2019/01/23

Hygge / Lykke / Lagom / Sisu / Sinrin-joku / Ikigai ✦ Életstílus könyvek: melyiket mikor?


Szóval új év, új én, úgy döntöttél elég a „csak éljük túl a napokat” szemléletből? Tetszik a skandinávok laza életmódja, egyszerű örömeik? Szeretnéd tudni, miért élnek olyan sokáig a japánok? Vagy inkább a természetközeli szemléletmóddal emelnéd be a mindennapi boldogságadagot?

Oké, de mégis mikor melyik könyvet érdemes választani a felkapott életmód könyvek tucatjai közül?


Az utóbbi időben rendesen belevetettem magam a különböző életstílusokkal foglalkozó életmód könyvekbe, volt szerencsém jobbakhoz, rosszabbakhoz kevésbé jókhoz egyaránt, viszont alapvetően azt gondolom, hogy az olvasottak közül mindegyik alkalmas arra, hogy elérje a célját – csak meg kell találni, hogy épp mikor melyikre van szükségünk. Ebben a posztban ehhez próbálok némi kapaszkodót nyújtani.

Korábban már készítettem egy kifejezetten csak a skandináv életstílusokkal (hygge-lagom-sisu) foglalkozó összeállítást, ezt IDE kattintva éritek el. Most azonban egy ennél átfogóbb posztot hoztam, hogy tényleg bárki megtalálja a neki szimpatikus darab(ok)at, akár saját magának, akár ajándékba keres. Mert igen, ezek a könyvek tökéletesek akkor is, ha valakit (akár magunkat) szeretnénk meglepni.

SINRIN-JOKU: ERDŐFÜRDŐ

fotó: Unsplash

Az erdőterápiás témára még tavasszal kattantam rá, és a Könyvfesztiválról rögtön velem is jött két Sinrin-joku könyv. A rajongás azóta is tart, bár így télen kevésbé érzem át. Egész egyszerűen nem tudom úgy megfogalmazni a sinrin-joku könyvek lényegét, hogy az ne hangozzon úgy, mintha valami Woodstockról szabadult, nomád életformát élő raszta hippi lennék (nem mintha bármi bajom lenne velük), hiszen az egésznek a lényege az, hogy megmutassa, milyen terápiás hatással bír az emberre a természet közelsége, és mennyire fontos lenne ezt beemelnünk a mindennapjainkba.

Egyébként ez is Japánból származik (ha a neve nem árulta volna el), és a japánok olyan komolyan veszik a témát, hogy nem csak erdőfürdőzős útvonalakat jelöltek ki, hanem komplett sinrin-joku központjaik is vannak. Oké, persze, könnyű nekik, hiszen az ország kétharmad részét erdők borítják, de mégis hogyan erdőfürdőzzünk mi mondjuk a Nagykörút-Baross utca sarkánál? Hát, ott sehogy, VISZONT ha felpattanunk a vilire, és hajlandóak vagyunk 15 percet zötykölődni, akkor máris találhatunk parkosabb részeket, ahol legalább részben megtapasztalhatjuk a sinrin-joku lényegét. Igazából egy dolog számít: hogy legyen körülöttünk néhány növény meg viszonylagos nyugalom, és máris érezhetjük a terápiás hatást.


DR. CSING LI // SINRIN-JOKU: A FÁK GYÓGYÍTÓ EREJE


Ha úgy döntesz, hogy na, akkor most vessük bele magunkat ezerrel az erdőfürdőzés témájába, akkor EZ az a könyv, amit ajánlok beszerzésre. Tökéletesen megfogja és átadja a dolog lényegét, mindezt nagyon közérthetően, többnyire valóban hasznosítható tippekkel, és persze csodaszép illusztrációkkal – már csak a könyv lapozgatása is igazi terápiával ér fel.


MIJAZAKI JOSIFUMI // SINRIN-JOKU: ERDŐFÜRDŐ, A JAPÁN MÓDSZER A TESTI-LELKI EGÉSZSÉGHEZ


A Csing Li féle verzióhoz hasonlóan ezt a könyvet is élmény lapozgatni, baromi szép képek és rendkívül igényes kivitelezés jellemzi ezt a darabot is, ugyanakkor sokkal felületesebben és laikusok számára kevésbé érdekes módon tálalva. Engem sokkal inkább emlékeztet egyfajta színes tanulmányra, sok-sok statisztikával és random idézetekkel. Ugyanakkor, ha a téma rajongója vagy, akkor érdemes őt is beszerezni a gyűjteménybe.


SARAH IVENS // ERDŐTERÁPIA


Sarah Ivens könyve nem csak azért kakukktojás, mert nem japán szerző tollából származik, hanem azért is, mert esztétikai értelemben a beltartalom sokkal kevésbé izgalmas, valamint némileg más oldalról közelíti meg az erdőterápiás témát. Míg a korábbi két könyv tényleg csak a természetről szól, Sarah Ivens inkább arra helyezi a hangsúlyt,  hogy bemutassa, miként emelhetjük be apránként a természetet mindennapjainkba. Sok-sok tippet ad, amelyeknek egy jó része szerintem abszolút alkalmatlan a megvalósításra, vagy annyira nyilvánvaló, hogy kár volt miatta tintát pazarolni, viszont ha keresztülrágjuk magunkat a sok bullshiten, akkor itt is találhatunk valóban hasznos és érdekes tartalmat. Ezt a könyvet inkább azoknak ajánlom, akik kevésbé hardcore módon szeretnék beemelni a természetet a mindennapjaikba, illetve azoknak, akik annyira szeretik az erdőterápiás témát, hogy minden hasonló jellegű könyvet szeretnének magukénak tudni.


SKANDINÁV

fotó: Unsplash


A skandináv életmód könyvek mindegyike valójában hasonló életérzésekkel foglalkozik (amelyek valamilyen formában mind egy boldogsághoz hasonlatos dologhoz köthetőek), mégis más irányból közelítik meg azokat, másra helyezve a hangsúlyt, így biztos vagyok benne, hogy mindannyiunkhoz valamelyik könyv/életstílus egy picit talán közelebb áll. Leginkább átfogó képet természetesen akkor kaphatunk az északi életszemléletről, ha mindegyiket elolvassuk, de ha ezt nem szeretnénk, akkor könnyen megtalálhatjuk, hogy melyik az igazán nekünk való darab. 

MEIK WIKING // HYGGE: A DÁN ÉLETÉRZÉS, AMELY BOLDOGGÁ TESZ


Hygge meglátásom szerint egy remek alapot biztosít a skandináv szemléletmódok befogadására, amire jól lehet építkezni - ugyanakkor ebből kifolyólag némileg talán semmitmondóbb lehet a többihez képest. Azt azonban nem titkolom, hogy nekem valamiért mégis ez a szívem csücske, és a kivitelezés igényességét figyelembe véve is ez viszi a prímet (a Lykke mellett). Bár rengeteg színes illusztráció, fotó, és infógrafika található a könyvben, mégis megmarad a viszonylag letisztult stílusa – ebben (is) nagyon jók a dánok.


LINNEA DUNNE // LAGOM: A SVÉD ÉLETSTÍLUS, AMELY KIEGYENSÚLYOZOTTÁ TESZ


Lagom a Hyggehez képest már sokkal kézzelfoghatóbb. A dán hygge ugyanis nem követ pontos vezérlőelveket, csak úgy van a világban, míg a lagom alapvetően a kiegyensúlyozottság köré összpontosul. Itt minden az arany középútról szól: van a svédeknek ez a nagyon szimpatikus életstílusa, amit a nem túl sok, nem túl kevés, éppen elegendő szemléletmód jellemez, a könyv pedig ennek a gyakorlati megjelenési formáit mutatja be, és egyfajta kapaszkodót ad ahhoz, hogy hogyan építsük be ezt mi is a mindennapjainkba, különös tekintettel a munka/magánélet egyensúlyára, az étkezésre (szuper receptekkel), az otthonunkra, az egészségre, a társas kapcsolatainkra, illetve - nagyon fontos! - a környezetre és fenntarthatóságra. Valódi kézikönyv jelleggel bír, amit örömmel forgat az ember, és nem mellesleg igazán táskabarát.


JOANNA NYLUND // SISU: POZITÍV ÉLETSZEMLÉLET FINN MÓDRA


Sisuban azt imádom, hogy végre nevet kapott az az érzés, ami - ahogy azt a könyv olvasása során megállapítottam - életem során többször megjelent bennem (ahogy mindannyiunkban), de ezidáig nem tudtam ténylegesen megfogni vagy pontos névvel illetni. De mi is az a sisu? Érdekes keveréke ez a makacsságnak, kitartásnak, lelki erőnek, határozottságnak, és kurázsinak. Leginkább akkor jelenik meg, amikor különösen nehéz élethelyzettel szembesülünk, amivel hirtelen nem tudunk mit kezdeni. Ilyenkor két lehetőségünk van: feladhatjuk rögtön és sajnálhatjuk magunkat, vagy megtalálhatjuk a bennünk rejlő sisut, ami képes előcsalogatni azt a bizonyos emberfeletti erőt, hogy leküzdjük az akadályokat, és elérjük a meghatározott célt. Ez a könyv is igazi kézikönyv, amely gyakorlati útmutatót ad ahhoz, hogy mikor és hogyan hívhatjuk elő magunkban a sisut, és bemutatja a finn - kissé távolságtartó, ám végtelenül korrekt - kultúra általános jellemzőit (ami egyébként sokkal közelebb áll hozzám, mint gondoltam volna), és amelyből bizony jó néhány elemet átültethetnénk saját életünkbe is.


MEIK WIKING // LYKKE: A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN


Mégis miben más a Lykke a Hyggéhez képest? Őszintén szólva eleinte fogalmam sem volt, hogy mégis mi újat mondhat Meik Wiking a témában, aztán persze csakhamar letisztult a kép, és megállapítottam: a két könyv valójában egészen különböző. Persze, vannak hasonlóságok, valamilyen szinten összekapcsolódik a két dolog, de higgyétek el, a Lykke közel sem a Hygge újracsomagolva és átfogalmazva. Ennél sokkal-sokkal több, egy zseniális (és csodaszép) kis könyvecske, amit szívem szerint mindenkinek a kezébe nyomnék. Míg a Hygge egy bizonyos életérzéssel foglalkozik (aminek ugyan része az, hogy boldogabbnak érezzük magunkat), addig a Lykke magát a boldogságot kutatja, és teszi ezt a lehető legérdekesebb, tudományosabb, és legkevésbé sablonos módon, számtalan statisztikai adatot, csodálatos fotót, infografikát, tippet, trükköt, esettanulmányt, személyes történetet és véleményt tartalmazva. 


KATJA PANTZAR // SISU ÉS ÉN: HOGYAN TALÁLTAM MEG ÖNMAGAM?


A könyv koncepciója érdekes: alapvetően a Kanadából néhány éve Finnországba költözött szerző, Katja Pantzar meséli el személyes történetén keresztül, hogy mit jelent számára, illetve általában a finnek számára a sisu jelenség, és hogyan változtatta meg az életét. Mindezt rettentő szimpatikus stílusban teszi, így nagyon szerethetővé válik ő is, illetve a sisu is. Bepillantást nyerhetünk Katja életének egy-egy aspektusába, őszintén felfedi előttünk, hogy milyen mentális és fizikai problémákkal szembesül(t), milyen változtatásokra kényszerült rá, és mindez mekkora pálfordulást jelentett, miközben valahogy mégsem: hiszen annyira természetesnek tűnt. Egyébként tetszik a kicsit furcsa stílusa a könyvnek, amely egyszerre Katja személyes története és a sisu bemutatása, emellett pedig sok „mini-interjúcska” szerűség is helyett kapott, amik szintén nagyon érdekesek. A könyv fejezetekre van bontva, amely a főbb sisu témákat öleli fel: életfelfogás, hideg vizes gyógymód, szaunázás, természetterápia, táplálkozás, gyermeknevelés, oktatás, biciklizés és alternatív mozgásformák, fenntartható életstílus. Olvasmányos, logikus. nem csak azoknak ajánlanám a könyvet, akik életmódváltáson gondolkodnak (bár nekik feltétlenül), hanem alapvetően mindenkinek, mert tényleg elgondolkodtató témákat ölel fel, és igazi kis léleksimogató, kellemes olvasmány, amivel mellesleg igen gyorsan is lehet haladni.


GÖRAN EVERDAHL // LAGOM: MIÉRT OLYAN ELÉGEDETTEK A SVÉDEK?


Göran Everdahl Lagom könyve egészen más irányból – és ami a legjobb: kifejezetten humorosan és gyakran önirónikusan – közelíti meg a lagom (azaz a nem túl sok, nem túl kevés, hanem éppen elég felfogás) kérdését, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetve a történelmi hátterére, meg úgy egyáltalán a konkrétumokra, ahelyett, hogy csak az érzéseket akarná megfogni. Különösen imádnivaló, hogy az egész könyv kívül-belül tökéletes harmóniában van, baromi szép színes, valóban élmény forgatni. Az illusztrációk és az egész dizájn ráerősít a mondanivalóra, ami az ilyen „életstílus könyveknél” szerintem rettentően fontos, hiszen így sokkal jobban át tudja adni az életérzést. Tudom ajánlani az északi életérzések kedvelőinek, illetve azoknak is, akik még csak most kezdenének ismerkedni ezzel a csodálatos komfortvilággal – akár a Kossuth Kiadó féle látványos kiadványok kiegészítéseképp, akár csak önmagában.


LYNDA BALSLEV // A FIKA KICSINY KÖNYVE: AVAGY A SVÉD KÁVÉZÁS SZERTARTÁSA


Ha azt gondoltuk, hogy a hygge, a lagom, a lykke, és a sisu után már nincs tovább, kimaxoltuk a skandináv életérzéseket és az ezekhez kapcsolódó jelenségeket, akkor bizony orbitálisat tévedtünk. Íme, a svédeknek arra is létezük külön szavuk, amikor kávézás közben aktívan jól érzik magukat. Ó, de szeretnék én svéd lenni! A könyv összetétele a következő: nagyjából 40% recept, 40% idézet, és 20% egyéb random infó/statisztika/érdekesség. Egyébként tényleg meglepően aprócska, ahhoz képest pedig lássuk be, nem olcsó (bolti ára 3150 Ft, de a kiadó oldalán például már csak 2520 Ft), ugyanakkor tény, mi tény: valóban igazán szemet gyönyörködtető darab, egy gasztronómiai kincsesláda, ami a könyvespolc igazi dísze lehet. És így is érdemes hozzáállni: elolvasása után hagyni, hogy dekorfunkciójában éljen tovább.
Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik hardcore kávéimádók, valamint
 akik még nem unják a skandináv életstílusokról szóló könyveket, és nem kapnak idegrohamot, ha meghallják, hogy hygge, továbbá
 akiket vonzanak a teljesen többnyire felesleges és gyakorlati funkcióval nem igazán bíró, ellenben esztétikus, szemet gyönyörködtető dekortárgyak.


JAPÁN: IKIGAI

fotó: Unsplash


Bár valamilyen szinten ugyan kapcsolódik a sinrin-jokuhoz az ikigai, mégis úgy gondoltam, hogy logikailag célszerűbb különválasztani a kettőt: ugyanis míg az erdőfürdőzés tényleg csak egy szeletkéje a japánok szemléletének, addig az ikigai sokkal nagyobb kategória, és inkább egyfajta általános életszemléletnek nevezhetnénk. Ez egy összetett kifejezés, amely az iki (élni) és gai (értelem) szavakból áll össze, így könnyen megfejthetjük, hogy voltaképp az „értelmes élet” áll a középpontjában, bármilyen hülyén is hangzik ez így.


MOGI KEN // AZ IKIGAI KIS KÖNYVE: AZ ÖRÖMTELI ÉLET TITKA



Bár a Fikához hasonlóan ez is „kis könyv” elnevezést kapott, valójában egy teljesen normális méretű könyvről van szó. Mogi Ken egyfajta alapozást ad, és az ikigai öt oszlopához illeszkedve tárgyalja a témákat: kicsiben kezdés, önfeledtség, harmónia és fenntarthatóság, apró dolgok öröme, az itt és most létezés. A könyv sajnos nem illusztrált, pedig szerintem a téma megkívánná, és gyakorlati tippek helyett inkább a valós példákra helyezi a hangsúlyt. Akit vonz a japán kultúra és/vagy az ikigai gondolata, annak ez remek alapozó könyv lehet a témában.



➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése