2016/04/16

Kívánságkollázs #4



Képek forrása: moly.hu




Ikertestvére halálát követően Abi elköltözik Londonból és új életet kezd Bath-ban. Itt ismerkedik meg a gyönyörű Beatrice-szel és annak ikertestvérével, Bennel. Különös barátság alakul ki hármuk közt, azonban az idillt furcsa események zavarják meg. Féltve őrzött levelek tűnnek el, fenyegető üzenetek érkeznek, és semmi sem az, aminek látszik.
Abi egyre zavarba ejtőbbnek érzi az ikertestvérek közötti szoros kapcsolatot, és mivel szerelmes Benbe, kétségbeesetten próbál megfelelni új barátai szeszélyeinek. De vajon meddig érdemes ezért elmenni?
Ki hazudik, és ki mond igazat? Meddig és milyen áron lehet a titkokat megőrizni? És ha kiderül az igazság, vajon ki éli túl?
[thriller]

Az órámra nézek. 14:40. 16:00-ra a pszichoterapeutámnál kell lennem. Ez a nyolcadik ülés. A történtek után úgy éreztem, szakember segítsége nélkül nem leszek képes túltenni magam a traumán. Ő utasított, hogy mindent írjak le. Anonim módon, mintha külső szemlélőként figyeltem volna az eseményeket. Akár egy filmet, amit egyik este láttam. Nem hittem, hogyan folynak majd belőlem a szavak. Egy kattintás, és már el is küldtem neki a befejező részt.
Még most is tisztán emlékszem minden részletre. Minden akkor kezdődött. A reggeli cigimet pöfékeltem a kerti padon fekve, amikor hallottam, hogy kilép az ajtón. Már hetek óta figyeltem a szomszéd házat. Az a nő maga volt a hátborzongató rejtély. Magas, karcsú, szőke, és mindig rémült tekintetű. Már az első alkalommal teljesen megbabonázott. Ennek ellenére sok időbe telt, míg vettem a bátorságot, és szóba elegyedtem vele. Lehet, hogy már akkor éreztem a rettegést, ami fogva tartotta abban a házban. Talán titkon reméltem, hogy én lehetek a megmentője. De az is lehet, hogy ezt csak utólag mesélem be magamnak. Azon a reggelen odaléptem a sövényhez, és átkiáltottam neki. Talán, ha akkor valami elvonja a figyelmem Ha csendben maradok Talán akkor nem kellett volna szembenéznem az ördöggel.
[thriller]

Anthony Burgess, a Gépnarancs világhírű írója mindenekelőtt nyelvművész volt. Először 1961-ben, álnéven kiadott regénye, az Egy tenyér ha csattan is stílusbravúr: tökéletes beleéléssel jeleníti meg az étel- és eszmekonzerveken élő kisember tévéreklámok és képes magazinok sugalmazta gondolatvilágát és szófűzését. Ez azonban csak eszköz: látószög, amelyből nézve a banális szereplők banális története keserű és alapos, mindamellett pokolian mulatságos szatírává kerekedik. Janet Shirley ugyanis egy olyan történetet beszél el, amelyből jószerivel egy kukkot sem ért meg, a történet főhőse, a férje pedig éppen őbenne véli megtalálni egyetlen szövetségesét ahhoz a tragikomikusan aránytévesztő harchoz, amelyet az egész züllött és lezüllesztő világ ellen indít.
[klasszikus] [szatíra]

Öten voltak – négy fiú meg egy lány. Két fiú szemüveget viselt, a harmadik albínó volt, az ikrek pedig, a fiú meg a lány, akár két flamand angyal. Megközelíthetetlen, titokzatos csoport a kis vermonti egyetemen. Már amit tanultak: az ógörög, az is a kiválasztottság légkörével vonta be őket. Ebbe az arisztokratikus társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia: a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk vezetésével nemcsak tanulják, hanem át is élik a hajdani kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat, hol az isten vért követel… Történhet-e bűn? Baleset? Áldozat? Hogyan lesz bűnhődés az árulóra kirótt büntetésből? Hogyan folyik egymásba elfojtott és megélt szerelem, szabadság és lelkifurdalás, álom és valóság, élet és halál? 
[kortárs] [krimi] [thriller] [lélektani]

A Büszkeség és balítéletnek ebben az ellenállhatatlanul megrajzolt továbbgondolásában a szolgák a főszereplők, mely Jane Austen remekének szalonjain túlra, a szigorú házvezetőnő és a csillogó szemű cseléd gyakran észre sem vett birodalmába kalauzol bennünket.
Ám Longbourn alagsorában is éppoly erős a romantika, a szívfájdalom és az intrika jelenléte, mint az emeleten. Amikor a házhoz új inas érkezik – aki titkokat és tengeri illatokat hoz magával –, a cselédek ebédlőjének nyugodt világa teljesen, talán visszavonhatatlanul a feje tetejére áll.
Mikor a változás megjelent Longbournban, Polly úgy bámulta, mint akinek elment az esze, Mrs. Hill folyton teletöltötte a poharát, sőt, még Mr. Hill is úgy pillantgatott rá, és kapta el róla a tekintetét, mint valami ábrándos leány, Sarah elcsüggedt. Rá már senki nem figyelt, és azt kívánta, hogy bár sose jött volna el Longbournba ez a változás a sötét hajával meg a mogyoróbarna szemével.
[kortárs] [átdolgozás] [történelmi] [romantikus]

A mintapolgár, bőkezű adakozó és példás családapa Andrew J. Rush, a legjobb New York-i ügynök egyengeti a karrierjét, nem éri be saját, épülő életművével. Pikk Bubi álnéven is megjelentet könyveket, ám ezeket nem vállalja a nyilvánosság, de még családtagjai előtt sem.
Egy nap felnőtt lánya kezébe akad az egyik Pikk Bubi-regény, és Andrew J. Rushnak magyarázkodnia kell.
Aztán bírósági idézést kap.
Ahogy a Pikk Bubi elszabadul, Rush karrierje, magánélete és hírneve egyszerre kerül kockára.
[kortárs] [pszicho-thriller]


7 Tony Parsons - A mészáros

Egy meggyilkolt család. Egy haldokló sorozatgyilkos. Egy elrabolt gyermek. És egy nyomozó, akinek rá kell jönnie, hogy még a legboldogabb családban is lehetnek sötét tikok, amelyek miatt valaki képes ölni…
Az új év első napján egy exkluzív lakóparkban egy gazdag család tagjait szabályszerűen kivégzik – a legkisebb gyerek kivételével, akit elrabolnak. A gyilkos fegyver a mészárszékeken használt taglópisztoly. Ez vezeti Max Wolfe nyomozót az Új Scotland Yardon lévő Fekete Múzeumba, az elmúlt száz év leghíresebb bűnügyeit bemutató gyűjteményhez, ahol egy harminc évvel ezelőtt a Mészárosként elhíresült gyilkos nyomára bukkan.
Csakhogy ez az ember leülte a büntetését, öreg már, és haldoklik. Lehetséges, hogy mégis újra lesújtott? Vagy csak az ismeretlen tettes őt akarta gyanúba keverni?
Maxnek meg kell találnia az elrabolt gyermeket és le kell állítania a gyilkost, mielőtt egy újabb ártatlan család – vagy éppenséggel Max kislánya – kerül veszélybe.
[kortárs] [krimi]

A történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött. A fertőzöttek, a „kiéhezettek" gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak.
A egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy „guberálókká" válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálják túlélni a helyzetet.
Egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel – vagy inkább felhasználásukkal – sikerül megtalálniuk az ellenszert.
Egy napon a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük az egyik legintelligensebb kiéhezett gyerekkel, Melanie-val. A menekülőknek a kiéhezettekkel zsúfolt városokon át kell eljutniuk a biztonságot jelentő védett területre…
[disztópia] [fantasy] [sci-fi] [thriller]

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Megint szuper kollázst állítottál össze. 😊 A titkos történetet volt szerencsém olvasni. IMÁDTAM! Tervezem, hogy idén újra olvasom, annyira tetszet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Egy Paula Hawkins interjúban olvastam A titkos történetről, állítólag nagyban inspirálta az írónőt A lány a vonaton megírásában, úgyhogy kíváncsi vagyok, mit tudhat. :)

      Törlés