2017/07/12

A boldogság új neve | Meik Wiking - Hygge

Meik Wiking – Hygge
[The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well]

Mit is jelent a hygge? Nehéz ezt szavakba önteni, de nagyjából azt az életérzést öleli fel, amelyet leginkább a boldogsággal, a harmóniával, a jólléttel azonosíthatunk. A hygge egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja az élet mindennapi apró örömeit, azt, amikor valóban megéljük a pillanatot, amikor tudatosan igyekszünk kialakítani az életünkben azokat a momentumokat, amelyek a biztonságot jelentik, amelyek – legyünk nyálasak és mondjuk ki – a lelkünket simogatják.

Mivel mindannyian mások vagyunk, így értelemszerűen mindannyiunk számára mást jelent a hygge is. Nincs erre bevált recept, inkább érdemes úgy tekinteni rá – és a könyvre is – mint egyfajta alapreceptre, amit ki-ki a maga ízlésére formál a saját kultúráját és preferenciáit figyelembe véve.



Hiszen akarhatunk pontosan úgy élni, mint a világ legboldogabbnak kikiáltott népe, a dánok, de nem fogunk tudni. Azért mert magyarok vagyunk (mármint nyilván magamból indulok ki), és ez nem jelenti azt, hogy mi nem lehetnénk akár ugyanolyan boldogok, mint a dánok – csak épp a magunk módján, a magunk hagyományaival, hiszen az egész hyggeség csak így lehet hiteles. Ezért mondom tehát, hogy a hygge megteremtésére nincs mindenki számára bevált recept, ezt ki-ki a maga módján érheti el, a könyv azonban remek kiindulópontot és kapaszkodót jelent ezen az úton, sok-sok remek tippel és érdekes megállapításokkal.

Egyébként már maga a könyv olvasása is rendkívül hyggelig élményt jelent, hiszen a boldogságról, a harmóniáról, az élet örömeiről elmélyülten olvasni egy hihetetlenül megnyugtató élmény. Arról nem is beszélve, hogy a könyv kívül-belül csodaszép, roppant igényesen van kivitelezve, gyönyörűek az illusztrációk, rengeteg fotót találhatunk, a szöveg pedig jól érthető és ügyesen van tördelve, az ember csak olvassa és olvassa, és észre sem veszi, már a végére is ért.


Na de ki ez a vicces nevű Meik Wiking, aki azt hiszi, hogy nála van a bölcsek köve, és majd jól megmondja, hogy mit jelent a hygge? Nos, a pasi a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója (igen, a dánoknál ilyen is van, és ez mennyire jó már!), aki hivatásszerűen évek óta mással sem foglalkozik, csak azzal, hogy megértse, mi az, ami legnagyobb részben hozzájárul ahhoz, hogy a halálos ágyunkon elmondhassuk: boldog életünk volt. Természetesen a maga szubjektív véleménye is benne van ebben, illetve saját életéből is kiragad példákat, emellett sok infografikát is kapunk, valamint mindenféle kutatások és felmérések eredményein keresztül próbálja bemutatni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a jóllétünket és kiegyensúlyozottságunkat.

Én személy szerint iszonyatosan örülök, hogy elolvastam a könyvet, és sok hasznos tanáccsal gazdagodtam, illetve arra is rávilágítótt, hogy mennyire fontos lenne, hogy ilyen és ehhez hasonló könyveket gyakrabban forgassanak az emberek. Mert ránk fér. Nagyon.


„Ezen a ponton nyugodtan átmehetünk Freudba, és a dánokat analizálva megállapíthatjuk, hogy a hygge nem más, mint komfortételek és biztonságos takarók. Talán igazunk is lenne. A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy az egyszerű élvezetekben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz.”

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése