2019/06/29

„Azt mondom, amit a nemzetnek kellene mondania, ha szája volna” ✦ Szabó Magda: Az élet újrakezdhető


A Szabó Magda-életmű sorozat legfrissebb darabja a Könyvhétre jelent meg Az élet újrakezdhető címmel. Na de, gyorsan tisztázzuk: nem egy újabb Szabó Magda írás került elő (mint a Csigaház esetében), a kötetet valójában Jolsvai Júlia válogatta össze, főként az íróval készített interjúk alapján, amelynek köszönhetően egy halom érdekességet tudhatunk meg arról, hogy hogyan is látta Szabó Magda az életet. És kiderül: nem csupán íróként remekelt, de „civilben” is fantasztikus ember volt, aki a saját értékrendje tekintetében nem ismert kompromisszumokat. És milyen jól tette.


Az élet újrakezdhető ugyan csak interjúkat és leveleket tartalmaz, számomra mégis olyan, mint egyfajta Szabó Magda „füveskönyv”: hiszen amellett, hogy megannyi érdekességet tudunk meg Sz.M. életéről, számtalan magvas gondolatot is találunk.



Nem hiába, Szabó Magda nem csupán egyedülálló író, hanem rendkívül intelligens, empatikus személyiség is volt, aki nem félt kiállni véleménye mellett, akit nem lehetett „megvásárolni”, még ha ennek súlyos ára is volt...

A KÖNYV ELOLVASÁSA UTÁN CSAK ANNYIT TUDTAM MONDANI: BÁRCSAK MANAPSÁG IS TÖBB ILYEN EMBER LÉTEZNE – NAGY SZÜKSÉGÜNK LENNE RÁ.



Egyedül azzal volt kisebb problémám, hogy viszonylag sok átfedés van az interjúk között (hiszen különböző emberek, különböző időben, különböző apropóból készítették), így egész sok anekdota szerepel többször is. Mindenesetre legalább alaposan megjegyezzük őket, ez legyen a legnagyobb bajom.

Fontos azt is kiemelnem, hogy határozottan nem csak rajongók számára lehet érdekes a könyv: nekem speciel továbbra is elég komoly lemaradásaim vannak Szabó Magda-ügyben - bár már rajta vagyok, hogy szép lassan pótoljam ezeket -, mégis kifejezetten élveztem a kötetet, hiszen alapvetően magáról az életről szól, egy olyan ember szemüvegén keresztül, akinek érdemes megfogadni bölcs szavait.



„Nincs lehetőségem a hallgatásra, mert a történelem megtanított a tanú felelősségére.”

4.5/5

➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése