2022/10/16

Nagy őszi könyvújdonság-ajánló 2022 - 2. rész

Akár otthoni teázás mellé keresel olvasnivalót egy hűvös-borongós napra, akár egy kellemes-napos őszi délutánt töltenél a parkban egy jó könyvvel, a nagy őszi könyvújdonság-ajánló 2. része is legalább annyira - ha nem még jobban! - bővelkedik ígéretes olvasmányötletekben, mint az első rész. Ezúttal 16 frissen megjelent vagy hamarosan érkező olvasnivalót gyűjtöttem össze, köztük több általam is rettentően várt könyvvel. Izgalmas krimik, könyvek könyvekről - létezik ennél jobb egy könyvszerető számára? -, könyvek macskákról - na és ennél jobb létezik a macskások számára? -, sötét fantasy, kortárs szorongásnapló, jópofa gyerekkönyvek (természetesen határozottan nem csak gyerekeknek!), misztikum, varázslat és hasonlók várnak a friss könyvújdonság-ajánlóban.


Linn Skåber: A ​szél most a legigazabb

A magyar olvasók körében is népszerű norvég írónő, Linn Skåber érzékeny a generációkat foglalkoztató problémákra. A szívem egy bezárt bódé című kötetében a kamaszok világában mártózhattunk meg, a Ma négykézláb akarok járni címűben pedig a felnőttkor, a középgeneráció kaleidoszkópját mutatja meg. Linn ezúttal az idősebb nemzedék örömeit, bánatait, ünnep- és hétköznapjait kívánja láttatni és éreztetni az olvasókkal.

Interjúkat készített, megfigyelt, átölelt és írt. A szövegeket melegség, humor, bölcsesség, bánat, boldogság, poétika hatja át – és legfőképpen mély érzelem meg finom rezdülés.

Linn Skåber egyedülálló stílusa és Lisa Aisato ecsetvonásai révén az idősebb emberek és a sorsok átélhetően jelennek meg az olvasó előtt. És ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?


Gabrielle Zevin: Világépítők


Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.



Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit. Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.


Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.



12 ​új Miss Marple-sztori


„Bizonyára ​nem feltétlenül szükséges gyönyörű helyre utaznunk

ahhoz, hogy gyilkosságot kövessünk el, de néha igenis segít.”


Miss Jane Marple, a zseniális amatőr nyomozó – Agatha Christie felejthetetlen karaktere – először 1927 decemberében jelent meg nyomtatásban, A kedd esti klub című novellában. Az első Marple-regény, a Gyilkosság a paplakban 1930-ban látott napvilágot, melyet további tizenegy követett, míg a legutolsó – posztumusz – regény, a Szunnyadó gyilkosság 1976-ban, Christie halálának évében jelent meg. Jane Marple alakjában Christie a sokszor alábecsült, idős falusi vénkisasszonyt testesítette meg, aki éleslátásával, az emberi természet mély ismeretével még a Scotland Yard legkiválóbb nyomozóit is túlszárnyalta.



Ebben a kötetben 12 új Marpe-novella kapott helyet, melyek szerzői elismert bestseller-írók, céljuk pedig az, hogy saját, egyedi nézőpontjukon keresztül mutassák be az új generációknak Christie briliáns elméjű nyomozóját, a látszólag ártalmatlan, szelíd, kissé kotnyeles Miss Marple-t.



Mia Kankimäki: A ​nők, akikről éjjel álmodom


Mit ​kezdhet egy negyvenes, egyedülálló nő megunt, megfeneklett életével? Mia Kankimäki felmondta az állását, eladta a lakását, és elhatározta, hogy körbejárja a világot azoknak a női felfedezőknek és művészeknek a nyomában, akiknek lenyűgöző élete már régóta ad inspirációt neki. Először Tanzániába és Kenyába utazik, hogy felfedezze Karen Blixen (a Távol Afrikától szerzője és főhőse) életének színhelyeit, majd más női utazók, felfedezők – Isabella Bird, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley, Alexandra David-Néel és Nellie Bly – nyomába ered. Mia ezután Japánban keres gyógyírt depressziójára, s közben megismeri a kortárs festőnő, Kuszama Jajoi káprázatos művészetét. Firenzében a reneszánsz elfeledett festőnőinek, Sofonisba Anguissolának, Lavinia Fontanának és Artemisia Gentileschinek a képei nyűgözik le.



A könyv földrajzi, életrajzi és spirituális felfedezőút azok nyomában, akik egykor kiléptek a női szerepek korlátai közül, hogy láthassák és megváltoztathassák a világot. Ha nekik sikerült, miért ne sikerülhetne Miának is?



Marlon James: Fekete ​párduc, vörös farkas


„A ​gyermek halott. Ezenfelül nincs mit tudni.” – indul Marlon James monumentális fantasyregénye, hogy aztán félezer oldalon át regélje el az említett gyermek utáni kutatás részleteit, egy a megszokott fantasyuniverzumoktól merőben elütő világba vetve az olvasót. A Fekete párduc, vörös farkas egy sosem volt, mégis élő, lüktető Afrikát teremt burjánzó őserdőkkel, óriás, denevérszerű démonokkal, csontokkal varázsló kuruzslókkal, árnyéklényekkel – mintha egy Hieronymus Bosch- festményben kalandoznánk.



A Booker-díjas szerző vérfertőzéssel, testiséggel, szexuális és fizikai erőszakkal, vérontással, nemi tabuk megsértésével teli szövege ősibb, elemibb világot teremt, mint a torzsalkodó nemesek középkorát idéző high fantasy-mérföldkövek. Csalódik hát, aki egy afrikai Trónok harcát vár – aki viszont egy George R. R. Martin művéhez hasonlóan részletgazdag, rengeteg szereplőt megmozgató és óriási teret átfogó invenciózus eposzt, az egyáltalán nem.


A gyermek halott. Miért is olvassunk tovább? Aki az első fejezet után nem kap kedvet a szöveg nyers erejétől, a narrátor fanyar, mégis bensőséges stílusától ösztökélve, az talán sosem fogja megtudni. Aki viszont folytatja, rázós, ám élménydús úton vehet részt az elmúlt évek legegyedibb fantasyregényének köszönhetően.



Andrea Bartz: Itt ​sem voltunk


Emily ​nem is akarhatna többet az élettől: a festői szépségű chilei hegyeket járja legjobb barátnőjével, Kristennel szokásos éves túrájukon, és barátságuk erősebb, mint valaha. Ám lakosztályukba visszaérve vér és törött üveg fogadja. Mint Kristen elmondja, az aranyos túrázó, akivel összemelegedett útjuk során, megtámadta őt, és önvédelemből végeznie kellett vele. A jelenet sokkolóan ismerős Emilynek: tavalyi útjukon hasonlóképpen végezte egy másik utazó.



Wisconsinba hazatérve Emily mindent megtesz, hogy elfeledkezzen a brutális halálesetekről, beleveti magát a munkába és új párkapcsolatba kezd. Ám Kristen meglepetésszerű látogatása újra felszínre hozza a traumákat. Miközben Kristen barátságuk újraélesztésén dolgozik, Emilynek számot kell vetnie életével és kapcsolatukkal. Kicsoda valójában a legjobb barátnője, akire az életét is rábízta volna, és van-e menekvés közös titkaik elől – vagy azok új szerelmébe, a szabadságába, és akár az életébe kerülnek?

Andrea Bartz, napjaink egyik legsikeresebb amerikai thrillerszerzőjének regénye sokkoló fordulatokkal teli utazás egy beteges barátság mélyére. A könyvből a Netflix készít adaptációt.



Benedek Ágota: Állva ​maszturbálok


Két ​év telt el a Rumbarumbamm című karanténnapló megjelenése óta, amelyben Benedek Ágota a világjárvány mindenkit érintő abszurd, lehangoló vagy éppen humoros mozzanatait dolgozza fel. Azóta a világ békésebb, kellemesebb, szerethetőbb hely lett, és jól látszik, hogy a covid után már soha semmilyen katasztrófa nem érheti többé az emberiséget.



Ja, de!

Méghozzá folyamatosan. Megállás nélkül. Azóta is.

De ha nem így lenne, akkor is megmaradnának azok a hétköznapi, apróbb vagy nagyobb szorongások, amelyek Ágota esetében például a jeges verítékhez és körömágytépkedéshez vezetnek. Benedek Ágota új könyvében ezeket a szorongásokat veszi sorra, felfejtve azt is, mi történt vele a karantén óta eltelt két évben.


Szorongás amiatt, hogy az útleveled pont akkor nem lesz meg, amikor a háborúban menekülni kell. Hogy pontosan annyira nehezedre esik feldolgozni életed első szerelmi csalódását, mint Taylor Swiftnek. Szorongás Putyintól, a természetben pisiléstől, a méhszájtágítástól és az abortusztól… A sor végtelen.


A jó hír azonban, hogy az orvosság egy könyvnek álcázott xanaxos dobozban érkezik: mert miközben Ágota könyvét olvassuk, olyan, mintha egy stand-up műsort néznénk, amely a legkeményebb és legdrámaibb témákat járja körül kíméletlen humorral, bátran. És ez egyszerre megindító és felszabadító.



Madeline Martin: Az ​utolsó könyvesbolt Londonban


Az utolsó könyvesbolt Londonban, amelyet a második világháborút túlélt néhány könyvesbolt sorsa ihletett, örökérvényű történet a háborús veszteségről, a szerelemről és az irodalom erejéről.



1939. augusztus: Nagy-Britannia háborúra készül, miközben Hitler seregei végigsöpörnek Európán. Grace Bennett mindig is arról álmodott, hogy Londonba költözik, de megérkezésekor a város az éjszakai elsötétítéssel és az óvóhelyekkel merőben más arcát mutatja, mint amire Grace számított. Ahogy azt sem gondolta volna, hogy végül egy poros, ódon könyvesboltban, a Primrose Hillben kezd dolgozni, London szívében.


Ahogy a légitámadások megszaporodnak, és a háború fokozódik, Grace megtapasztalja a történetmesélés erejét, amely vigaszt és reményt nyújt a romba dőlt város lakosai számára, és közösséggé kovácsolja őket – ez az erő még a háború legsötétebb éjszakáin is diadalmaskodik.



Laura Agustí: Egy ​macska története


„Állítólag ​az állatok érzékelik, ha nem vagyunk jól, ilyenkor ösztönösen a nyomunkban maradnak, hogy megvédjenek minket, és ez a macskákra hatványozottan igaz. Ahányszor csak megbetegedtem, Hékás nem mozdult mellőlem. Ha pedig szomorú voltam és kicsordult a könnyem, Hékás sietve lenyalogatta az arcomról a bánatot, mert tudta: rózsaszín, érdes nyelve elég ahhoz, hogy egy pillanatra megfeledkezzem a világról.”



Vajon mi teszi olyan különlegessé a macskákat? Miért nyűgöz le annyi embert eleganciájuk, közömbösségük és gőgös viselkedésük? És hogyan képesek segíteni nekünk, embereknek megküzdeni a szorongással, a magánnyal és a szomorúsággal?


Laura Agustí spanyol grafikus meseszép illusztrációkkal teli könyvében saját élettörténetét mondja el, amelyben gyermekkorától kezdve kitüntetett szerep jutott az állatoknak – különösen a macskáknak. Laura Barcelonába költözve vette magához Hékást, a nehéz természetű sziámi macskát, akivel tizennyolc éven át osztotta meg az életét. S miközben különleges és érzelmes kapcsolatukról mesél, Laura elénk tárja a macskákról szerzett gazdag tudását is: kiderül, miért ihlettek meg annyi művészt az ókori Egyiptomtól kezdve a modern festészetig, hasznos tanácsokkal szolgál a macskatartásról, és azt is megtudhatjuk, miként dolgozható fel szeretett állatunk elvesztése. Kötelező olvasmány a macskák szerelmeseinek.



Sara Nisha Adams: A ​könyvlista


Ha ​esetleg szükséged lenne rá – így kezdődik az a titokzatos könyvlista, amely sokkal több mint olvasnivalók gyűjteménye. Elveszett, magányos, tanácstalan lelkek megmentője és összekötője az a nyolc történet, amely szerepel rajta.


Ki ne érezte volna már, hogy megértésre, szeretetre, elfogadásra vágyik vagy éppen arra, hogy kiszakadhasson a valóságból? Így van ezzel a nemrég megözvegyült Mukesh, aki kétségbeesetten igyekszik felvenni az élete fonalát, szeretett felesége halála után, és kapcsolatot teremteni könyvmoly kisunokájával; és így érzi Aleisha, a céltudatos, ám szorongással teli fiatal lány is aki nem élheti kortársai megszokott életét.



Aleisha egy nap a könyvtárban egy titokzatos könyvlistára bukkan. Ki írhatta? S milyen célból? Vajon mi köti össze a listán szereplő könyveket? Kiváncsiságból belefog az egyik kötetbe, az oldalakat falva pedig rájön, hogy a történet segít enyhíteni a fájdalmán. Amikor a könyvtárba tétován betoppanó Mukeshnek is a kezébe adja a könyvet, varázslat mintha megsokszorozódna.


Miközben sorra olvassák a történeteket, lassan ráébrednek, mi mindent tanulhatnak a regényekből, és mennyi mindent köszönhetnek nekik. A könyvlista megváltoztatja az életüket. És nem csak az övéket…



Vojtěch Mašek: Fajankó, ​avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája


Carl Collodi nyughatalan, komisz hőse számtalan kalandot átél, mielőtt jó útra tér… De nemcsak Pinokkió, hanem a cseh mesevilágból ismert Ottóka (Otesánek) törénetét is felidézi ez a mese. Mit kell megtapasztalnia egy szilvamagnak, mielőtt Fajankóvá válna?



A beszélő fabábu váratlan fordulatokban gazdag, vidám élettörténetét Vojtěch Mašek, forgatókönyv-, képregény- és prózaíró meséli újra. Élénk, már-már színházi narrációja abszurd humorral fűszerezi a gyerekirodalmat. Chrudoš Valoušek grafikus és képzőművész gazdag kidolgozású, a képregények világát is felidéző linómetszetei pedig lebilincselőek, nem véletlenül nyerték el 2019-ben a Bologna Ragazzi Award díjat.



Maggie Shipstead: A ​nagy kör


1914-ben lángra kap a Josephina Eterna luxus-óceánjáró. Addison Graves, a hajó kapitánya újszülött ikergyerekeivel elmenekül a süllyedő hajóról, a felesége azonban nem éli túl a katasztrófát. A kapitányt hosszú börtönbüntetésre ítélik, a gyerekeket, Mariant és Jamie-t pedig a Montana állambeli Missoulában élő léha nagybátyjuk neveli.



Egy alkalommal a kislány találkozik a városon átutazó, rozoga biplánnal közlekedő pilótapárossal, és ezzel megpecsételődik a sorsa: menthetetlenül beleszeret a repülésbe. Tizennégy évesen egy gazdag szeszcsempész veszi pártfogásába, aki fizeti a repülőleckéit, sőt egy repülőgépet is vásárol. Ennek persze ára van, ami egész életében kísérti majd Mariant, de csak így teljesülhet az álma, hogy az Északi- és a Déli-sark fölött átrepülve megtegye a nagy kört, és megkerülje a Földet.


2014-ben Los Angelesben Hadley Baxter színésznő egy film zárójelenetében a főszereplőt, Marian Gravest alakítja, és fékezhetetlenül szorong. Kétéves volt, amikor a szülei repülőgép-szerencsétlenségben meghaltak, és az egyetlen élő rokona, szoknyavadász nagybátyja, a producer Mitch nevelte fel. Hollywood forgatagában azonban nem könnyű felnőni. Az, hogy megformálhatja Marian karakterét, a lehető legjobbkor jött számára. Hadley beleássa magát a híres aviátor történetébe, és meglepő párhuzamokat talál… Egy évszázad választja el őket, a sorsuk mégis összefonódik: két bátor és elszánt nő, akiknek egy férfiak uralta világban kell érvényesülniük.



Emily J. Taylor: Hotel ​Magnifique


Jana ​minden vágya, hogy hazatérhessen szülőfalujába, Aligney-ba, de rossz sorsa Durc kikötővárosához szögezi, ahol elkeseredetten próbálja eltartani magát és húgát, Zosát, egy bőrcserzőben vállalt állásból. Ám egy nap a városba érkezik a Hotel Magnifique.



A legendás hotel nem csupán a csak itt megtapasztalható mágiáról híres, hanem arról is, hogy minden reggelre más-más városban bukkan fel. Jana és Zosa természetesen nem engedhetik meg maguknak, hogy megszálljanak a hotelben, de állásra jelentkeznek, és hamarosan életük legnagyobb kalandjának közepén találják magukat. A hotelben azonban gyorsan kiderül, hogy a szépen csillogó, mágikus máz veszélyes titkokat takar.


A jóképű ajtónállóval, Bellel az oldalán Jana nekivág, hogy felfedje a hotel titkát és megmentse a húgával együtt a hotel összes dolgozóját. A sikerért szembe kell szállniuk a kegyetlen hotelmesterrel és kockára kell tenniük mindazt, ami a legfontosabb számukra. Ha viszont elbuknak, soha nem térhetnek haza, sőt, olyan sors vár rájuk, amely legrosszabb rémálmukat is felülmúlja.



Stefan Ahnhem: A ​fantom


Egy technikatanár saját tantermében lesz brutális gyilkosság áldozata. A gyilkos egy 1980-as évekből származó osztályképet helyez a holttest mellé, amelyen az áldozat arcát fekete tussal áthúzta.



Fabian Risk évekig a stockholmi rendőrség alkalmazásában állt, most pedig családjával hazatér szülővárosába, Helsingborgba. Ám alig érkeznek meg új házukhoz, főnöke máris megjelenik, és bevonja őt a nyomozásba: az áldozat ugyanis Fabian egyik régi osztálytársa. De hamarosan kiviláglik, hogy a technikatanár korántsem az utolsó áldozat, a gyilkosság pedig egy ördögi pontossággal kitervelt gyilkosságsorozat része.



Matt Haig: Evie ​és az állatok


Evie nem csupán szerette az állatokat. Nem csupán mindent tudott róluk. Evie-nek volt egy különleges képessége. Egy nagyon szokatlan képessége. Evie HALLOTTA, mit gondolnak az állatok.



És néha, anélkül, hogy akár csak a száját is kinyitotta volna, BESZÉLNI tudott velük.

Ez volt az ő titkos szuperereje…


Csakhogy különlegesnek lenni nem feltétlenül kellemes.

És főleg nem veszélytelen…



Lydia Denworth: Barátság


A ​barátság egyetemes és elemi erejű, hiszen a barát nem más, mint tudatosan választott családtag. Ám mitől válik a baráti kötelék nélkülözhetetlenné? Hogyan hat a testünkre, az elménkre?



Lydia Denworth biológiai, pszichológiai és evolúciós kutatásokba avatja be olvasóit, és arra a felismerésre jut, hogy a barátság története az afrikai szavannák ősközösségéig vezethető vissza, sőt az erős kapcsolatteremtési igény a főemlősöknél is felfedezhető. Éleslátón fűzi össze a múltat és a jelent, a gyakorlati biológiát és a neurológiát, hogy bemutassa, miként viselkedünk barátságainkban gyerekként, felnőttként, idős emberként; milyen folyamatok révén alakulnak ki és maradnak fenn egészséges társas kötelékeink; és hogyan változtatja meg a barátságot korunkban a közösségi média.


A lenyűgöző tudományos információk, a személyes történetek és az átfogó evolúciós perspektíva ötvözetéből kirajzolódik, milyen alapvető szerepet játszik az emberi (és nem emberi) társadalmak kialakulásában az együttműködés és a társas kapcsolat.


➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése