2020/02/02

Interaktív kreatív könyv a lelki és szellemi egészségért ✦ Irene Smit & Astrid van der Hulst: A Book That Takes Its Time

Az elsősorban külföldön népszerű Flow Magazine kiadványa ez a bájos „kis” szemet gyönyörködtető féltégla, amely nem csak küllemében figyelemreméltó – a tartalma sem akármilyen.

De mégis mi ez a könyv? Mitől interaktív? Mire jó? Hogyan érdemes használni?
Az alábbi posztban sok-sok fotóval illusztrálva mesélek róla.

Magyarországon még kevésbé elterjedt az ezen könyv által is képviselt műfaj és szellemiség, de bízzunk benne, hogy ami késik, nem múlik... A Book That Takes Its Time ugyanis nem egy szimpla könyv. De nem is egy naplóféleség. Több, mint egyszerű foglalkoztató könyv.

HA VALAHOGY DEFINIÁLNOM KÉNE, AZT MONDANÁM, EZ EGY JÁTÉKOS ÉS KREATÍV ÖNISMERETI-ÖNFEJLESZTŐ TERÁPIA SAJÁT MAGUNKKAL A TUDATOSSÁG JEGYÉBEN, A LELKI ÉS MENTÁLIS EGÉSZSÉGÉRT – EGY KÖNYV FORMÁJÁBAN.

kipattintható kártyák

A könyvben mintegy 340 oldalnyi anyagot találunk (ebből nagyjából ~200 oldalnyit tesznek ki a különböző cikkek, a többit a kreatív részek), 6 nagyobb fejezetre osztva, melyek az alábbiak:

time to BREATHE
time to LEARN
time to CREATE
time to REFLECT
time to LET GO
time to BE KIND



Hogyan érdemes használni a könyvet?


Erre most mondhatnám, hogy ahogy jól esik, de lássuk be, ez azért nem lenne túlzottan hasznos válasz. Érdemes kitapasztalni, hogy kinek hogy válik be, mindenesetre mondom az én „módszeremet”: nálam az vált be, hogy minden reggel elolvastam egy írást belőle (ezek többnyire 3-4 oldalasak, tehát pár perc az egész, akkor is belefért, ha késésben voltam), illetve, ha úgy jött ki, akkor esténként is igyekeztem beiktatni egyet. A kreatív feladatok nagy részét ebben a fázisban átugrottam, csak egy-egy rövidebbet csináltam meg azonnal, viszont tanulmányoztam őket, hogy felmérjem, milyen jellegűek, és nagyjából mikor érdemes belekezdenem, hiszen van, ami hosszadalmasabb, kifejezetten „hétvégi programnak” való.

Számomra ez a fajta „feldolgozása” nagyon bevált, mert a reggelente elolvasott cikkek mondanivalója egész nap velem maradt, befészkelte az agyamba magát, és jól megalapozta a napjaimat.


SOKFÉLE TÉMÁT FELÖLEL A KÖNYV, DE TERMÉSZETESEN MINDEGYIK A MINDFULLNESSHEZ, A SZELLEMI ÉS LELKI EGÉSZSÉGHEZ KAPCSOLÓDIK. SOK KIFEJEZETTEN MOTIVÁLÓ, INSPIRÁLÓ ÍRÁST TALÁLUNK, ILLETVE AKADNAK OLYANOK IS, AMELYEK INKÁBB EGYFAJTA MEGERŐSÍTÉST VAGY GONDOLKODNIVALÓT ADNAK ÚTRAVALÓUL.

A cikkek nagy része véleményem szerint valóban nagyon igényes és hasznos, ugyanakkor természetesen 1-2 gyengébb/semmitmondóbb is akad köztük – de ez már nagyon szubjektív. Számomra kiemelkedőek voltak például a várakozás ünnepléséről, a komfortzónából való kilépésről, az érzelmek megéléséről, a kreatív meditációról, a pillanat egyetlen fotóval történő megörökítéséről, az írásterápiáról, a napi háláról, valamint a sebezhetőség „művészetéről” szóló cikkek.


SOKAN SZERETNEK LISTÁKAT ÍRNI, A JÓ HÍR PEDIG AZ, HOGY AZ INTERAKTÍV FELADATOK KÖZÖTT SOK ILYET TALÁLUNK, DE ENNÉL SOKKAL KREATÍVABB, A BENNÜNK ÉLŐ MŰVÉSZT (VAGY GYEREKET) JOBBAN KIELÉGÍTŐ, NAGYOBB LÉPTÉKŰ FELADATOK IS AKADNAK, MINT MONDJUK KOLLÁZS-, VAGY ÉPP IDŐVONAL-KÉSZÍTÉS AZ ÉLETÜNKRŐL.

Emellett találunk kivehető mini noteszeket (természetesen benne kreatív feladatokkal); kipattintható illusztrációkat, amelyeket kirakhatunk motiváló dekorációnak; elküldhető képeslapokat; matricákat is.


Részemről mondjuk egy picit kilógott a sorból az, hogy fűszerkeverék és levesrecepteket is találunk a könyvben, de ezek nem foglalnak sok helyet (4-4 oldal), és lehet, hogy valakinek meg pont jól jönnek.

Most pedig nézegessetek sok-sok további fotót erről a remek kis terápiás kötetről:


The Joy of One Thing at a Time kivehető füzetke a könyvön belül



kihajtogatható alap saját "idővonalunk" elkészítéséhez


cuki kipattintható képeslapokból is több oldalnyit találunk

listák minden mennyiségben


ezek itt matricák






A könyv magyarul (egyelőre?) sajnos nem jelent meg, de online egyszerűen megrendelhetjük akár a hivatalos honlapról, akár Bookdepositoryról (én utóbbiról rendeltem), és egy középfokú nyelvtudással már boldogan elvagyunk vele.

➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

2 megjegyzés:

  1. Annyira szép ez a könyv, hogy hihetetlen! Remélem, hogy magyarul is megcsinálja valaki, mert lenne igény rá szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jó volna és szerintem is lenne rá igény (akár a Kossuth Kiadó profiljába is passzolna szerintem a Hygge-Lykke-Lagom-Sisu könyvek mellé).

      Törlés