lobogóit, hogy hadba szálljon a koronáért…


Madeline Miller // Kirké

Az ​Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.
A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.
Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.


Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.
Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.


Bob Goff // A ​szeretet cselekszik

Egy ​rendkívüli ember mesél az életéről és arról az életről, amelyet mindannyian élhetünk – szeretet erejével áthatott, a világban tevékenyen részt vevő, ízig-vérig megélt értékes életről. A szeretet cselekszik nem kliséket és szabályokat vonultat fel, hanem Bob saját életének egy-egy csodálatos kalandjával mutatja be, hogy miért is kell elszakadnunk a megszokott, betanult, átlagos élettől. Bob nem kisebb kalandra hív, mint magára a nagybetűs ÉLETRE. Történetei elgondolkodtatnak, felháborítanak, megérintenek, felzaklatnak, lelkesítenek. A könyv elolvasása után képtelen leszel ugyanúgy élni az életedet. Többé már nem akarsz átlagos maradni!


Bob történetei hihetetlenek, csakúgy mint az, hogy ezek az események valóban vele, a mai világban történtek meg. És még hihetetlenebb az a csoda, hogy te is élhetsz ugyanilyen hihetetlen életet. Itt és most! Nem kell hozzá semmi más, csak igaz, tiszta, szívből jövő szeretet, amely nem merül ki a gondolatok szintjén. Mert az igazi szeretet nem csak elmélkedik vagy vágyakozik. A szeretet cselekszik!

Charlie Higson // Felnőttek ​nélkül

Charlie ​Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően ugyanis bomlásnak indult testű, vérszomjas lényekké változtak mindazok, akik életben maradtak és elmúltak tizennégy évesek. A kiskamaszok különböző épületekben barikádozták el magukat London-szerte, és csak akkor merészkednek ki az utcára, ha élelmet kell keresniük.


A bátor Arran és az érzékeny Maxie vezette gyerekcsapat a Waitrose szupermarketben él. Tartalékaik megfogyatkoztak. Ám felbukkan egy titokzatos fiú, Jester, aki azzal kecsegteti őket, hogy a Buckingham-palotában biztonságos menedékre lelhetnek, ételben, italban sem lesz hiány. Nekivágnak az útnak, miközben városszerte mindenütt (a sikátorokban, az elhagyatott házakban, a föld alatt) lesben állnak a felnőttek.


Vajon eljutnak a gyerekek a biztonságos helyre? A palotában tényleg boldog jövő vár rájuk, vagy a látszat csal?


A váratlan csavarokban bővelkedő The Enemy – Felnőttek nélkül megpróbál választ találni arra a kérdésre, hogyan élhetjük túl a rémálmainkat is messze meghaladó borzalmakat. Miközben az olvasó szembesül egy másik, filozofikusabb problémával is: mivé lesz a társadalom, ha a közösségek a gyerekek elképzelései szerint szerveződnek újra?


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése