2021/10/17

Nagy őszi könyvajánló 2021.

Az őszi időszak mindig különösen izgalmas könyves szempontból, nincs ez másként idén sem: az egyre rövidülő – ám egyelőre szerencsére viszonylag napsütéses – napok beköszöntével egyre több izgalmas könyvújdonsággal lehet találkozni, így végül több mint 60 ígéretes olvasmányötletet gyűjtöttem össze.

Ezúttal – a nyári könyvajánló(k)hoz hasonlóan – a komplett őszi, már megjelent és hamarosan várható friss megjelenésekből szemezgettem, hogy legyen miből válogatni a borongósabb napokon kényelmesen bekuckózva, vagy egy kellemes őszi napon a szabadban élvezve a finoman simogató, aranyló napsütést.


A korábbiaktól eltérően (azért, hogy ne legyen indokolatlanul hosszú a bejegyzés) ezúttal a fülszövegek az adott könyv borítójára kattintva érhetőek el, amely átirányít a könyvek moly.hu-s adatlapjára. Az eligazodáshoz kategóriák szerint rendeztem a könyveket.

Gondolatébresztés

Könyvek, amelyek – egyik kedvenc kifejezésemmel élve – igazán gondolatébresztő témákkal foglalkoznak, talán még mindenféle nagy megvilágosodásokat” is magukkal hozhatnak. Igazi könyvklub-alapanyagok, amelyekről jó sokat lehet beszélgetni. Meg gondolkozni.








Bűntény & rejtély

Bűnesetek, gyilkosságok, detektívek, izgalom és kaland. Legyen szó klasszikus krimikről, vagy éppen feszes tempójú, csavaros thrillerekről, a műfaj még mindig hatalmas kedvencem, az esetek túlnyomó részében alapvetően itt keresgélek, ha nincs kedvem „fajsúlyosabb” kötetekhez, vagy ha izgalmas szórakoztató irodalomhoz támad hangulatom (ami elég gyakran megesik).





A lenyűgöző családregények

Hogy miért is szeretek családregényeket olvasni, arról nem is olyan régen írtam egy hosszabb bejegyzést, 8 érvet is felsorakoztattam mellettük (olvasd el ITT), így természetesen az őszi könyvválogatásból sem hiányozhat néhány ígéretesnek tűnő darab.



Úton önmagunk felé

Alapfilozófiám, hogy önmagunk, működésünk valódi megismerése életbevágóan fontos. Ehhez önmagukban az önismereti jellegű könyvek nem gondolom, hogy elegendőek lennének, ugyanakkor egy valóban JÓ könyv kifejezetten hasznos útitárs lehet ezen az egész életen át tartó utazáson.



Misztikum, boszorkányság, szemfényvesztés, örök élet, mi kell még?

Könyvek, ha némileg misztikus hangulatra vágynál. Lenyűgöznek, elvarázsolnak, kiemelnek a megszokott hétköznapokból.



Társadalom-irodalom

Novellák, regények, értekezések, amelyek a gondolatébresztésen túl társadalmi kérdéseket is feszegetnek.





Léleksimogatás

A bűntények mellett másik nagyon kedvelt „komfort-műfajom” az általam léleksimogatónak nevezett könyvek csoportját jelöli. Könyvek, amelyek a nehezebb időszakokban esnek a legjobban a lelkemnek; könyvek, amelyek keserédességükkel körülölelnek; könyvek, amelyek meleg, puha pokrócokként bugyolálnak be.



Disztópia

Jövőképek, amelyek segítenek abban, hogy a jelenre is másképp tekintsünk.


Kiégés-irodalom

(Majdnem) teljesen indokolatlanul egy külön kategóriát szenteltem a „kiégés-irodalomnak”, kizárólag azért, hogy külön felhívjam a figyelmet a téma fontosságára, valamint arra, hogy mennyire sokakat érint, és mennyire lényeges lenne, hogy foglalkozzunk vele (a megelőzésével és a kezelésével is). Igen, mondom ezt magamnak is.


Történelmi fikció

Könyvek, amelyeken keresztül visszaugorhatunk különböző korokba, némi melankolikus hangulattal és kalandokkal kísérve.



Inspiráló sorsok

Ha azt hallom, memoár, általában nem érdekel, na de ha úgy nézek egy ilyen könyvre, mint inspiráló egyéni sorsra, érdekes életútra, máris sokkal jobban felkelti az érdeklődésemet. Memoárokat, önéletrajzokat (vagy ezek alapján inspirálódó regényeket) olvasni sokféleképp lehet, de azt hiszem, talán leginkább kíváncsisággal és nyitottsággal érdemes.



Terjedjen az ismeret

A cím mindent elmond: terjedjen az ismeret, mert fontos és hasznos (és még okosabbnak is tűnünk, ha egy beszélgetés során random infókat puffogtatunk mondjuk a macskák viselkedési jellemzői kapcsán). Könyvek mindenféle témákban: az emberiségről, a civilizáció kialakulásáról, természetről, meditációról, az afrikai boldogság-szemléletről . És persze macskákról.





(Nem csak) az ifjúságnak

Gyermek- és ifjúsági irodalmat olvasni bizony minden korosztálynak érdemes. Amit a legjobban szeretek ebben a műfajban, az az, hogy újra és újra emlékeztet arra, hogy ki vagyok én a – szerencsétlen kifejezés következik – „lelkem mélyén”. Felnőtt életünk során egy csomó különböző réteg rakódik ránk a különböző vélt és valós társadalmi-környezeti elvárásokon keresztül, és azt hiszem, gyakran szinte teljesen megfeledkezünk arról, hogy kik is vagyunk valójában a rétegek alatt, mi okoz számunkra valódi örömöt, és mire vágyik a mindannyiunkban ott élő gyermek. A gyermek- és ifjúsági könyvek számomra nagyon jó, kedves emlékeztetők, amelyek gyakran meglepően mély hatással vannak rám.





➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése