2019/12/06

Kézműves irodalmi szütyők - Itt a #könyvtasiprojekt 3. szériája!

A megújult Könyvtasi projekt immáron 3. „felvonásához” érkezett! Rendelés és infók a bejegyzésben.

De miért mondom, hogy megújult a projekt? Alább összegyűjtöttem, hogy mit érdemes tudni.

Na de mégis mi változott?

→ A kedvenc részem az, hogy végre teljes mértékben kézművesek lettek a tasik: a szupertehetséges grafikus-illusztrátort, Bíró Erikát kértem meg, hogy szálljon be a projektbe, és tervezzen kifejezetten a könyvtasikhoz textilmintákat, hogy tényleg 100%-ban egyedi darabok szülessenek.
Csupa hazai kisvállalkozást és alkotót támogatsz a tasik megvásárlásával, merthogy:
  • hazai kisvállalkozás gyártja le az egyedi mintás anyagokat
  • hazai kisvállalkozásoktól szerzem be a szükséges kiegészítőket és alapanyagokat
  • a textilmintákat Bíró Erika tervezi
  • az előbbiek felhasználásával pedig én készítem el az „irodalmi szütyőket” a kis műhelyünkben
→ A visszajelzések alapján módosítottam a méreten: így is beleférnek féltégla olvasmányok, mégis kevesebb helyet foglalnak a könyvtasik. Üresen ~ 20,5 x 25,5 cm a méretük. Hogy érzékeltessem, ez azt jelenti, hogy a régi kiadású, keménytáblás Harry Potter 4. része (674 oldal) még belefér, az 5. része (750 oldal) már nem.
➡️ Maga a textília is új: puha tapintású, sűrű szövésű poliészter az alap, amely szinte abszolút nem gyűrődik (szerencsére, mert vasalni ellenben nem valami hálás dolog :)), de ami a legjobb: elképesztően élénkek rajta a színek, szinte életre kelnek a minták.
Minden könyvtasihoz hozzáillő, egyedi könyvjelző jár! Úgy gondoltuk, legyen még komplexebb az olvasmányélmény, így Erika összesen 9 féle egyedi könyvjelzőt is tervezett (minden típushoz háromfélét). Minden egyes tasihoz ajándékba adunk egyet, ami az adott mintához készült, valamint néhány szettet is összeállítottunk belőlük, amit extraként hozzá lehet csapni a könyvtasihoz. :)

→ A szép csomagolás fontos, de a környezet védelme még fontosabb. Így a csomagolást az elengedhetetlenre minimalizáltuk és papíralapúvá tettük. (És kérünk is, hogy amit tudsz, használj fel újra, amit nem, azt pedig gyűjtsd szelektíven.)
→ És igen, nem csak pozitívumok vannak, nem akarok zsákbamacskát árulni: a technológiai váltás azt is magával hozta, hogy sajnos elkerülhetetlenül drágult is némileg a könyvtasi - 5900 Ft-ba kerül.


Egy kis háttérsztori, avagy ez van, amikor épp minden elromlik

Ha már ennyire családias lett maga a projekt, álljon itt egy személyesebb kitekintés. (Akit ez nem érdekel, csak a kollekcióra kíváncsi, az ugorja át.) 
Az a helyzet, hogy a harmadik széria esetén nagyjából minden bekövetkezett, amit szerettünk volna elkerülni. Csúszások, készlethiány, elromló gépek, magánéleti problémák, és rengeteg plusz munka, amit nem lehetett előre látni. Ennek az lett a vége, hogy az ütemterv nem csak megborult, hanem esett egy hatalmasat. Mivel szívügyem ez a projekt (>>itt<< bele is tudtok nézni, hogy hogyan készült), rengeteget gondolkoztam - többnyire alvás helyett, éberen forgolódva az ágyban -, hogy hogyan oldjam meg a helyzetet. Végül fájó szívvel be kellett látnom, hogy ha megfeszülök sem fogok tudni mindent megoldani. (Ezt egy megrögzött maximalistának nagyon nehéz elfogadnia, de csak ér valamit az a sok könyv, amit olvasok a témában, mert valahogy képes voltam megbékélni ezzel a közel sem ideális helyzettel.) Úgy éreztem, hogy túl nagy kompromisszumot jelentett volna az, ha a felmerült nehézségek ellenére mégis elkészül a tervezett darabszám, mert ez azt is jelentette volna, hogy nem tudok kellő odafigyeléssel elkészíteni minden darabot és nem tudom azt a minőségű alapanyagot használni hozzá, ami bevált. Így pedig nem volt mit tenni: végül lényegesen kevesebb könyvtasit készítettem el, mint terveztem, ezeket viszont nyugodt lelkiismerettel tudom majd útnak indítani az új tulajdonosukhoz.

Az új széria

A kis herceg egy igazi alapmű, telis-tele értékekkel. Minden életkorban, minden embernek mást ad a történet, így szerettünk volna egy olyan mintát, ami ezt az érzést eleveníti fel. Ha eltévedünk a világban, ha beszippant a káosz, ha nem találjuk magunkat, elevenítsük fel Antoine de Saint-Exupéry örökérvényű történetét, és máris tudni fogjuk, merre visz az utunk - legalábbis iránytűnk már lesz hozzá.




Bár mindannyiunk számára mást jelent a hygge, van itt minden, ami a hamisítatlan hygge-kezdőszett elmaradhatatlan része: puha cicák, meleg zoknik, forró italok, fűszeres piték, zöldellő növények és őszi falevelek, gőzölgő kancsók, na meg természetesen remek olvasnivalók. Szóval igen: ezzel a mintával igyekeztünk kimaxolni a könyvmolyságot és a komfortos bekuckózás érzését.





Hogy mit jelent a belső dzsungel? Akárcsak a hygge: mindenkinek mást. A lelkünket, a gondolatainkat, azt a komplex valamit, ami a mindennapokban dolgozik bennünk - a 'jó' és 'rossz' dolgokat egyaránt. Időnként fontos megpihennünk, kiszakadni az érzelmek örvényéből, időt hagyni a regenerálódásra, és lelkiismeretfurdalás nélkül hagyni, hogy csak LEGYÜNK. Nem hasznosan, nem produktívan, nem ugrásra készen - csak lenni, és élvezni a létezést. Ahogy Mérő László fogalmaz: Létfontosságú, hogy az ember időnként olyasmivel foglalkozzon, ami nem létfontosságú. Egy jó könyv ebben is segíthet. Többek között ezt jelenti számunkra ez a minta.



Ha szeretnél rendelést leadni, az alábbi űrlap kitöltésével tudod megtenni:

>> RENDELÉS ITT <<


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése