2018/10/13

Koffeines meditáció skandináv módra ✦ Lynda Balslev - A Fika kicsiny könyve (+ BELEOLVASÓ!)



Ne kerülgessük a forró kását kávét, beszéljünk a címről: igen, ennek a könyvnek tényleg az a címe, hogy A Fika kicsiny könyve. És igen, én ezt tényleg viccesnek találom. (Mondjátok, hogy nem vagyok egyedül vele.) A szó egyébként a svéd kávészertartást (!) jelöli, és ígérem, megpróbálok elvonatkoztatni a magyar jelentésétől az értékelés további részében.

Szóval fika. Ha azt gondoltuk, hogy a hygge, a lagom, a lykke, és a sisu után már nincs tovább, kimaxoltuk a skandináv életérzéseket és az ezekhez kapcsolódó jelenségeket, akkor bizony orbitálisat tévedtünk. Íme, a svédeknek arra is létezük külön szavuk, amikor kávézás közben aktívan jól érzik magukat. Ó, de szeretnék én svéd lenni! Na de, vissza a magyar valóságba.

A könyv egyébként tényleg meglepően aprócska, ahhoz képest pedig lássuk be, nem olcsó (bolti ára 3150 Ft, de a kiadó oldalán például már csak 2520 Ft), ugyanakkor tény, mi tény: valóban igazán szemet gyönyörködtető darab, egy gasztronómiai kincsesláda, ami a könyvespolc igazi dísze lehet. És így is érdemes hozzáállni: elolvasása után hagyni, hogy dekorfunkciójában éljen tovább.


Kiknek ajánlom?
↠ Azoknak, akik hardcore kávéimádók, valamint
↠ akik még nem unják a skandináv életstílusokról szóló könyveket, és nem kapnak idegrohamot, ha meghallják, hogy hygge, továbbá
↠ akiket vonzanak a teljesen többnyire felesleges és gyakorlati funkcióval nem igazán bíró, ellenben esztétikus, szemet gyönyörködtető dekortárgyak.

És ez még nem minden! Ha stimmelnek a fentiek, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a könyv összetétele a következő: nagyjából 40% recept, 40% idézet, és 20% egyéb random infó/statisztika/érdekességAjándékkönyvnek egyébként szuper választás lehet, meg akkor is, ha szeretnénk kísérletezgetni remekül hangzó svéd receptekkel - vagy csak kipróbálnánk, hogy milyen aktívan gyakorolni a a kávészertartást, amely voltaképp egyfajta koffeines meditációfélével is felér: egy kis tudatos énidő egy csésze kávé társaságában.

3.5/5


BELEOLVASÓ ↴


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése