2016/09/08

Bakancslisták minden mennyiségben | My Future Listography

My Future Listography
All I Hope to Do in Lists

Na ez most tényleg egy rendhagyó „könyvértékelő”, amilyen még nem volt a blogon, és bevallom nem is terveztem írni róla – de végülis miért ne? Ki mondta, hogy csak regényekről írhatok értékeléseket?

Szóval a My Future Listography még véletlenül sem egy regény, sőt könyvnek is túlzás lenne nevezni. Maradjunk inkább annál, hogy munkafüzet. Egy tök szép, igényes, jópofa munkafüzet.

A nevével nem árul zsákbamacskát, pontosan ezt nyújtja a könyv munkafüzet: listákat minden mennyiségben. Pontosabban megírandó listákat. Mindenféléről. Cuki illusztrációkkal.



Oké, szóval tök feleslegesnek és haszontalannak tűnik a dolog? Hááát… lehet. Van benne valami. Viszont! Mégsem teljesen kidobott pénz és idő, amit vele töltünk, bármennyire is hülyén hangozhat elsőre, hogy írjunk listát azokról a dolgokról, amelyeket nyugdíjasként ki akarunk próbálni, vagy éppen olyan ötletekről, amelyeket szeretnénk, ha majd egyszer feltalálnának. Ugyanis tényleg elgondolkoztató feladatok vannak benne.


Az embernek mindig vannak tervei a jövőre nézve. Maaajd egyszer el akarok utazni a Maldív-szigetekre. Egyszer ki akarom próbálni a sárkányrepülőzést. Egyszer szeretnék leszokni a káromkodásról. Majd elkezdem nézni ezt vagy azt a sorozatot. Kisebb-nagyobb, félig-meddig megfogalmazott tervek, amelyek rendszerezetlenül kavarognak a fejünkben, időnként felszínre törve, majd aztán újabb hosszú időre elfelejtve. Ennek a munkafüzetnek a segítségével azonban precízen tudjuk ezeket rendszerezni, és a későbbiekben bármikor hozzáírhatjuk a további ötleteket. Aztán elég lesz csak felcsapni később, amikor olyan életszakaszban vagyunk, hogy azt érezzük, na most szükség van egy nagy utazásra, vagy csak simán csinálni valamit, amit régóta szeretnénk és kiléphetünk kicsit a komfortzónánkból. Szóval a dolog nem teljesen haszontalan.







Hogy milyen jellegű listákat tudunk írni? A legkülönbözőbbeket. Vannak komolyabb témák, mint például milyen filozófiákat szeretnénk magunkévá tenni, milyen ügyek mellett szeretnénk kiállni, milyen tapasztalatokat szeretnénk újra átélni vagy éppen elkerülni, hogyan képzeljük el az életünket öt/tíz/huszonöt év múlva, vagy éppen milyen dolgokat „szeretnénk”, ha a temetésünkön mondanának rólunk. Ugyanakkor viccesebb, könnyedebb témák is bőséggel helyet kaptak, például milyen típusú partikat rendeznénk szívesen, milyen természetfeletti képességnek örülnénk, milyen listákat szeretnénk még írni, és még sorolhatnám. Van jó néhány tényleg haszontalannak mondható lista, viszont számtalan igazán hasznos is, tényleg eléggé vegyes a dolog.




Akik imádnak listákat írogatni mindenről, azoknak azért, akik pedig éppenséggel soha semmit nem írnak fel, azoknak meg épp azért tudom ajánlani a My Future Listographyt. Egyébként persze diy projectnek sem utolsó – akár ajándékba is -, könnyen megcsinálhatjuk mi is a saját Future Listographynkat, akár egy sima füzetben, még személyre szabottabban.



(Én a magam kis példányát a bookdepository.com-ról szereztem be, talán innen a legérdemesebb.)


2 megjegyzés:

  1. uuuuu, de jó hogy írtál erről a könyvecskéről :) a leírásod alapján muszáj lesz beszereznem ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhuu, na örülök, ha felkeltette az érdeklődésedet. :)

      Törlés