2018/08/29

Célkitűzéseinkkel formálhatjuk személyiségünket? ✦ Brian R. Little - A titokzatos én



A titokzatos én az első olvasmányom a HVG Könyvek Ted Books sorozatából (ami mellesleg remek #táskábadobálós kínálattal rendelkezik), de biztosan nem az utolsó. Bár terjedelméhez képest indokolatlanul sokáig olvastam, a könyv egyébként érdekes és olvasmányos a stílusa is, nem annyira szakmai a nyelvezete, hogy a laikusnak problémát okozzon, maximum egy-egy gondolatmenetet többször olvasunk el.

A (zseb)könyv egy roppant elgondolkoztató koncepcióval foglalkozik: azzal, hogy az ember személyiségét erősen alakítják a célkitűzései is.

És most javaslom, álljunk meg egy pillanatra, és újra olvassuk el az előző mondatot. Hogy mi? Igen: Brian R. Little azt állítja - és tudományosan alá is támasztja -, hogy nem pusztán velünk született (biológiai) személyiségjegyeink, valamint a környezetünk, neveltetésünk hatására kialakult (szociogenetikus) személyiségjegyeink határoznak meg bennünket, hanem személyes célkitűzéseink is ugyanúgy formálják azt, hogy kik vagyunk. A kik vagyunk? kérdés pedig gyakran előkerül a rövidke könyvben, és minden egyes alkalommal kicsit másképp fogjuk a kérdést vizsgálni, sőt valószínűleg minden alkalommal módosul - vagy inkább árnyaltabbá válik - a válaszunk is.


A szerző azt mondja, hogy ez a három tényező (biológia, környezet, célkitűzések) együttesen alakítja azt, hogy kik vagyunk valójában. Nem pusztán a genetika és a neveltetés határozza meg az embert, ilyen formán nem mintegy tehetetlen bábok vagyunk, hanem mi magunk is formáljuk személyiségünket személyes célkitűzéseinkkel. Nem csupán a viselkedésünket tudjuk alakítani, hanem a valódi személyiségjegyeinket is. A célkitűzések ugyanis reflektálnak arra, hogy mit tartunk fontosnak az életben, milyen az értékrendünk – vagy éppen milyen értékrendet szeretnénk magunkénak tudni.

Elgondolkoztató könyv, annyi kétségtelen, és mindenkinek tudom ajánlani, akit érdekel valamennyire a pszichológia. Nem kell aggódni, terjedelménél fogva nagyon nem merülünk el a pszichológia mélységeiben, inkább felületesen érintünk gondolatokat, de ez már épp elég lehet ahhoz, hogy beinduljanak az agytekervények. Hiába rövidke, mégis hasznos, a végén pedig egy rövidített személyiségtesztet is találunk, amelynek segítségével új szemmel lapozhatjuk fel újra a könyvet, és gondolhatjuk át az olvasottakat.


„Annyi bizonyos, hogy nem csupán izgalmas, de egyenesen megvilágosító erejű a személyiség biológiai alapjainak kutatása, és az is felettébb tanulságos, hogy miként alakítják életünket az uralkodó társadalmi intézmények. Mindkét aspektus szükséges az emberi lét teljes felméréséhez, de nem elegendő. Ha pontos képet akarunk alkotni a személyiségünk lényegéről, az életben adódó lehetőségeinkről vagy énjeink lehetséges változatairól, akkor sokkal szélesebb látószögből kell megvizsgálnunk, miféle teremtmények is vagyunk tulajdonképpen. Meg kell változtatnunk a kameraállást.”
4/5


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése