2018/04/05

Szerzemények, avagy üdv a polcomon #10






1 Joanna Nylund // Sisu

Joanna Nylund: SisuSISU – „Van benne kurázsi”
Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:
• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat
• kitartóbb és testileg fittebb lehet
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

2 Gabriel García Márquez // Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája


Gabriel García Márquez: Egy elÅ‘re bejelentett gyilkosság krónikájaA ​mi házunk messze volt a főtértől, egy mangófaligetben, a folyónál. Margot húgom a folyóparton ment végig; az emberek olyan izgalomban voltak a püspök érkezése miatt, hogy minden más megszűnt számukra. A fekvő betegeket mindenütt kitették a kapuba, hogy megkapják az Isten orvosságát, és szaladtak az asszonyok, hozták a pulykát, a malacot meg a többi ennivalót a házak udvarából, a folyó túlsó partja felől pedig felvirágozott csónakok közeledtek. De aztán, amikor a püspök elhajózott az orruk előtt, és még a lába nyomát se hagyta ott nekik emlékbe, a másik hír, mely addig kicsire zsugorodva lapult meg, hirtelen nőni kezdett, és visszanyerte botrányméretét. Margot húgomra ekkor zúdult rá, teljes súlyával: a szép Angela Vicariót, akinek az előző napon volt az esküvője, a férje visszavitte a szülői házba, mert azt kellett tapasztalnia, hogy már nem szűz. „Úgy éreztem, hogy énalattam nyílik meg menten a föld – mondta a húgom. – De bárhogy hányták-vetették a dolgot, senki se tudta elképzelni, hogy a szegény Santiago Nasar hogyan keveredhetett bele az ügybe.” Csak azt tudták biztosan, hogy az Angela Vicario két bátyja már elindult, hogy megölje.


3 Alexandra Ripley // A gardéniás hölgy


Alexandra Ripley: A gardéniás hölgyAz ​amerikai Dél hajdani dúsgazdag ültetvényes családjának kései leányivadéka, Garden Tradd, ostoba, de annál szépségesebb anyjának harmadik gyermeke, igen mostoha körülmények között kezdi életét: mivel olyan rút, hogy anyja ránézni sem bír – ráadásul fogantatásának körülményei sem a legtisztábbak –, kicsapják a birtokon élő hajdani rabszolgák közé, szoptassák, neveljék, öltöztessék azok. Kész csoda, hogy Garden idővel visszakerül úri környezetébe, iskoláztatják, s míg két testvére – ki így, ki úgy – megszűnik anyjuk támasza lenni, hősnőnk kénytelen-kelletlen anyja kedvencévé s az ősi Charleston városának legkívánatosabb partijává lép elő. Csakhamar azonban a nagyvilági élet forgataga ragadja magával a charlestoni kislányt – megjárja New York, Párizs, Monte-Carlo, London legfényesebb magaslatait és alászáll a legmélyebb poklokra, hogy aztán bekövetkezzék a legnagyobb csoda: új élet, szerelem, harmonikus, szép évek ígérete – a második világháború előestéjén… 


4 Istók Anna // Éhes felhő a napot


Istók Anna: Éhes felhÅ‘ a napotNóra életében hatalmas törés volt; otthagyta az egyetemet, és két évig Londonban dolgozott pincérnőként. Ám most az apja infarktusa miatt haza kell térnie, szembenézni a múlttal, és egy fájó szerelem emlékével. 
De mi történt pontosan a testvére, Zsóka halála körül? 
Miért bukkan fel újra és újra Csongor, a vonzó sógor? 
Ha mélyek a sebek, akkor is van bűnbocsánat? 
Míg Nóra lépésről lépésre halad a múlt megismerésében, lassan kialakul benne az elképzelés a saját jövőjét illetően is: szenvedélyévé válik a főzés. 
A zamatos, pikáns ételek megálmodása közepette Nóra érzelmei egyre magasabb lángon forrnak. 
Vajon sikerül-e élete főművét kifőznie: a saját boldogságát? 
Lélektani kaland és ínycsiklandozó gasztroregény a nehéz szerelem ösvényein járóknak.



5 Meik Wiking // Lykke


Meik Wiking: LykkeKönnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás. 
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek. 
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.



6 Szaszkó Gabriella // Beszélj hozzám


Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzámAmy ​Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David testvére öngyilkosságát követően határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel. 
Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a próbatételt? Egyáltalán lehetséges egy elvesztett személy árnyékában felépíteni egy párkapcsolatot?



7 Kertész Edina (szerk.) // Világvége alsó


Kertész Edina (szerk.): Világvége alsóEbben a mesekönyvben, amelyben kortárs írók írtak mai népmeséket, minden a feje tetejére áll. Mátyás király a sötétben mackóbundát vesz fel véletlenül, kard, palást, korona helyett okostelefon, notebook és lopott csillagászati távcső segíti a hőst, a selyemrét a Minecraft világában hullámzik, az emberevő óriás pedig kelbimbót kap büntetésből. Aki nem ismeri az eredeti népmeséket, jólesően megmerítkezhet a mai mesék nyújtotta szabadságban, aki pedig igen, azt ismerős és mégis csupa új élmény várja: izgalom, kihívás és rengeteg nevetés. Tizenegy magyar író – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – népmesék ihlette kortárs írásait tartalmazza a kötet.


8 KORALL 66. // Szexuális másság és kirekesztés (tanulmánykötet)



Takács Judit:
Homoszexuálisok listázása a 20. századi Magyarországon
Szegedi Gábor:
Az onanista alakja a 20. századi Magyarországon
Bokor Zsuzsa:
Női páciensek: a kolozsvári Női Kórház története a két világháború között
Borgos Anna:
„A házaséletet férje mellett megszokta vagy legalábbis eltűri, de néha még élvezi is” A leszbikusság képei a Kádár-korszak pszichiátriai irodalmában
Bálint Petra:
Többneműség és/vagy ruhacsere: egy 18. századi álhermafrodita esete
Perényi Roland:
„Beteg szerelem” – a queer szubkultúra a rendőri és a sajtódiskurzusban a 20. század első felében
Hanzli Péter:
„A rendszerváltás előtt titokként kellett megélni” Életútinterjúk meleg férfiakkal a hatvanas–nyolcvanas évekről
Bolgár Dániel:
Kíméletlen uzsorásokból kaftános puritánok. A zsidó páriakapitalizmus elméletének története
Lévai Csaba:
Egy társadalomtörténeti klasszikus genezise: Paul Boyer és Stephen Nissenbaum Salem Possessed című könyvének keletkezéstörténete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése