2017/04/11

Belső vívódások, családi drámák | Megan Abbott - Majd megismersz

Megan Abbott – Majd megismersz
[You Will Know Me]

Kissé gondban vagyok ennek a könyvnek az értékelésével, mert nehezen tudom elhelyezni. Úgy vágtam bele, hogy egy vérbeli thrillert vártam, de egyáltalán nem azt kaptam. A könyv sokkal inkább egyfajta krimi jellegű elemekkel tűzdelt, meglehetősen elvont, lélektani családi dráma, ha valahova be kellene sorolnom. Mellette szóljon, hogy ez így egészen egyedi, kicsit kiragadott az „átlag” thrillerek világából.
Mostanában egyébként egész sok olyan thrillert olvasok, ami nem csupán thriller, hanem egy sok-sok stílus keveredéséből létrejött thrillerszerű egyveleg, na ez is inkább ilyesmi. 

Jelen esetben a történet egy tizenöt éves tornász lány, Devon körül forog. És minél inkább haladunk előre a történetben, annál inkább azt érezzük, hogy úgy amúgy az egész világ Devon körül forog...


Devon ugyanis nem egy hétköznapi lány: igazi tornásztehetség, akitől mindenki azt várja, hogy majd olimpikon lesz. (Mellesleg mekkora nyomást jelenthet már ez egy tizenöt éves akárhány éves embernek?) A lány szülei, Katie és Eric igazi odaadó szülőkként mindent megtesznek érte - azt is, amit nem biztos, hogy kellene. Ja, mellesleg Devonnak van egy öccse is, Drew, de szegény igazából senkit sem érdekel, mert mindig csak Devon, Devon, Devon…
Egy nap azonban váratlanul az egész tornászközösséget megrázza a hír, hogy az egyik közkedvelt edző, Hailey sármos barátját, Ryant elgázolták – és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem balesetről van szó. Az eset mindenkit megvisel és a dolgok a fejük tetejére állnak.


Azoknak, akik nem tudják, hogyan is működnek ezek a közösségek – én se tudtam – egészen érdekes bepillantást jelent a könyv. Mert a tornászközösség egyfajta kis család. Egy olyan, ahol titkok, széthúzások, és feszültségek vannak – de mégis összetartoznak. (Ez persze lehet, hogy a valóságban nincs így, de a könyv elég hitelesen adta vissza.)

Na szóval az anyuka, Katie előtt egyre világosabbá kezd válni, hogy Ryan halála sokkal mélyebben érinti őket, mint az várható lett volna, ugyanis a dolgok nem úgy zajlanak, ahogy azt a természet rendje megkívánta volna. Ez most nagyon költőien hangzik, de valójában annyit jelent, hogy Hailey bekattan, és kipécézi magának Devont. Katie pedig bármennyire is szeretne hinni a lányának, érzi, hogy a felszínen túl olyan dolgok lappanganak, amelyek idővel mindent felforgatnak – hogy aztán végül megkérdőjelezze szinte egész eddigi életét.


A regény stílusa meglehetősen egyedi, van egy érdekes, kissé nyomasztó hangulata, ami ráerősít a történet mondhatni abszurd és drámai jellegére, és minél inkább belemerülünk, annál inkább kezdjük azt érezni, hogy lassacskán kezdünk semmit sem érteni.

Érzések, motivációk, célok, és persze: feltétel nélküli szülői szeretet. Ezekről szól a Majd megismersz, melyet Megan Abbott a versenyszerű sport köré épít fel, és egy gyilkossági üggyel ad az egésznek egyfajta keretet.


Érdekes olvasmány volt. Nem lesz a kedvencem, nem rajongtam érte, de mégis nagyon örülök, hogy elolvastam, egyszerűen többnek érzem magam tőle, ténylegesen adott valamit. És ez a valami nem a thriller részében rejtőzik, sokkal inkább a családon belüli kapcsolatokban, abban, ahogy idáig jutott a helyzet, és ahogy ezt kezelik. Annyira elvont egyébként maga a könyv (valamiért engem a stílusa és hangulata végett a Véres margarétákra emlékeztetett, sőt érdekes módon még az Amit sohase mondtam el is eszembe jutott), hogy különösen nehéz szavakba önteni, de azért bízom benne, hogy sikerült átadnom valamennyit belőle. Inkább olvassátok el, az a biztos.

„Erről szól szülőnek lenni, nem igaz? Szép lassan egyre kevésbé és kevésbé érteni a gyereket, amíg az már lassan önmagává válik.”

3.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése