2019/07/20

Miért imádja mindenki ezt a könyvet? ✦ Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek


Bár még elég sok van hátra az évből, azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy Delia Owens bemutatkozó (!) regénye az idei év legjobb olvasmányai közé került. De hogy miért is van mindenki odáig ezért az egészen különös hangulatú regényért, amely mellesleg a népszerű könyvklubjáról is ismert Reese Witherspoon kedvencei között is ott van?

NOS, AZONTÚL, HOGY OWENS KÉTSÉGTELENÜL ZSENIÁLISAN ÍR, ÉS EGY RENDKÍVÜL EREDETI, NAGYON SZERETHETŐ TÖRTÉNETET RITTYENTETT, VAN EGY PLUSZ ADALÉK, AMI MIATT ENNYIRE EGYEDÜLÁLLÓAN JÓ LETT A VÉGEREDMÉNY: MÉGHOZZÁ AZ, HOGY SÜT A KÖNYV LAPJAIRÓL, HOGY ELKÉPESZTŐEN ÉRT IS AHHOZ, AMIRŐL ÍR – NEVEZETES A MINKET KÖRÜLVEVŐ TERMÉSZETRŐL.

Delia Owens ugyanis alapvetően zoológus, és korábban már írt természettudományos témájú értekezéseket. Ezt a tudását pedig rendkívül ügyesen hasznosítja ebben a fantasztikus, abszolút szépirodalmi igényességgel megírt regényben, amely érdekes elegye kriminek, fejlődésregénynek, és természettudománynak. Meg még valószínűleg egy csomó másnak is, ugyanis az Ahol a folyami rákok énekelnek egy rendkívül nehezen besorolható regény, és végtelenül komplex maga az olvasmányélmény is, amelyet a könyv ad.
 
természetes közegében


No de, a történetről is ejtsünk azért néhány – szokás szerint szigorúan spoilermentes – szót. A történet két idősíkon játszódik, amely idővel összeér: egyrészről indulunk az ’50-es évek elején, amikor főhősnőnk, a lápvidéki viskóban sok testvérével és szüleivel élő Kya még egészen kislány, másfelől ugrunk majd húsz évet a ’60-as évek végéig, amikor is egy gyilkossági üggyel szembesülünk. Idővel pedig Kyából felnőtt nő cseperedik, amelyet mi is végigkövethetünk, végül pedig a két szál (a két idősík) összeér.

KYÁNAK - ÉS PERSZE DELIA OWENSNEK - KÖSZÖNHETŐEN MEGISMERJÜK A LÁPVIDÉK CSODÁLATOSAN SOKSZÍNŰ, EDDIG ISMERETLEN VILÁGÁT, ÉS AZT, HOGY MILYEN ÉRZÉS TELJESEN KIREKESZTETTEN ÉLNI, A „VÁROSIAK” MEGVETÉSÉTŐL KÍSÉRVE, MIKÖZBEN A KISVÁROSI ÉLETBE IS BEPILLANTÁST NYERÜNK EGY OLYAN KORBAN, AMIKOR TOMBOL A RASSZIZMUS, AMIKOR AZ OSZTÁLYBELI KÜLÖNBSÉGEK ALAPVETŐEN MEGHATÁROZZÁK, HOGY KI KIVEL ÉRINTKEZHET (NYILVÁNOSAN) – ÉS RÁJÖVÜNK, HOGY IGAZÁBÓL TALÁN OLYAN SOKAT NEM IS FEJLŐDÖTT A VILÁG.



Egy szó, mint száz: ha olyan olvasnivalót kerestek, ami maximálisan beszippant, és elvarázsol a különös, picit borongós, lápvidéken játszódó hangulatával, akkor Delia Owens könyve több, mint tökéletes választás. Meg egyébként is az, egy igazi kincs.

„Kya a kedvéért nevetett ezen, ilyet még soha nem tett. Újabb darabot adott fel önmagából, csak hogy megtartson valakit.”

5/5

➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

2 megjegyzés: