2017/06/27

Tudd, hogy elkerüld | Timothy Snyder - A zsarnokságról

Timothy Snyder – A zsarnokságról
[On Tyranny]

Nem mindennapi könyvvel készültem ezúttal: Timothy Snyder, a Yale történészprofesszorának műve, A zsarnokságról ugyanis inkább egyfajta tanulmány – méghozzá a rendkívül tanulságos fajtából. Felvezetésnek legyen elég annyi, hogy a pasi állítólag mindössze egyetlen nap alatt írta meg a könyvét, nevezetesen Trump megválasztásának napján.

A zsarnokságról egy rövidke kis kézikönyv, amit szívem szerint boldog-boldogtalannak a kezébe nyomnék, hogy tessék szépen elolvasni, mert úgy gondolom, hogy az emberek jelentős része nem érzi át annak a mindannyiunkat érintő jelenségnek súlyát, amellyel Snyder foglalkozik a mindössze röpke 170 oldalas könyvében – amelyet mellesleg egy nyugisabb délután simán el lehet olvasni.




Snyder a 20. század történelméből kiragadott példákkal mutatja be az olvasónak, hogy mik a zsarnokság ismérvei, milyen formákban jelent ez meg a múltban, és mi mindent tehetünk, hogy észrevegyük, ha közelítünk hozzá, és hogyan kerülhetjük el. Ez ugyanis mindegyikünk felelőssége.

Húsz leckére lebontva ismerhetjük meg a zsarnokság jellemzőit, a fejezetek főcímei után Snyder részletesebben kibontja a gondolatait, hogy pontosan mit ért a tanácsai és figyelmeztetései alatt, szemléletes példákat hoz, és gondolkodásra késztet.


Azzal együtt, hogy a professzor kifejezetten Amerikára specifikálva írta meg tanulmányát, ez közel sem jelenti azt, hogy mindez csak Amerikára lenne igaz. Sőt. Ő Trumpból indult ki, de sajnos sok országban felfedezhetjük mi is a „helyi Trumpot”, akár a múltban, akár a jelenben kutakodunk. Az a helyzet, hogy bármennyire is nem politikailag korrekt a véleményem, bármennyire is paranoiásnak tűnhetek, én erősen felfedeztem a leírtakban Magyarország jelenlegi helyzetét is. És azt is gondolom, hogy még azon a ponton vagyunk, amikor igenis anélkül tudnánk változtatni, hogy mindez nagyobb áldozatokkal járna. Csak fel kéne már végre ébredni, felemelni a seggünket, és tenni valamit, nem pedig hagyni, hogy hülyének nézzenek, kilopják a szemünket is, és teljes mértékben elbutítsanak. Lehet, hogy nem leszek népszerű a véleményem miatt sokak számára, de az a helyzet, hogy nem is népszerű szeretnék lenni, csak igaz.

És hogy miért érzek ennyire aktuálisnak egy könyvet, amely a 20. századi zsarnokságokat, az elnyomás rendszereit mutatja be? Vajon miért érzem annyira aktuálisnak, amikor napi szinten érkeznek olyan hírek, hogy elnökök nem hisznek a globális felmelegedésben, vagy épp az evolúcióban, vagy hogy az ország erős és büszke jellegét mutatja az, hogy előreláthatóan minden harmadik fiatal szeretné elhagyni az országot a jobb megélhetés reményében, hogy mindenfajta kormánykritikára válasz lehet egy bizonyos magyar származású külföldi üzletemberi neve, amely mára már szitokszóvá vált, és hogy azokat a szervezeteket bélyegzik meg, amelyek a közhatalom helyett látják el az alapvető feladatokat? Nos, nem is tudom…


Na de a rövid kitérő után vissza magához a könyvhöz: kifejezetten szimpatikusnak találtam, hogy Snyder ajánl is nekünk a témába vágó szépirodalmi műveket – természetesen az 1984 alapmű a kategóriában -, méghozzá szép számmal, amelyeket én el is raktároztam magamban, mint kihagyhatatlan olvasmányok.

ilyen szuper plakátok is készültek a könyvhöz, melyeket Molnár Zsolt készített
(forrás: 21. Század Kiadó)

Összegezzük tehát: A zsarnokságról sokkal inkább egyfajta tanulmány, amely egyébként igen olvasmányos, és rendkívül fontos témával foglalkozik. Kinek ajánlom? Mindenkinek. Komolyan. Na jó, gyerekeknek természetesen nem, de egyébként tényleg fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk az ilyesmivel, és ne süppedjünk bele a közöny mocsarába.

(forrás: 21. Század Kiadó)

„A képernyők bámulása talán elkerülhetetlen, de ha a kétdimenziós világ ellen mentálisan nem vértezzük fel magunkat máshol, teljesen elsekélyesíti a gondolkodásunkat. Amikor a médiában naponta elhangzó szavakat és mondatokat ismételgetjük, elfogadjuk a tágabb értelmezési keret hiányát. Hogy ilyen keretünk lehessen, gazdagabb fogalomkészletre van szükségünk, a gazdagabb fogalomkészlethez pedig olvasnunk kell.”

4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése