2020/04/15

Líraian szép, mélységében megindító irodalmi gyöngyszem ✦ Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Hogy gondoltam-e volna, hogy Sara Collins regénye legalább annyira lenyűgöző, mint a csodás borítója? Nos, csak remélni mertem. Most már azonban bizton állíthatom: a Frannie Langton vallomásai egy líraian szép, mélységében megindító irodalmi gyöngyszem, amely magába szippantja az olvasót, és nem ereszti egykönnyen.


Amikor hajnali 1 óra magasságában felébredtem (éljenek a minőségi alvások), azt terveztem, hogy olvasok 2-3-nagyonmaximum 4 fejezetet a regényből. Ebből egyenesen következik, hogy a következő, amire feleszméltem, az volt, hogy fél 5 van, és nyakig vagyok Frannie Langton, a mulatt cselédlány történetében, aki kettős gyilkosság miatt áll a bíróság előtt. Amelynek elkövetésére egyáltalán nem emlékszik.

A regényben visszautazunk az időben: minden értelemben, merthogy az 1800-as évek első felében járunk, emellett pedig Frannie Langton emlékeiben is ugrunk egyet, egészen a kezdetekig, egy jamaicai ültetvényig, hogy végül eljussunk oda, hogy vádlottként az ismeretlennel néz szembe. A tét pedig az élete.

Csodaszép könyv és cicarészletek.

Ha csupán a történetet nézzük, ez lehetne akár krimi is. Voltaképp van is benne némi krimi beütés, de elképesztően diszkréten és szofisztikáltan.

EZ AZONBAN EGY KŐKEMÉNY, MÉGIS HIHETETLENÜL TÖRÉKENY LÉLEKTANI REGÉNY, IGAZI MÉLYSÉGEKKEL ÉS EMBERI GYARLÓSÁGOKKAL. FÁJÓ ÉS MÉGIS ANNYIRA SZÉP.

A könyv valóban az, amit a címe is mond: vallomások – olvasmányos regénnyé formálva. Egy nem akármilyen élet, egy letaglózó, mégis felemelő női sors áll a középpontban, amelyet számtalan morális dilemma keretez: a női jogoktól elkezdve, a depresszión, szabadságon, szerelmen és szereteten át, egészen a rasszok tudományos megítélésig. Az egészet pedig finoman átjárja a könyvek szeretete – hősnőnk ugyanis olyan csodálatosan pontos gondolatokat fogalmaz meg helyenként az irodalom kapcsán, hogy abba minden könyvmoly garantáltan beleborzong.

  

Több remek könyv is eszembe jutott a regény kapcsán, amelyek különböző okok miatt, hangulatukban, stílusukban némileg emlékeztetnek a Frannie Langton vallomásaira, azzal együtt, hogy ez mégis egy egyedülálló történet. Mindenesetre, akinek tetszett az Ahol a folyami rákok énekelnek, A Babaház úrnője, a Múzsa, az Egy amerikai házasság, A föld alatti vasút, esetleg a Bíborszín, az véleményem szerint Frannie Langtonban sem fog csalódni. Sőt.

Szívből ajánlom a könyvet. Nálam biztosan ott lesz az év kedvenc olvasmányai között.

„Vannak dolgok, amiket nem lehet leírni. Azt a szörnyű magányosságot. Mint a halálban, mint a szerelemben.”

5/5



➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése