2016/11/18

Anatómia, történelem, bűncselekmények | Jordi Llobregat - Vesalius titka

Jordi Llobregat – Vesalius titka
[El secreto de Vesalio]

Sosem gondoltam volna, hogy ez - a kissé furcsa nevű - Jordi Llobregat első könyve. Mert egy dolgot már most kijelenthetek: a pasinak tényleg van érzéke az íráshoz. A Vesalius titka ugyanis egy majdhogynem vérprofi, első osztályú történelmi orvosi krimi. Szóval rendesen belevágott.

A könyv érdekes elegye az ügyesen adagolt – és meglehetősen felkavaró – orvosi részleteknek, amely számomra, mint kívülálló számára óvatosan egyensúlyoz a realitás és szürrealitás (vagy nevezzük inkább misztikumnak) határán, időnként át-át billenve egyik vagy másik oldalra, továbbá a történelmi érdekességeknek, valamint az elmaradhatatlan bűntényeknek.

Llobregat fogta mindezen összetevőket, és gyúrt belőlük egy kétségtelenül igen erős bemutatkozó regényt.



A történet középpontjában három meglehetősen különböző karakter áll, akik korábban nem ismerték egymást, azonban az események összesodorják őket, hogy aztán kis csapatot alkotva közösen tevékenykedjenek tovább, és próbáljanak az ügy végére járni.

Egyik központi karakterünk Daniel Amat, aki rejtélyes okból hirtelen elhagyta Barcelonát hét éve, és majdnem sikerült elfelejtenie régi életét. Oxfordban felfelé ível a karrierje, magánélete is a legjobb úton halad, ám váratlanul táviratot kap régi otthonából, miszerint apja meghalt. A férfi így Barcelonába utazik a temetésre, ahol azonban nem várt nehézségekkel szembesül, és a lelkiismerete ezúttal nem hagyja, hogy csapot-papot otthagyjon. Ezúttal úgy dönt, szembenéz a dolgokkal. Ennek során hamar kiderül, hogy édesapja valószínűleg mégsem baleset áldozata lett, ahogy azt a korrupt hatóságok próbálják elhitetni vele. Daniel rájön, hogy apja olyan dolgok után kezdett kutakodni, amelyek végül a vesztét okozták, ő pedig úgy dönt, utánajár ennek.


A kutakodásban segítségére lesz – természetesen nem pusztán önzetlenségből - az egyik helyi firkász, Fleixa, akinek a karakterét én sokáig nem tudtam megkedvelni, de végül csak sikerült megmutatnia az emberi, sőt a végére már érzékeny oldalát.

Az egyik legérdekesebb szereplő azonban kétségtelenül Pau Gilbert, a fiatal orvostanhallgató, akiről mindvégig sejtjük, hogy valami furcsa vele kapcsolatban, de bevallom, mikor lehullt a lepel, még így is okozott meglepetést – jó értelemben.


Ők hárman meglepően szerethető csapatot alkotnak, és mindegyikük más-más motiváció által vezérelve ugyan, de közös célt igyekeznek megvalósítani. Ugyanis nem csupán Amat doktor feltételezhető meggyilkolásáról van szó: tömegével kerülnek elő újabb és újabb áldozatok – fiatal lányok -, akikkel brutális módon végeztek, hogy aztán a csatornában kössenek ki.

A nyomozás során tényleg komoly jelentőségük van az orvosi felfedezéseknek, és Llobregat nem sajnálja tőlünk a véresbrutálisgusztustalan részleteket sem. Komolyan. Én szóltam.


A könyv – bár néhol picit azért döcögős volt -, összességében végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet, és egyre inkább szerettem belemerülni ebbe az alapvetően nem éppen kellemes világba: a barcelonai mocsokba, árulásba, korrupcióba, erőszakba, és sok-sok boncolásba.
Azt kell mondjam, A Vesalius titka nagyon ígéretes bemutatkozás Jordi Llobregattól, egészen magasra tette a mércét a műfajban, kíváncsian várom, mivel rukkol elő legközelebb.

„Nem tudja, hol a helye, soha nem is tudta. Amióta összeházasodtak, folyton csak lázadozott, és ami még ennél is rosszabb: volt saját véleménye! Olvasott, ami nem való egy tisztes nőhöz. Mit gondol magáról?”


4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése