2021/11/21

Íme az Év Legjobb Könyvei Díj magyarul is megjelent jelöltjei és a tavalyi év legjobbjai - Goodreads Choice Awards 2021

Tavaly nagyon szerettem összeállítani a Goodreads Choice Awards magyarul is megjelent jelöltjeiről szóló bejegyzést, így ez idén sem maradhat el. Nem mondom, hogy tökéletesen képben vagyok a nemzetközi könyves „trendekkel”, de alapvetően szívesen és rendszeresen figyelemmel kísérem, hogy miként alakul a globális könyves piac. A tavalyi év legjobbjai közül mostanra egészen sok könyv jelent meg magyarul is, így nem csupán az idei jelöltekre helyezem a fókuszt, hanem a 2020-as év nyertes, valamint kiemelkedő helyen végzett könyveiről is szó lesz.

Figyelem! A bejegyzés jelentős mennyiségű könyvet tartalmaz, a könyves kívánságlista bővülésének esélye jelentős. Továbbolvasás csak saját felelősségre.

Idén 13. alkalommal rendezi meg a legismertebb könyvértékelős oldal, a Goodreads népszerű közönségszavazását, amelynek keretében az év legjobb könyveit keresik különböző kategóriákban. Persze, ahogy az minden közönségszavazás esetében igaz: ez azért közel sem egy objektív kategória. Na nem mintha egyáltalán értelmezhető lenne jelen esetben az objektivitás, hiszen maga az olvasmányélmény minden esetben szubjektív, még akkor is, ha igyekszünk némileg eltávolodni, és tárgyilagosan is szemlélni, ennek megvannak a maga korlátai. Ami teljesen rendben van, csak úgy gondolom, hogy fontos ezt tudatosítani. Szóval a közönségszavazások azért igen erősen szólnak arról (is), hogy az adott versenyző – jelen esetben a könyv szerzője, kiadója, marketingese – mennyire tudja megmozgatni a közönséget, mennyire népszerű, mennyire „trendi” adott esetben. Tehát minden közönségszavazást érdemes azért fenntartásokkal kezelni.

Na, akkor nézzük is – természetesen az imént emlegetett fenntartások mellett – a tavalyi év legjobbjait.


A TAVALYI ÉV LEGJOBBJAI


FICTION

Kedvenc kategóriám kétségtelenül a fikció, és ahogy megfigyeltem, talán ez az a kategória is – lévén igen tág – , amelyből a legtöbb könyv jelenik meg nálunk is. Idővel. Tavaly elképesztően szoros volt a verseny, mindössze 5 szavazat volt a különbség az első két helyezett között: végül Matt Haig Éjfél Könyvtára lett a befutó (majdnem 73 000 szavazattal), alig mögötte lemaradva pedig Fredrik Backman Hétköznapi szorongások c. regénye. Volt szerencsém mindkét könyvet olvasni, és jelen esetben egyet kell értenem a szavazóközönséggel: számomra is mindkét könyv kiemelkedő élményt nyújtott, abszolút megérdemeltnek érzem a helyezéseket. A harmadik, negyedik, ötödik helyeken végzett könyvek: Amerika földje (Jeanine Cummins), Micsoda idők (Kiley Reid), Szép sötét Vanessám (Kate Elizabeth Russel). Utóbbi két könyv egyébként a Debut Novel kategóriában is tarolt.



FANTASY

A befutó fantasyk közül is relatíve egész sok jelent meg magyarul, beleértve az első három helyezettet, amelyek sorrendben: Crescent City – Föld és vér háza (Sarah J. Maas), szintén nem túl sokkal lemaradva az Addie LaRue láthatatlan élete (V.E. Schwab), majd jelentősebb szavazatkülönbséggel a Ház az égszínkék tengernél (T.J. Klune). Utóbbit én is olvastam, és elképesztően szerettem, nagyon kis kedves, lélekmelengető könyv, az Addie LaRue pedig mindenképpen terveim között szerepel. Ugyancsak szép számmal kapott még szavazatot a Piranesi (Susanna Clarke), illetve A végzet iskolája (Naomi Novik) is.



MYSTERY & THRILLER

A kategória első helyén toronymagasan, több mint 73 000 szavazattal A vendéglista (Lucy Foley) végzett, míg jelentősen kevesebb, 35 000 szavazattal a második helyet a Várj, amíg sötét lesz (Riley Sager), a harmadik helyet pedig az Alkony Motel (Simone St. James) kaparintotta meg, de a Senki fia (Harlan Coben) is szép számmal kapott voksot.



HISTORICAL FICTION

Történelmi fikció kategóriában igen komoly szavazatkülönbséggel, több mint 102 000 szavazatot bezsebelve A halványuló fél (Brit Bennett) került ki kategóriagyőztesként. Jelentősen lemaradva, de szintén sok szavazatot kapott még itt A hennaművész (Alka Joshi), valamint az Egy új korszak hajnala (Ken Follett) is.



HORROR

A horroroknál is „letarolta a mezőnyt” az első helyezett. A Mexikói rémtörténet (Silvia Moreno-Garcia) jelentősen több szavazatot kapott, mint a második helyezett Minél véresebb (Stephen King). Bekerült még a legjobbak közé A boszorkányság éve (Alexis Henderson), valamint – előbbiektől jelentősebben lemaradva – az Ösztönlények (Max Brooks) is.



ROMANCE

A romantikus irodalom szerelmesei (haha) sem maradnak hoppon, négy könyv is olvasható már magyarul a befutók közül: a második helyezett Strandkönyv (Emily Henry), a harmadik helyen végzett Öt év múlva decemberben (Rebecca Serle), a Regretting You – Elrontott életek (Colleen Hoover), valamint A póráz két végén (Abby Jimenez).



YOUNG ADULT FANTASY

A magyarul elég szerencsétlenül hangzó, fiatal felnőtteknek szóló fantasy kategória is szép számmal tartogat magyar megjelenéseket, az első öt helyezett ugyanis már mind megjelent (illetve hamarosan megjelenik) nálunk is. Ezek sorrendben: The Queen of Nothing – A semmi királynője (Holly Black), Énekesmadarak és kígyók balladája (Suzanne Collins), Aranylánc – Az utolsó órák (Cassandra Clare), Midnight Sun – Éjféli nap (Stephenie Meyer), Erény és bosszú gyermekei (Tomi Adeyemi).



TOVÁBBI KATEGÓRIÁK LEGJOBBJAI

Az előbbieken felül további kategóriákban sikert aratott még Az emberiség születése – Sapiens: Rajzolt történelem (Yuval Noah Harari - David Vandermeulen - Daniel Casanave), az Office (Andy Greene), az Egy ígéret földje (Barack Obama), a Túl sok és sosem elég (Mary L. Trump), a Bob, a legbátrabb (Katherine Applegate), a Kámforkór – Morrigan Crow nagy dobása (Jessica Townsend), a Szemellenzős feminizmus (Mikki Kendall), az Úszóleckék (Lili Reinhart), az otthon test (Rupi Kaur), az Egy élet a bolygónkon (David Attenborough), a Lélegzet (James Nestor), Az álmok a csillagok közt (Christopher Paolini), a Harrow, a Kilencedik (Tamsyn Muir), a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Holly Jackson), valamint az Örökösök viadala (Jennifer Lynn Barnes) is.



AZ IDEI ÉV JELÖLTJEI

A 2021-as jelöltek között – egyelőre – még viszonylag kevesebb az olyan könyv, ami már magyarul is megjelent volna (illetve amelynek közelgő megjelenéséről lenne infóm), de itt is van miből válogatni. Alább mutatom is a jelölteket:



Ha pedig esetleg már olvastál volna az idei jelöltek közül, és szeretnél szavazatot leadni a Goodreads közönségszavazásán, azt IDE kattintva megteheted. A nyertes könyveket december 9-én hirdetik ki.


➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése