2020/11/30

Szabados Ági otthonos hangulatú könyvkuckójában úgy zajlik az élet, mintha egy regénybe csöppentünk volna

Szabados Ági hangulatos könyvkuckójában aztán tényleg zajlik az élet: egyik pillanatban futár érkezik, aki épp meghozza Edith Eva Eger új könyvének friss és ropogós példányait, a következő percben már az ajtó előtt várakozik egy lelkes érdeklődő – mint én is megtapasztaltam, a trükkös kilincsnek hála a könyvesbolt kis csapatának a napi edzésadagja sem marad el, gyakorlatilag percenként rohangálnak a lányok beengedni valakit –, mindeközben pedig folyamatosan futnak be a NIOK közösség tagjai, akik nem csupán a kedves hangulatú, kellemesen kuckós boltocskát csodálják meg, hanem egy-egy apró ajándékkal is kedveskednek Áginak, akinek a folyamatos rohanás mellett is mindenkihez van egy kedves szava.

Igyekeztem olyan időpontban ellátogatni az üzletbe, amikor talán kisebb a nyüzsgés, hogy viszonylag zavartalanul beszélgethessünk Ágival – na, hát így nézett ki a Libertineben egy péntek délelőtt. A közvetlen hangulat, az „ismerősség” érzése, az otthonosság élménye Fábián Janka A könyvárus lány című könyvét juttatta eszembe, amelynek egyébként a napokban jelent meg a folytatása Julie könyvkuckója címmel, és – micsoda véletlen – épp aznap hozta meg a futár, amikor ellátogattam a Libertinebe. Szóval oké, Libertine, de megtapasztalva az élményt, én – Fábián Janka után szabadon – már csak „Szabados Ági könyvkuckójaként” gondolok a boltocskára.

Visszatérve az elmélkedésből: igazán hangulatos kis helyiség ad otthont a nemrég megnyitott boltnak, amely ugyan nem túlzottan nagy, de mégsem érezzük szűkösnek. Még úgy sem, hogy gyakorlatilag egymásnak adják a kilincset az érdeklődők, futárok, kortárs szerzők. Ugyebár sok könyvszerető ember kis helyen is elfér.

A Margit híd budai hídfőjénél – vagy ha némileg hangulatosabb irányból közelítenénk meg: a Bem József tértől mindössze pár perc sétára – található könyvesbolt egyik különlegességét az jelenti, hogy csupa olyan könyv található meg a kínálatában, amit Ági saját maga már olvasott, és jó szívvel tud ajánlani, illetve amit ő maga is szívesen olvasna. Nincsenek átláthatatlan mennyiségek, itt nem fogja senki elveszve érezni magát a könyvek között – de ha mégis így lenne, akkor se marad sokáig egyedül, máris kap ajánlást, segítséget, hogy eligazodjon. Ha pedig valaki úgy érzi, akár bele is huppanhat a kényelmes kanapéba vagy fotelbe egy szimpatikus könyvvel, hogy már helyben megtapasztalja azt az igazi bekuckózós olvasmányélményt.

A Libertine azonban nem csupán könyvesbolt: kiadóként is funkcionál. A könyvkiadó gondozásában elsőként Peller Mariann Végtelen kísértés című spirituális regénye jelent meg, rögtön keménytáblás kiadásban, néhány nagyobb kiadót is megszégyenítően igényes kivitelezésben. Ági évente nagyjából 4-5 könyvet tervez megjelentetni a Libertine égisze alatt, a következő könyv várhatóan egy novelláskötet lesz.

Most pedig nem is szaporítanám tovább a szót, beszéljenek a továbbiakban a képek.









➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

2 megjegyzés:

  1. Jaj ez a bolt, annyira szép lehet élőben is! Szuper képeket csináltál, most azonnal indulnék megnézni, ha lehetne. Remélem ha kicsit csillapodik a vírushelyzet én is el tudok jutni majd, mert nagyon érdekel a hely.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tényleg élőben is nagyon kedves kis hangulata van. Remélem, hogy mielőbb sikerül ellátogatnod.. :)

      Törlés