2019/07/20

Az érzések idővel úgyis utat törnek ✦ Tayari Jones: Egy amerikai házasság


Annak ellenére, hogy hamar „felfaltam”, viszonylag sokat ültem ezen a könyvön, hogy összeszedjem a gondolataimat. Ugyanis az a helyzet, hogy ez már megint egy olyan olvasmány, amely azonnal ment is a képzeletbeli könyvek, amelyeket minden nőnek el kellene olvasnia listámra, azzal a kiegészítéssel, hogy ez mégsem egy tipikusan, csak „női” (és remélem tudjátok, hogy ez alatt még véletlenül sem a bugyuta, romantikus limonádékat értem) regény, jó szívvel ajánlanám férfiaknak is.


Tayari Jones egy nagyonsokidézőjelbetett „szerelmi háromszög” történetét meséli el nekünk, amelyet végigkövetve remek képet kapunk az emberi természetről, arról a sok fájdalomról és túláradó boldogságról, amelyet a szerelem és a barátság adhat.

TAYARI JONES RENDKÍVÜL OLVASMÁNYOSAN ÍR EGYÉBKÉNT, AZ ÍRÓI STÍLUSA VÉLEMÉNYEM SZERINT HIBÁTLAN, AZONNAL BESZIPPANTOTT A KÖNYV, ÉS NEHEZEN TUDTAM LETENNI, HOLOTT NÉHA ÚGY ÉREZTEM, MINTHA A REGÉNY KITÉPNÉ A LELKEM, ÉS KISSÉ MEGTAPOSNÁ, MIELŐTT VISSZATESZI A HELYÉRE. ÉS MONDOM EZT A LEHETŐ LEGJOBB ÉRTELEMBEN.

Ja, hogy a sztoriról még semmit nem mondtam? Egy fiatal, fekete házaspár, Celeste és Roy kapcsolatát ismerhetjük meg, akik között dúl a l’amour, ezerrel benne vannak abban a bizonyos  rózsaszín köd fázisban – vagy ahogy Roy mondja: „kéken izzik” a szerelmük. Ekkor azonban váratlan dolog történik, amely alapjaiban rengeti meg egész életüket: Royt nemi erőszakkal vádolják meg, és tizenkét év börtönre ítélik.

A kérdés az, hogy vajon túlélhet-e a házasságuk egy ilyen megpróbáltatást?

Természetesen nem említettem volna „szerelmi háromszöget”, ha nem lenne egy harmadik szereplőnk is, André, aki Celeste gyerekkori jóbarátja. Klasszikus szerelmi háromszögről azonban szó sincs: egyrészről ez a történet jóval mélyebb, másrészről pedig nem beskatulyázható. Három önálló egyéniségről van szó, három – a maga módján – fantasztikus emberekkel, akiknek a sorsa összekapcsolódott valami egészen furcsa és fájdalmas módon, ők pedig keresik a helyüket.

A KÖNYV PONTOSAN ARRA MUTAT RÁ, HOGY SEMMI SEM FEKETE VAGY FEHÉR, AZ ÉLETBEN MEGANNYI ÁRNYALAT KAP HELYET, ÉS EZT EL KELL FOGADNUNK. SENKI SEM JÓ VAGY ROSSZ – EMBEREK VAGYUNK, ÉRZÉSEKKEL. ELNYOMHATJUK UGYAN ŐKET, DE IDŐVEL UTAT TÖRNEK.

Számomra az Egy amerikai házasság abszolút méltó helyre kerül a Bíborszín és a Madonna prémkabátban mellett – amelyeket ugyancsak nem győzök eléggé ajánlani.

„A nők mérhetetlen nagylelkűsége titokzatos alagút, senki nem tudhatja, hová vezet. A falon az írás csupa trükkös kérdés, és a férfinak számot kell vetnie, kiokoskodnia magát innen lehetetlen. Hát nem kegyetlen abból látnom, hogy szeret, hogy hogyan képtelen szeretni?”

5/5

➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése