2022/12/04

13+1 könyvújdonság karácsonyra hangolódáshoz

Az adventi időszak nagyjából az egyetlen olyan időszaka az évnek, amikor nem csupán elviselem, hanem gyakran még vágyom is a klasszikus giccsre, amikor a nyolcvanhatodik pontosan ugyanarra a forgatókönyvre épülő, csöpögős (és valójában rettenetes) karácsonyi romkomot is képes vagyok megnézni, annak ellenére, hogy mindig unom, és amikor azt érzem, hogy „legálisan” eshetek túlzásokba. Az alábbi könyvújdonság-ajánlóban a mostanság megjelent, ünnepekre hangoló karácsonyi könyvekből szemezgettem, és ahogy az a felvezetés alapján talán sejthető: bizony, ide is bekúszott néhány - mondjuk úgy - „ünnepi limonádé”. Na, de azért a krimik rajongói se aggódjanak…


Szóval: vigyázat, a válogatás nagy mennyiségű giccset (is) tartalmaz!



(A bejegyzés további apropója pedig, hogy a Nincs időm olvasni kihívás decemberi témája is egy könyv, ami karácsonykor játszódik, szóval ehhez is tudsz ötletet meríteni az alábbi ajánlóból.)


Agatha Christie: Karácsonyi ​krimik


Christie-t ​karácsonyra!


Így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.



Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik…


A második történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie.

Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.


Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak a szelíd, kék szemű vénkisasszony lát át a gonosztevő mesterkedésén.


Az írónő karácsonyi krimijeit most először gyűjtöttük össze magyarul is egy kötetben.



Berg Judit & Grecsó Krisztián & Harmath Eszter & Kertész Erzsi & Kiss Ottó & Lackfi János & Máté Angi & Mészöly Ágnes & Molnár Krisztina Rita & Szabó T. Anna & Tóth Krisztina: Pehelykönnyű ​ünnepek


A ​Pehelykönnyű ünnepek arról szól, amit a címe is ígér; a készülődésben segít, hogy olyanná tegyük az ünnepeinket, amilyennek mi szeretnénk.



Ismert kortárs írók meséi, versei hangolnak a jeles napokra, Harmath Eszter nagyszerű, pompás receptjeivel, Lovász Andrea játékaival lesz ez a könyv valódi használati útmutató ünnepekhez. Advent, karácsony, szilveszter, farsang, húsvét, őszi ünnepek, születésnapok, vendégvárás, ajándékkészítés – csupa jeles nap, amire együtt készülhet az egész család!



Kiss Noémi: Karácsony ​a Dunán


Egy folyóparti falu lakói a Megváltót várják. Árvíz, járvány, váratlan halál és két eltűnt kislány teszi feszültté a karácsonyi időszakot. Fagyos, jeges az ártér. Betolakodók érkeznek az eltűntek helyére. Vajon mi lesz a sorsuk? Merre megy az életük? Kit visz a rév a jeges szélben a túlsó partra?



A szigeti falu a Duna partján épült fel több száz évvel ezelőtt, és sosem alszik téli álmot. A verandás, hosszú vályogházakat kaszpáló, legelő és árterület övezi. A családok kegyetlen titkai e házakban rejtőznek. A látszólag néma udvarok pattanásig feszült viszonyok helyszínei, a házakat kiszolgáltatott emberek lakják. Kiss Noémi különös hangulatú, melankolikus novelláiban ezúttal téli történetek elevenednek meg. Karácsonyra a jég, késő tavasszal pedig a zuhogó, örvénylő áradás sodorja a lakókat a legkülönfélébb sorstalálkozásokba és a rejtelmek szigetének gazdag, drámai színhelyére. A Karácsony a Dunán így végül egy falu felszabadító könyve lesz.



Francis Duncan: Gyilkosság ​karácsonyra


A karácsonyfa alatt nemcsak az ajándékok hevernek, hanem maga a Mikulás is – holtan.



Mordecai Tremaine nyugdíjas rendőrnyomozó arra készül, hogy a dúsgazdag arisztokrata, Benedict Grame idilli udvarházának előkelő vendégseregletével töltse a szentestét. Az álmos kisváros és a ház is többarasznyi hó alatt várja a karácsonyt. Amikor a vendégsereg elkölti az ünnepi vacsorát, a csillogó karácsonyfadíszek már a fán lógnak. Éjfélkor azonban a vendégek nem csupán a névre szóló ajándékokat találják a fa alatt – hanem egy holttestet is. Az áldozat pedig igencsak hasonlít a Mikulásra… A gyanú árnyéka immár mindenkire rávetül, és Mordecainak kell megakadályoznia, hogy más is halálát lelje a szeretet ünnepén.



Heidi Swain: A ​téli kert


Freya Fuller élete megvalósult álom, hiszen bentlakó kertészként dolgozik egy gyönyörű suffolki birtokon. De a tulajdonos halálakor megszűnik a munka, és Freya távozni kényszerül otthonából. Nem hagyja cserben a szerencse: a Nightingale térre költözik, ahol segít kialakítani egy pompás kertet, ami a karácsonyi időszakban nyitva lesz a nagyközönség előtt.



A Nightingale téren mindenki barátságosan fogadja Freyát, leszámítva az itt lakó művészt, Finnt. Ők ketten, akárhogy igyekeznek, nem tudnak kijönni egymással. Márpedig ahhoz, hogy a téli kert elkészüljön, szót kellene érteniük. Vajon képesek lesznek rá, hogy legalább az ünnepek idejére félretegyék nézeteltéréseiket? Vagy – azáltal, hogy felbukkan valaki Freya múltjából – még inkább elszabadulnak az indulatok?



Alex T. Smith: A ​kisegér, aki karácsonyra hazatalált


Már csak öt nap van hátra karácsonyig, és Fülöpnek, a kisegérnek még meg kell oldania a Nagyon Különös Rejtélyt, ezért világ körüli kalandra indul. Útja során régi, kedves ismerősei mellett elbűvölő új barátok segítik.



A szívet melengető, varázslatos történet huszonnégy és fél mesében bontakozik ki, melyek után egy-egy ünnepi recept, ajándékötlet vagy dekorálási tipp segíti a közös karácsonyi készülődést.



Louisa May Alcott: A ​valóra vált álom


A méltán népszerű Kisasszonyok szerzőjének csodálatos novelláskötete megannyi mesés karácsonyi történettel, melyben megelevenednek a már ismert angol vidéki élet szereplői.



Együtt készülhetsz velük a legszebb családi ünnepre, forró punccsal a kezedben a kandalló előtt hallgatva a történeteiket.



Kelly Ngai & Mikki Lish: A ​halmosdombi ház


Hedy és Spencer életük legunalmasabb karácsonyi szünetére készülnek bűvész nagypapájuk öreg házában, ám a valóság hamar rácáfol elképzeléseikre. Alig lépnek be a házba, amikor titokzatos üzenetek érkeznek nagymamájukról, akinek sok évvel korábban nyoma veszett egy rejtélyes bűvészmutatvány közben.



A házat üzengető képkeretek, kitömött, beszélő szarvasfej és medvebőr, vízköpők, hollók és szellemek töltik meg – vajon mi közük lehet ezeknek nagymamájukhoz? A gyerekek nyomozásba kezdenek, megpróbálják feltárni az ódon halmosdombi ház féltve őrzött titkait, és ezáltal begyógyítani a régi családi sebeket. Ehhez azonban minden bátorságukra, leleményességükre és varázslatba vetett hitükre szükségük lesz…



Michelle Marly: White ​Christmas


Irving Berlin, híres hollywoodi filmek és a Broadway ünnepelt zeneszerzője, az 1937. év decemberét a családjától távol kénytelen tölteni. A forró, napsütéses Kaliforniába utazik egy filmforgatásra, ahol hiába is várná a havas karácsony eljövetelét.



A magány szenteste letaglózza, csakúgy, mint a fájdalom már hosszú évek óta. Egyetlen fiát évekkel azelőtt ekkortájt veszítette el, és azóta a szép, meghitt ünnep csupán a gyász és veszteség időszaka a számára. A szeretett felesége és a kislányai utáni vágyakozás ülteti le a zongorához, és egy olyan dalt álmodik meg a hóesés varázsolta fehér karácsonyról, amely karácsonyi csodaként vigaszul hat a bánatára. A nevét pedig világszerte híressé teszi.



Jenny Hale: Karácsony ​a Kandalló Vendégházban


Ennek a karácsonynak tökéletesnek kell lennie! Hiszen valószínűleg ez lesz az utolsó ünnepi szezon, amit Leila együtt tölthet a barátnőivel. Mindegyikük éli a maga életét, építik a karrierjüket, lassan családot alapítanak, csak Leila nem találja sem a párját, sem a hivatását, sem a helyét az életben. Az úti cél Pinewood Hills, a festői hegyek között megbúvó kisváros, amely mintha csak egy megelevenedett karácsonyi képeslap lenne. Minden házat és kirakatot karácsonyi díszek borítanak, a fényfüzérek ragyognak, fényük meghitten csillog a hóban. A hirdetésben olyannyira otthonos vendégház azonban kész romhalmaz, a helyi kávézó jóképű, ám roppant mogorva tulajdonosa pedig úgy tűnik, már a puszta jelenlétüktől is rosszul van… Ám ha a tökéletes karácsonyhoz az kell, hogy Leila a két kezével mentse meg a romos vendégházat, és meggyőzzön egy fanatikus karácsonygyűlölőt, akkor készen áll.



A Karácsony a Kandalló Vendégházban igazi finomság a léleknek, ideális választás a bekuckózós téli estékre. Merüljön el ebben a szívmelengető karácsonyi történetben, ahol a magányt elűzi az összetartozás érzése, az önzetlen segíteni akarás pedig minden akadályt legyőz!



Richard Paul Evans: Noel ​naplója


Hősünk megkapja a legnagyobb karácsonyi ajándékot, amit csak el tud képzelni: a lehetőséget, hogy átírja a múltat. A romantikus regényeket író sikeres szerző, Jacob Churcher nem járt a gyerekkori otthonában csaknem húsz éve. Amikor néhány nappal karácsony előtt egy ügyvéd felhívja, hogy tájékoztassa, az anyja elhunyt, és Jacobra hagyta a házát, a férfi visszatér gyermekkora színterére. Nemcsak azért, hogy elrendezze a hagyatéki ügyeket, hanem azért is, hogy megpróbáljon megbékélni a fájdalmas múlttal.



Amint Jacob régészként feltárja a lomok egyre mélyebb rétegeit, sok meglepő tárgyra bukkan. Többek között egy naplóra, amelyet egy Noel nevű személy hagyott hátra. A férfi nem emlékszik a fiatal nőre, aki az ő családjánál lakott a várandóssága idején.


Jacob váratlan vendéget is kap. Rachel az anyját keresi, aki lemondott róla harminc évvel ezelőtt. Mindketten arra vágynak, hogy megértve a múltat, átírhassák a jövőjüket, ezért közösen kezdenek kutatni Noel után. Eközben sokkal több mindent találnak, mint amit valaha is képzeltek volna. Többek között irgalmat, megbocsátást és esélyt a szerelemre.



Ben Miller: Amikor ​megmentettem a karácsonyt 


Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?



Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét.


Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek…


Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!



Jennifer Coulmann: Az ​igazi ajándék


Az ünnep együtt a legszebb. Egérke és Mackó nagyon várják a karácsonyt. Most igazán különleges lesz ez a nap, mert Mackó nem vonul el téli álmot aludni, így megajándékozhatják egymást és együtt ünnepelhetnek. Vagy mégsem?



Egérke nem érti a barátját, vajon miért tesz úgy, mintha nem lenne otthon? Talán nem tetszett neki az ajándék, amit tőle kapott? Nem is sejti, hogy csupán arról van szó, Mackó mancsa túl nagy, hogy kibontsa az aprócska csomagot. Szerencsére végül minden jóra fordul, és az erdő lakói boldogan ünnepelnek együtt, Egérkénél.


Szívhez szóló történet kicsiknek és nagyoknak a karácsony valódi csodájáról.



+1: a NIOK decemberi közös könyve:

Rachel Burton: Könyvesbolti ​karácsony


Egy hóvihar. Egy idegen. Egy szikra. A tökéletes szerelmi történet kezdete… vagy mégsem?


A könyvesboltot vezető Megan Taylor tudja, hogy az élet néha igencsak zűrös és bonyolult. A fiatalon özveggyé lett nő számára az elmúlt néhány év kétséget sem hagyott efelől. A festői Yorkba költözött, hogy új életet kezdjen, de csak még inkább elzárkózott a világ elől.



Úgy tűnik azonban, a díjnyertes író, Xander Stone megadja számára a kezdő lökést. Szó szerint. Egy élelmiszerboltban ugyanis egyenesen a bokájára tolja a bevásárlókocsiját, majd később nem átallja Megan könyves ízlését kritizálni. A nő szívesen helyretenné ezt az arrogáns, gőgös – és őrülten szexi – idegent, ám kiderül, épp az ő könyvesboltjában tartja majd az új könyve bemutatóját még karácsony előtt.


Megan már épp előmerészkedne a csigaházából, hogy ismét megtanulja élvezni az életet, amikor kiderül: az újbóli szerelembe esés nem egészen úgy alakul, mint a könyvek lapjain.



➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése