2018/12/09

Semmi sem az, aminek látszik? ✦ Sarah Pinborough - Ha addig élek is



Immáron kétségtelenül megállapítható, hogy Sarah Pinborough igazi irodalmi kaméleon a thrillerek műfaján belül. Míg első könyve, a Ne higgy a szemének! egy csavaros misztikus thriller, addig második regénye, a 13 perc formájában egy young adult lélektani thrillert kapunk, most pedig ismét valami eltérőt alkotott a Ha addig élek issel. Ez a könyv ugyanis sokkal inkább a hagyományosabb pszicho-thrillerek felé húz – és be kell vallanom, nekem ez tetszett a legkevésbé.


Az alapkoncepció egyébként nagyon szimpatikus (egy erősen szorongó és aggodalmaskodó nő és szárnyait bontogató tinilánya élete), és az is, ahogy a fülszöveg fogalmaz: „tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt”. Természetesen nem is Pinboroughról beszélnénk, ha nem derülne ki idővel, hogy végig az orrunknál fogva vezetett minket – ezt mindig értékelem -, és bizony helyet kap néhány óriási, kiszámíthatatlan fordulat is.

Sajnos azonban ezek számomra egyre kiszámíthatóbbá váltak a vége felé, és ami nagyobb problémám: itt a végén már nem éreztem azt a lélektani megalapozottságot a cselekedetek mögött, mint Pinborough többi könyvében – vagy akár ennek a regénynek az eleje-közepe környékén. Nem tudom, mi történhetett, de amennyire élveztem az olvasását, annyira csalódtam a végén, pedig rettenetesen sok potenciál van a történetben. Ugyanakkor alapvetően igen jó kritikákat kapott a könyv, tehát lehet, hogy ez csak számomra volt zavaró.


Azzal együtt, hogy a lezárással nem voltam megelégedve, a könyv legnagyobb része teljesen rendben van, kifejezetten gördülékeny a stílusa, hamar magával ragadja az embert, és vár ránk néhány meglepetés, amely remekül rámutat, hogy a felszín bizony gyakran csalóka. A mellékszereplők között is vannak ütős karakterek, és érdekes megfigyelni, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk a főszereplő Lisához. Ez ugyanis egész biztosan változni fog, ahogy egyre többet tudunk meg róla...

Összességében tehát azoknak, akiknek tetszett a Ne higgy a szemének! és a 13 perc, tudom ajánlani a Ha addig élek ist. Azzal együtt, hogy számomra csalódást jelentett a vége, egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam, sőt. Pinborough munkássága pedig ennek ellenére – vagy tán épp ezért? – kezd egyre jobban érdekelni, nagyon kíváncsian várom, hogy legközelebb mivel rukkol elő. Azt azonban megelőlegezem neki, hogy ismét a korábbiaktól eltérő módon fog a thriller műfajához nyúlni – ami véleményem szerint bátor és pozitív dolog, akárhogy is sül el.

„Simon bólint, és azt mondja, minden rendben lesz, úgy, ahogy férfiak szokták nőknek, mintha gyerekek lennénk, mintha nem tudnánk magunktól, hogy a dolgok nagyon is gyakran nem alakulnak jól, mintha valamiképpen megoltalmazhatnának bennünket a világ összes gonoszságától, amelynek nagy részét általuk szenvedjük el.”

4/5


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése