2018/08/08

Ahány thriller, annyi hangulat ✦ NAGY KRIMI/THRILLER AJÁNLÓ [I. rész]


Meg sem próbálok úgy tenni, mintha nem a krimik és thrillerek világa lenne számomra az abszolút favorit, amihez bármikor szívesen nyúlok, és amely műfajból talán a legnagyobb (és folyamatosan növekvő) gyűjteményem van. Gyakran kérnek tőlem tanácsot, hogy segítsek a műfajon belül kicsit eligazodni, ajánlani egy-egy jó olvasmányt. Erre mindig az az első kérdésem, hogy milyen hangulatot keres az illető? Mert bizony: ahány krimi, illetve thriller, annyi hangulat...

Ehhez próbálok most némi eligazítást adni új cikksorozatom 1. részében.

A krimik, illetve thrillerek műfajának az az egyik szépsége, hogy rendkívül sokrétűek tudnak lenni, és ha valaki még csak ismerkedik az olvasás örömeivel, akkor elsősorban mindig azt ajánlom, hogy - ha van valami olyan témája vagy műfaj, ami különösen érdekli, akkor e mellett - kezdjen a krimik világában nézelődni. És innentől kezdve jöhetnek a részletkérdések (mert ugyebár a részletekben bújik meg az ördög):
→ inkább a könnyedebb, ártalmatlanabb, tipikusan brit hangulatú bűntények érdeklik,
→ vagy valami komplex, igazi agyalós olvasmányt keres,
→ esetleg minél véresebb és gusztustalanabb, annál jobb,
→ vagy vér lehetőleg ne is legyen, de mégse legyen túl limonádé, inkább a lélektani részen legyen a hangsúly,
→ esetleg legyen vérbeli "strandkönyv", amelyet akkor is értünk, ha fél szemmel a gyerekre/Balatonra/bármi egyébre figyelünk? 

Szóval a műfajon belül is igen sokféle olvasnivalót találunk, ehhez hoztam most néhány ötletadót olyan könyvekből, amelyeket mind olvastam már és élveztem is - de mégis egészen eltérő a hangulatuk. Mert az bizony kétségtelen, hogy lehet akármennyire jó egy könyv, ha nem passzol az aktuális hangulatunkhoz, ahhoz az atmoszférához, amire épp vágyunk, akkor nem fogjuk tudni teljes mértékben átadni magunkat és maximálisan élvezni az olvasását.

A cikksorozat első részében 15 különböző jellegű krimit, illetve thrillert ajánlok - hogy bármilyen alkalomról legyen szó, megtaláld a hangulatodnak megfelelő darabot.


A SKANDINÁVOK ABSZOLÚT KIRÁLYA

Jo Nesbø // Harry Hole-sorozat



Miért ne csapjunk bele egyenesen a közepébe? Számomra - amellett, hogy vannak még zseniális szerzők a műfajban - kétségtelenül Nesbø a skandináv krimik műfajának abszolút császára, ugyanis könyveiben mindent megtestesít, amitől skandináv krimi a skandináv krimi. Sötét hangulat, véres - de nem túlságosan gusztustalan - részletek, kegyetlenség, fordulatok, többszörösen összetett sztori, sok szereplő, lélektani megalapozottság. Egyelőre a sorozat 10 része jelent meg (én a legelsőt nem olvastam, az sokak szerint gyengébb, jelenleg a 7. résznél járok, és nem igen csalódtam még benne), úgyhogy ha belevágunk és tetszik (de hát miért ne tetszene?!), akkor jó ideig el vagyunk látva olvasnivalókkal. A Harry Hole-sorozaton kívül a szerzőnek néhány önálló kötete is megjelent, különösen tudom ajánlani ezek közül is A fiút, amely ideális lehet a Nesbø-vel való megismerkedés elkezdésére is.

Olvasd néhány értékelésemet a sorozatról >>itt<<.


AZ INDOKOLATLANUL ALULÉRTÉKELT

Rena Olsen // Egy szót se szólj!



Nálam Rena Olsen első (!) regénye a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése és kedvence volt, nem is győzöm ajánlgatni a környezetemben boldog-boldogtalannak. A könyvről indokolatlanul keveset hallani egyébként, pedig nagyonis megérdemelné a nagyobb hype-ot. A könyv a gyermekkereskedelem és prostitúció kegyetlen világába nyújt betekintést - amiről ugyan érezzük, hogy a valóságban másként működik -, de tény, hogy végig nagyon feszült és fordulatos marad a sztori, valóban értelmet adva a letehetetlen jelzőnek.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A SOROZATGYILKOSOS SOROZAT

J.D. Barker // A negyedik majom


J.D. Barker regénye nemrég robbant be - és meglehetősen nagyot szólt. A könyv ugyanis a klasszikus sorozatgyilkosos témát egy másik oldalról közelíti meg, és egy rendkívül izgalmas - na meg persze beteg - thrillert kapunk, amelynek ráadásul ősszel érkezik a folytatása is, így érdemes most elkezdeni!

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A TINITHRILLER

Sarah Pinborough // 13 perc


Tök érdekes, hogy Sarah Pinborough milyen ügyesen felismerte a thrillerekben rejlő potenciált, és képes sokoldalúan, a változatosságukat kihasználva alkotni a műfajban. Legutóbb a 13 perc című regénye jelent meg nálunk a 21. Század Kiadó gondozásában, ami egy hamisítatlan tinidrámával fűszerezett pszicho-thrillert tár az olvasó elé, és amelytől - ha ráhangolódunk - viszonylag nehezen szakadunk el.


A MISZTIKUS

Sarah Pinborough // Ne higgy a szemének!


És ha már az előbb Sarah Pinborough sokoldalúságát emlegettem, akkor ne feledkezzünk meg a szerző korábbi regényéről sem, amely abszolút mentes a tinédzser vonaltól, ellenben visszafogottan ugyan, de misztikus elemekkel is operál. Ég és föld a két könyv, de a maga területén mindkettő remek kis olvasmány, az eltérő stílusnak köszönhetően pedig könnyedén eldönthetjük, hogy melyikhez van épp hangulatunk.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


AZ IDEGESÍTŐ

Michelle Frances // A barátnő



Azt kell mondjam, hogy A barátnő nem véletlenül megosztó könyv, és még csak nem is nevezném thrillernek a klasszikus értelemben, de ha már valahova be kéne sorolni, akkor én mégiscsak itt helyezném el. A könyv pedig valóban igazán idegölő és irritáló, DE közben valahogy mégsem igazán tudja letenni az ember, vagy legalábbis nem szeretné, amíg nem tisztázódik a sztori. Kissé ironikus, nem? Számomra mégis remek olvasmányélményt jelentett, de nem véletlen az sem, hogy sokakat kiakaszt. A könyvet - a borítóhoz igazodva - leginkább nyári, vízparti olvasmányként definiálnám, és olyankor javaslom olvasását, amikor tényleg megtehetjük, hogy majdhogynem egy szuszra kiolvassuk.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A KORTÁRS PSZICHO-THRILLEREK ALAPMŰVE

Gillian Flynn // Holtodiglan



Már-már nevetséges belegondolni, hogy mennyi ideig húztam-halasztottam a Holtodiglan elolvasását, de mire végül sikerült rávenni magam, nem csalódtam. Azt egyébként meg kell jegyeznem, hogy A barátnőhöz hasonlóan ugyancsak tele van irritáló karakterekkel és idegesítő félreértésekkel, de ezen egyszerűen tovább kell lépni, ettől lesz a sztori az, ami. Érdemes elolvasni a regényt, ugyanis hamar megértjük, hogy a manapság elképesztően népszerű pszicho-thrillerek jó része Gillian Flynn regényéből inspirálódott - nem véletlenül.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A 19. SZÁZADI NEW YORK SÖTÉT OLDALÁT BEMUTATÓ

Caleb Carr // A Halál angyala



Az eredetileg 1994-ben megjelent krimijéből nemrégiben forgattak - egy egyébként remek - sorozatot, ennek apropóján pedig az Agave Kiadó néhány hónapja felújított változatban újra kiadta a regényt, aminek én iszonyatosan örülök, így ugyanis egy szuper olvasmányt ismerhettem meg. A könyv az 1800-as évek New Yorkjának egyik legsötétebb oldalát mutatja be, amely tényleg úszik a mocsokban, a perverziók és erőszak igazi melegágya, Carr azonban némileg feloldja ezt a sötétséget azáltal, hogy nagyon szerethető, szimpatikus karaktereket állít középpontba, és végig fenntartja a feszültséget az izgalmas nyomozás során.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A KLASSZIKUS LÉLEKTANI THRILLER

John Fowles // A lepkegyűjtő



Thrillerekről lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül John Fowles 1963-ban (!) megjelent, mára klasszikusnak számító pszicho-thrillere mellett sem, amely korát megelőzően modern elemekkel operál, és számtalan kortárs regényen érződik a hatása. A könyv remekül mutatja be, hogy mit művelhet az emberrel a megszállottság. (Egyébiránt a könyv alapján készült egy remek színdarab is, amely modernebb köntösben mutatja be Fowles klasszikus történetét - egész más a hangulata, mint a könyvnek, de szintén szuper, tudom ajánlani. /Centrál Színház/)

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A LEPKEGYŰJTŐ 21. SZÁZADI VÁLTOZATA

Caroline Kepnes // Te


Úgy néz ki, telepakoltam az ajánlót megosztó könyvekkel, ugyanis a Te is egy tipikusan olyan darab, amit legalább annyian utálnak, mint ahányan szeretnek. A regény egy az egyben a fentebb említett Fowles könyvből inspirálódott, nagyjából átültetve a sztorit napjainkba. Elég beteg, időnként pedig elég idegesítő is tud lenni, én mégis élveztem.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A FACEBOOKOS

Tony Parsons // A gyiloktáska


Ha pedig már az imént a 21. századot emlegettem, akkor ne feledkezzünk meg Tony Parsons kissé vicces magyar címet kapott regényéről sem, amelynek középpontjában egy Mészáros Bob nevű sorozatgyilkos áll, aki előszeretettel posztolgat Facebookon. Viccesen hangzik, nem? Ezzel együtt ez nem egy vicces krimi, ellenben igen érdekes, vérengzős és izgis.


A SÖTÉT HANGULATÚ LÉLEKTANI DRÁMA

Dennis Lehane // Titokzatos folyó


Viszonylag friss olvasmányélményem a Titokzatos folyó, ellenben nyomasztó, sötét, a gyanútlan olvasót el nem eresztő és a borítóhoz illeszkedő hangulata mégis mély nyomot hagyott bennem. Sok-sok lélektani elem és borús atmoszféra jellemzi ezt a vérbeli empátiafejlesztő könyvet, amely ugyan egy gyilkosság köré épül, mégis sokkal hangsúlyosabb az egyéni sorsok jelentősége - ugyanis ez fog elvezetni minket a jelen eseményeihez: egy lány brutális meggyilkolásához. Ez a könyv tényleg lehozza az embert az életről - a lehető legjobb értelemben.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A KÁNIKULAKRIMI

Jane Harper // Aszály


Igazán aktuálisnak érzem Jane Harper tavaly megjelent regényét, ugyanis a könyv története abszolút a jelenlegi gatyarohasztó meleghez igazodik, és - mazochizmus vagy sem - anno én is akkor olvastam, amikor éppen a cseppfolyóssá válás fázisába kezdtem átlépni. A történet az ausztrál forróságban játszódik, amikor is egy helyi farmert és családját holtan találják. Hamar kiderül, hogy sötét titkok bújnak meg a háttérben, miközben az egész könyv hangulatát átjárja a tűző nap égető sugara, mi pedig Aaron Falk nyomozóval együtt igyekszünk megfejteni a múlt eseményeit, méghozzá rögtön több szálon. Érdekes és nagyon ígéretes bemutatkozó regény.

Olvasd el az értékelésemet >>itt<<.


A DOWNTON ABBEY HANGULATÚ, KÖNNYED BRIT

Emily Brightwell // Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Rhys Bowen // Holttest a fürdőkádban



Ebben a kategóriában rögtön két olvasmányt is ajánlok - mindkettő a Lettero Kiadó gondozásában jelent meg -, mert nagyjából ugyanazt a hangulatot nyújtják. Csipetnyi (de tényleg csak csipetnyi) Agatha Christie, könnyed brit atmoszféra, egyszerű bűntények, kellemes kikapcsolódás. Igazi komfortolvasmányok ezek, amelyek időnként nagyon jól tudnak esni az ember lányának.

Olvasd az értékelésemet a Mrs. Jeffries és a gyilkos bálról >>itt<<.


A GUSZTUSTALANUL MOCSKOS

Erik Axl Sund // Victoria Bergman-trilógia: Bomlás, Éhség, Tisztulás


Ilyen bizalomgerjesztő felvezető cím után ugyan ki nem csapna le rögtön a könyvsorozatra? A minél elborultabb, gusztustalan, erkölcsi/morális fertőben gazdag thrillerek rajongói számára legalábbis kihagyhatatlan darab a Victoria Bergman-trilógia, amelyben nagyjából mindenféle perverziót és mocskot megtalálunk, amit csak el tudunk képzelni. És még annál is többet. A trilógia egyébként picit elvontabb, mint a hagyományos skandináv krimik, van egy érdekes stílusa és szerkezete, amibe bele kell rázódni.


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊


1 megjegyzés:

  1. En tegnap olvastam ki A terapia cimu konyvet. Hat delutan elkezdtem es egyig fent voltam, lehetetlen volt abba hagyni. Szerintem ez is egy kotelezo pszichothriller��

    VálaszTörlés