2018/09/04

Komplex olvasmányélmény egy csomagban ✦ Mik azok a könyves meglepetés dobozok?


Külföldön már komoly üzletág épült az ún. subscription boxok köré, ezen belül pedig számtalan doboz középpontjában egyenesen a könyvek állnak. Kis hazánkban ez még egy viszonylag új dolog, de úgy tűnik, gomba módra szaporodnak az erre specializálódott kezdeményezések. De hogy mik is azok a könyves meglepetés dobozok? Erről lesz szó a posztban - bónuszban pedig megmutatom a hazai piacon úttörőnek számító Book A Sloth Club augusztusi felnőtt dobozának tartalmát is...

Meglepetést kapni (majdnem) mindenki szeret, főleg, ha tutira lapul benne egy könyv is. Erre épül a koncepció, amelynek lényege, hogy a megrendelést követő hónap(ok)ban kapunk egy csomagot, amelyben egy általában frissen megjelent könyv mellett mindenféle apróságokat is találunk, amelyek többé-kevésbé kapcsolódnak az irodalomhoz (vagy nem). Többnyire mindössze némi utalást találunk arra vonatkozóan, hogy mi várható az adott csomagban (például egy műfaj meghatározást), de egyébként egészen addig meglepetés a pontos tartalma, amíg kézhez nem kapjuk a dobozunkat - ilyen formán tehát majdnem zsákbamacska a dolog. Ez egyszerre pozitívum és negatívum is, de egyet el kell ismernünk: a csomag kibontásakor érzett izgalom semmihez nem hasonlítható, emiatt pedig - szerintem - megéri a kockázatot, ha nyitottak vagyunk az ilyesmire és belefér a költségvetésbe (mert ez azért egy nem kifejezetten olcsó mulatság).

Nekem személyes tapasztalatom csak a Book A Sloth Club (BASC) dobozaival van, egy együttműködés keretében ugyanis 3 hónapon keresztül kaptam a csomagjaikat, amelyekből a júniusi és júliusi dobozokat egy-egy nyereményjáték keretében felajánlottam az olvasóimnak, az utolsó dobozt azonban önző módon megtartottam magamnak - ennek picit lejjebb meg is mutatom a tartalmát. 

Vegyesek az érzéseim a dobozokkal kapcsolatban, hazai fronton mondjuk szerintem a BASC csapata a legjobb ár/érték arányban, de az én ízlésemhez nem passzolt mindegyik doboz, nem csupán témaválasztás szempontjából, hanem a mellékelt mütyürök szempontjából sem - ez azonban már abszolút személyiségfüggő.  Ellenben ami betalált, az nagyon betalált, lásd augusztusi doboz.↓

A doboz tartalma: könyv (Cara Hunter: Egy közeli ismerős), óra (so many books, so little time felirattal), bögre (hivatásos könyvmoly felirattal), füstölő, flamingós poháralátétek, csoki.


Na de milyen könyves meglepetés dobozok vannak a hazai piacon és külföldön?

Hazai könyves meglepetés dobozok



A posztban már sokat emlegetett BASC volt az úttörő Magyarországon a könyves meglepetés dobozok piacán, náluk háromféle könyves dobozból lehet válogatni minden hónapban: felnőtt kategóriából (7990 Ft), young adult kategóriából (6990 Ft), valamint angol young adult kategóriából (8990 Ft). A dobozokat mindig a megrendelést követő hónapban, fix időpontban, egyszerre szállítják ki, és jellemző az, hogy elég hamar elfogynak, tehát gyorsan le kell csapni rájuk. A BASC egyébként viszonylag komplex szolgáltatást nyújt, a hagyományos, egyszeri dobozrendelés mellett lehetőség van több hónapra előfizetni, illetve külön könyves extrákat vásárolni, továbbá vannak könyves témájú gyertyáik, és könyvvásznaik is, újdonságként pedig egy detektív dobozt is piacra dobnak, amely októbertől lesz elérhető.

t í z k i c s i k ö n y v (@tizkicsikonyv) által megosztott bejegyzés,



A Taboox Reader egy erotikus könyves doboz. Hogy mi?! Bizony, jól olvastátok. Őszintén szólva, mikor először megláttam, hogy már ilyen is van, én felröhögtem, mert ez aztán a piaci rés. Aztán belegondoltam, hogy - bár engem cseppet sem vonzanak - mekkora rajongótábora van az erotikus könyveknek, és máris értelmet nyert a dolog. Legalábbis részben. Mindenesetre ez egy létező dolog, szóval nem árt tudnunk, hogy ilyen is van. A Taboox Reader dobozok (9800 Ft) szintén havonta jelennek meg és egy erotikus könyv mellett 4-8 (elvileg) ehhez kapcsolódó apróságot rejtenek, >>ide<< kattintva bele tudtok nézni a korábbi dobozok tartalmába. Engem speciel nem győzött meg, ugyanis nem az én világom az erotikus irodalom és kissé túlárazottnak is tartom, de vannak, akiknek ez bejön.

Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,



A BubbleBooknál ugyancsak háromféle kategóriából választhatunk: a lightBubble csomag (8990 Ft) egy fantasy/romantikus/kaland könyvet, míg a darkBubble csomag (8990 Ft) egy krimi/thriller/horror könyvet és ehhez kapcsolódó meglepetéseket rejt, a megaBubble (10 990 Ft) pedig egy tematikus csomag, amely most épp a Harry Potter és a Legendás állatok köré épül, és már szintén sold out. A csomagok érdekessége, hogy - nevükből adódóan - mindig tartalmaznak egy fürdőbombát vagy kézműves szappant is, ami biztosan kapcsolódik valahogy a könyvekhez, csak még nem jöttem rá hogyan. Egyébként ez is egy kifejezetten minőségi csomagnak tűnik, itt is érdemes gyorsnak lenni, mert hamar elfogynak a dobozok. A korábbi dobozok tartalmába >>itt<< tudtok belelesni.

BubbleBook (@bubblebookbox) által megosztott bejegyzés,



A MyBooKznál (ahol mostanában egyébként gyanúsan nagy a csend) két csomagtípusból választhatunk: a normál kategória (13 490 Ft) 2 db könyvet, a mini (8990 Ft) pedig 1 db könyvet (+ természetesen egyéb meglepetéseket) tartalmaz, és lehetőségünk van saját kategóriát választani az alábbiakból: young adult, women's fiction, non-fiction, misztikus, valamint gyerek kategória (3-7 éves korig vagy 8-12 éves korig). Bár a cég prémium minőséget és magyar kézműves termékeket hirdet, én a korábbi csomagokba belenézve ezt az árat azért magasnak érzem, de mindenki döntse el. A korábbi dobozokba >>itt<< tudtok belenézni.


Külföldi könyves meglepetés dobozok

Külföldön jóval nagyobb hagyománya van a könyves meglepetés dobozoknak, mára már annyi van, hogy a bőség zavarába esik az ember, így közel sem szedtem össze az összeset, csak visszafogottan szemezgettem belőlük néhány hangulatos Insta fotó erejéig.↓


Penny's Reading (@lookin_abook) által megosztott bejegyzés,

Coffee and a Classic (@coffeeandaclassic) által megosztott bejegyzés,

mc rolon / Book & Travel Nerd (@shibooyapl) által megosztott bejegyzés,

Nadine Brandes - YA Author (@nadinebrandes) által megosztott bejegyzés,

FairyLoot (@fairyloot) által megosztott bejegyzés,



Összesítés: előnyök/hátrányok


Előnyök

↠ A MEGLEPETÉS EREJE
Csomagot bontogatni mindig izgalmas, de mégis kapunk valamennyi kapaszkodót, nem teljesen zsákbamacska.
↠ ÁR/ÉRTÉK ARÁNY
Többnyire olyan áron jutunk hozzá a csomagban lapuló holmikhoz, ami kedvezőbb, mintha boltban vennénk meg egyesével.
↠ MINDIG LEHET MIT VÁRNI
Kiidegel a főnök, az egyetem, vagy úgy en bloc kicsit eleged van mindenből? Még mindig lehet arra gondolni, hogy na de nem baj, mert nemsokára megjön a könyves meglepetésem.

Hátrányok

↠ ÁR/ÉRTÉK ARÁNY
Ez egyszerre lehet előny és hátrány is, mert igen ám, hogy valószínűleg olcsóbban jutunk a termékekhez, mintha boltban vennénk meg, de azzal is szembe kell néznünk, hogy vajon egyébként megvettük-e volna az adott holmikat, szükségünk van-e rá?
↠ SZÁLLÍTÁSI KÖLTSÉG
Sajnos erről nem a dobozos cégek tehetnek, én is mindig küzdök a szállítási költségekkel (legyen szó postáról vagy futárcégről), és ettől sajnos nem lehet eltekinteni, mert eléggé meg tudja dobni a dobozok árát.
↠ A DUPLIKÁCIÓ KOCKÁZATA
Bár alapvetően friss megjelenésekből (általában 45-60 napon belül megjelent) válogatnak könyveket a dobozokba, így is megvan az esélye annak, hogy olyan könyv lapul a dobozkánkban, ami már megvan.



➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése