2018/02/18

5 könyv, amit várok februárban



Bár már javában benne járunk a februárban (de gyorsan telik ez az év!), még a hónap végéhez közeledve sok izgalmas tűnő megjelenés érkezik a könyvesboltok polcaira, ezekből választottam ki ötöt, amelyek különösen ígéretesnek látszanak.

Lássuk is!



Patricia MacDonald // A, mint alibi


Patricia MacDonald: A, mint alibi

A Lettero Kiadó mostanában nagyon belehúzott thriller fronton, aminek én személy szerint roppantul örülök, az A, mint alibi pedig nagyon izgisnek tűnik.

Várható megjelenés: február 23.


S, ​mint sokk
Alex élete egyetlen pillanat alatt romba dől, amikor autóbalesetben elveszti a szüleit. A lány ügyvédje ráadásul felkavaró hírrel szolgál: van egy eltitkolt nővére.
O, mint otthon
Dory sosem ismerte a szüleit és örökbefogadó családja másodrendű gyerekként nevelte fel. Amikor a család imádott, vér szerinti gyereke gyilkosság áldozata lesz, a gyanú Dory-ra terelődik.
S, mint sors
Harminc év után Alex és Dory először találkozik. Alexnek nemsokára szörnyű kérdéssel kell szembesülnie: lehet, hogy élete legnagyobb hibája volt, hogy megkereste az eddig eltitkolt nővérét? Ki akarhat most Alex életére törni?



 Richard Morgan // Valós halál


Richard Morgan: Valós halál

Kissé kakukktojás a könyv, ugyanis már 2006-ban, majd 2015-ben is megjelent, ezúttal azonban egy vadi új, nagyon ütős és meglehetősen bizarr borítót kapott kiadást is várhatunk.

Várható megjelenés: február 23.


A 25. században az emberek tudata digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokba, és ha a test el is pusztulna, a tudat újraburkolható egy másik testbe. Csak ha a tudattok maga is megsemmisül, akkor következik be a Valós Halál. A leggazdagabbak azonban még erre is fel vannak készülve. A tudattok tartalmáról rendszeresen biztonsági másolatot készítenek. De akkor miért lőné főbe magát egy olyan befolyásos ember, mint Laurens Bancroft? Miért akarna öngyilkosságot elkövetni valaki, ha tudja, hogy órákon belül újra életre keltik? Takeshi Kovacs, egy elit katonai alakulat volt tagja most Laurens Bancroft megbízásából kezd nyomozni a rejtélyes öngyilkosság ügyében. Új testbe burkolva kell felgöngyölítenie a szálakat egy számára idegen világban, és hamarosan az egyre féktelenebbül pörgő események közepén találja magát. Veszélyes viszonyt kezd megbízója feleségével, ismeretlen személyek a legkegyetlenebb kínzásoknak vetik alá, profi bérgyilkosok törnek az életére, és talán már csak a Jimi Hendrix képében megjelenő mesterséges intelligenciában bízhat. Ahogy egyre tisztábban rajzolódik ki a titokzatos összeesküvés Takeshi Kovacs előtt, úgy nő az esélye annak, hogy az ügy végső megoldása előtt rá is a Valós Halál vár.

Nadia Murad // Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány
Az Iszlám Államról szóló történetekből azt hiszem, mindig tanulhatunk valamit, és segít perspektívába helyezni a saját életünket és problémáinkat. Az utolsó lány egy olyan iraki lányról szól, aki hatalmas ambíciókat dédelgetett, azonban az ISIS megérkezésével mindez atomjaira hullott, és valódi borzalmakkal kellett szembenéznie.
Várható megjelenés: február 28.
Nadia Murad Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig – köztük a 21 éves Nadiát – elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudták. Nadia Murad nem némult el, sőt a hangja erősebbé vált és messzebbre hallatszik, mint valaha.

Damion Searls // Rorschach

Damion Searls: Rorschach
Ki ne találkozott volna még egy-egy filmben azzal a bizonyos pszichológiai teszttel, amely során tintapacákat mutatnak a páciensnek, és nekünk meg kell mondani, hogy mit látunk bele? Ezzel foglalkozik átfogóan Damion Searls pszichológiai könyve.
Várható megjelenés: február 28.
Hermann ​Rorschach pszichiáter az I. világháború alatt egy eldugott svájci elmegyógyintézetben kidolgozta tíz tintafoltból álló képsorozatát, amely az emberi elme kifürkészésére alkalmas kísérletének alapja lett. Miközben a futurizmustól a dadaizmusig magába szívta a korszak számos művészeti irányzatát, Rorschach éveken át tusázott Freud és Jung elméleteivel. Művészemberként szilárd meggyőződésévé vált, hogy valódi kilétünkről – Freud elképzeléseivel ellentétben – nem szavakkal, hanem a vizuális látásmódunkkal árulunk el a legtöbbet. Rorschach korai halála után a teszt története számos érdekes fordulatot vett. A II. világháború során az amerikai hadsereg rátette a kezét az eljárásra, így a nürnbergi perben és a vietnámi háborúban is jelentős szerephez jutott. Később felkapta a reklámipar, és klisévé tette Hollywood és a világsajtó, emellett Andy Warholtól Jay-Z-ig számos jeles művészt ihletett meg. A tintafolttesztet vádlottak, álláskeresők, elmebetegek és önmagukat jobban megismerni vágyók millióival végeztették el. A Rorschach-próba népszerűsége máig töretlen. Hermann Rorschach első valódi életrajzának megírásakor Damion Searls kiadatlan levelekből és naplókból merít, valamint a Rorschach család tagjaival, barátaival és kollégáival készített, korábban ismeretlen interjúk egész sorára támaszkodik. A teszt megalkotásának, heves vitákkal kísért újjászületésének története mellett azt is bemutatja, mit árul el mindez az észlelés rejtélyeiről.

Patik László // Anna, édes

Patik László: Anna, édes
Tudtátok, hogy Patik László könyvének hősnőjének Facebook oldala is van? Bizony, az Anna, édes ugyanis több, mint egy egyszerű könyv, kilép a lapok közül, és valóban köztünk van...
Várható megjelenés: február 26.
Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.  Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.

(képek forrása: moly.hu) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése