2019/09/08

A színházi világ kulisszái mögött összetört szívek bújnak meg ✦ Sándor Erzsi: Meddig jössz

Mikor érdemes olvasni Sándor Erzsi könyvét?

Ha valami egészen egyedülálló hangulatú olvasmányélményt keresel.
Ha vonzódsz a színházak világához.
Ha igazán húsbavágó, mégis végtelenül egyszerű „nagy igazságokról” olvasnál.
Ha voltál már szerelmes.
Ha voltál már szerető.
Vagy ha voltál már megcsalva.

Elolvastam a Meddig jössz fülszövegét, és úgy éreztem, fel vagyok készülve. Egy érdekes történet a színházi világ kulisszái mögött a szerető szemszögéből. Akkora klisé, hogy már szinte nem is az: a csillogásra vágyó fiatal színésznő, valamint az idősebb, ismert – és természetesen házas – rendező viszonyának története. Ugyan, mi újat mondhatna?

Na kérem, itt tévedtem egy nagyot. Ugyanakkor titkon reménykedtem is abban, hogy Sándor Erzsi megcáfolja az előítéleteimet.

EZ A KÖNYV UGYANIS SOKKAL MÉLYEBB, MINT AZT GONDOLNÁNK, MIKÖZBEN MÉGIS MEGMARAD OLVASMÁNYOS STÍLUSA, NEM CSAP ÁT ÖNCÉLÚ FILOZOFÁLGATÁSBA, VISZONT EGY HALOM RÉTEGE VAN, AMELY CSAK ARRA VÁR, HOGY SZÉP FOKOZATOSAN LEHÁMOZZUK, HOGY AZTÁN OTT ÁLLJON A MAGA PŐRE VALÓJÁBAN AZ ÉLET – AMI, MINT TUDJUK TELE VAN SZÉPSÉGGEL ÉS FÁJDALOMMAL, A KETTŐ PEDIG SZÜKSÉGKÉPPEN EGYÜTT JÁR.

Ja, és persze az a már-már elcsépelt nagy igazság, hogy bizony-bizony, azért, mert nem látjuk a megannyi árnyalatot, még semmi sem fekete vagy fehér, az élet nem ilyen egyszerű, mi pedig folyton az ítélkezés csapdájába esünk. Ha az ember sokat olvas, akkor ez a tudás egészen mélyen bele tud ivódni, ugyanakkor újra és újra szükségünk van az emlékeztetőre – például az ilyen könyvek formájában.
 
fotó: Kyle Head (Unsplash)

SÁNDOR ERZSI - LÉVÉN MAGA IS HOSSZÚ ÉVEKEN ÁT VOLT SZÍNÉSZNŐ – OLYAN ALAPOS BEPILLANTÁST ENGED AZ OLVASÓNAK A SZÍNHÁZAK VILÁGÁBA, AMELY GARANTÁLTAN LEROMBOLJA AZT AZ IDEALIZÁLT KÉPET, AMIT SOKAN FELÉPÍTETTÜNK MAGUNKBAN.

Ez némileg fájdalmas szembesítés, ugyanakkor rámutat arra is, hogy bizony, a színházak látszólag csillogó felszíne alatt is ugyanolyan emberek vannak, mint bárhol a világban: emberek, akik hibáznak, akiket gyakran elvakít a fényűzés utáni vágy, akik ugyanúgy éreznek, mint bárki más – ugyanakkor egy olyan különleges világban élnek, amely egészen érdekes életmódot kíván, és amelybe a kívülálló csak időnként kaphat némi bepillantást.



Mertz Tibor fogalmaz úgy a könyv kapcsán, hogy szívfájdalmas röhögések közepette éljük át a színészekkel vágyaikat és pillanatnyi beteljesüléseiket, ez pedig olyan tűpontos leírása a regénynek, hogy szaporíthatom én itt a szót, de tényleg ennyiben tudnám összefoglalni a lényegét. Érdemes elolvasni, nem mindennapi olvasmányélménnyel gazdagodunk...

„Ilyenkor kel életre a százéves színházi közhely: a pályán csak színésznő van, ám abból kétféle. Női színésznő és férfi színésznő. Azonos idegrendszerrel, azonos törekvésekkel: reggeltől estig imádjon mindenki, és ezt aztán éljem valahogy túl.”

4.5/5


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése