2021/02/14

10 könyvújdonság fagyos februári napokra

A csendes január után vágjunk is bele a 2021-es könyves szezonba. A február ugyan jellemzően még mindig nem a legerősebb hónap friss megjelenések tekintetében, de azért néhány gyöngyszem mindig akad. Ezúttal 10 mostanában megjelent, valamint hamarosan megjelenő, ígéretes kötetet gyűjtöttem össze, amelyek között szokás szerint mindenféle kategória akad: önismerettől elkezdve, történelmi regényen, kortárs szép- és szórakoztató irodalmon át, a popkultúrában megjelenő szörnyekig.



ROSE TREMAIN: A ​KEGYELEM SZIGETEI 

Bath, a fürdőváros angyala volt. Mindenki az ő keze alatt akart gyógyulásra lelni. De ő biztos volt benne, hogy többre hivatott.

1865-ben járunk, az angliai Bath városában. Egy rendkívüli fiatal nő, név szerint Jane, ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de közben meggyőződése, hogy másra is hivatott, és egy nap eljön az ideje, hogy kibontakoztathassa képességeit. Dilemmában találja magát, vágyai egy addig elképzelhetetlen jövő felé vonzzák.

Eközben Borneó vad szigetén egy excentrikus brit „rádzsa”, Sir Ralph Savage filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktusba kerül: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul a bőrén érzi a hatalmas őserdő erőit, amelyek előbb-utóbb legyűrik.

Jane változtatni akar korábbi életén, és sorsa összekapcsolódik Sir Ralph vállalkozásával, miközben a történet az egész Földet bejárja, a szűkös angol teaszalonoktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a leginkább magamutogató párizsi divatbutikokig.

A kegyelem szigetei olyan regény, amely felgyújtja az érzékeket. Bátor szellemi útkeresés, mely megmutatja, hol lelhet oltalomra az ember a könyörtelen világban.


DONATELLA DI PIETRANTONIO: A ​VISSZAADOTT LÁNY

Ha ​az élet sebeiről írunk, ahhoz nyers, őszinte szavak kellenek. Donatella Di Pietrantonio jól tudja, milyen különös varázsuk van az ilyen szavaknak. Stílusa egészen sajátos, kissé érdes, mégis csupa ragyogás. Rendkívüli finomsággal formálja ezt a sokféle szenvedélytől izzó történetet.


Egy kislány egy bőrönddel meg egy táskára való cipővel becsenget egy idegen lakásba. Amikor kinyílik az ajtó, húga, Adriana áll előtte kócosan, és résnyire szűkült szemmel fürkészi – még sosem találkoztak. Így kezdődik ez a magával ragadó, szívbe markoló történet: egy kiskamasszal, aki egyik napról a másikra elveszít mindent – a kényelmes otthont, a legjobb barátnőit, a szülők feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. A „visszaadott lány” számára, ahogy a faluban nevezik, új élet kezdődik.



MATTHEW DICKS: 21 ​TÉTEL A SZERELEMRŐL

Dan ​és Jill a munkahelyükön ismerik meg egymást, s hamar egymásba szeretnek. Mindketten rajonganak a könyvekért és az irodalomért, így Dan úgy dönt, felmond, és könyvesboltot nyit.

Az üzlet azonban nem megy túl jól, s Dannek hamarosan be kell látnia, hogy az anyagi összeomlás elkerülhetetlen. Mivel nem akar csalódást okozni a feleségének, elhatározza, hogy egyedül birkózik meg a helyzettel. Hogy legyőzze szorongását, mindent listákba rendez, s ezek a hol vicces, hol szívszorító feljegyzések hűen tükrözik aktuális lelkiállapotát.



Matthew Dicks egyedi humorú regénye szívmelengető történet hétköznapi gondokról és bosszantó apróságokról, nagy álmokról, a mindent legyőző szerelemről, valamint arról a rengeteg küzdelemről, amit azért vívunk, hogy boldoggá tegyük a szeretteinket – és önmagunkat.

Dolgok, amelyeket jó lett volna tudni húszéves koromban:

1. Minden egyes felszedett grammot tízszer olyan nehéz lesz leadni.

2. A mentolos rövidital nem elfogadható helyettesítője a fogmosásnak.

3. Bizonyos melltartóknak elöl van a kapcsolója.

4. A hasprés nem ördögtől való.

5. Ha lehetőséged adódik egy édeshármasra, használd ki! Kérlek! Ilyesmi csak egyszer történik.

6. A hangoskönyvek nem a gyengeelméjűeknek készülnek, akik nem tudnak olvasni.

7. Az órák, amelyeket játékgépbe való pénzdobálással tölt az ember, valahogy mindig hasznos időtöltésnek hatnak. Az otthoni, videójátékokkal töltött órák azonban nem.

8. Nem kell sampon-, keksz- vagy golyóstollvásárlással álcázni, ha óvszert akarsz venni. Rohadtul senkit sem érdekel a nemi életed.

9. Egy kerékcsavar meghúzásához kerékkulcs szükséges. Kizárólag ujjal nem fog menni.

10. A konyhamalac nem képes megbirkózni fél kiló túlfőtt linguinivel.

11. Soha nem tűnik fel, hogy az ember haja milyen fontos, amíg el nem kezd hullani.

12. Nem létezik észszerű magyarázat arra, hogy az ember betegye a lábát egy sztriptízbárba.

13. Vásárolj indexkövető befektetési alapot! A kamatos kamat rohadtul fontos dolog.


FELDMÁR ANDRÁS: SZABADSÁG ​ÉS SZABAD AKARAT

Feldmár András inspiráló, felszabadító gondolatai szabadságról, szabad akaratról – és a mögöttük sokszor nehezen felismerhető döntéseinkről és vágyainkról. A gyönyörű könyv válogatás a nagy műveltségű, szókimondó pszichoterapeuta a HVG Könyvek gondozásában eddig megjelent 15 kötetéből.



 

EMILY GRAY TEDROWE: A ​TEHETSÉGES MISS FARWELL

Mi ​lett volna, ha a „tehetséges Mr. Ripley” nőnek születik?…

Az 1990-es évek végén járunk. A műkincspiac végre magához tért a katasztrofális összeomlás után, és híre megy, hogy egy bizonyos Miss Rebecca Farwell bombaüzletet csinált a New York-i Christie's aukciósháznál: ha a szóbeszédnek hinni lehet, 900 százalékos haszonnal adta el rendkívüli gyűjteményét. A titokzatos Reba egyesek szerint igazi „cápa” az üzleti életben, és rendkívüli éleslátás jellemzi, mások szerint szívtelen kapitalista, akit csupán az érdekel, mennyit kereshet a műkincseken.

New Yorktól mintegy másfél ezer kilométernyire, egy illinois-i kisvárosban egészen más Miss Farwellt ismernek: a csöndes, visszahúzódó, egyedülálló Beckyt, aki fáradhatatlanul gürcöl a kisváros könyvelőjeként. Senki sem igazodik ki úgy a városháza számlái között, mint ő, rendre utoljára megy haza a munkából, és valahogy mindig tud szerezni a gondokkal küszködő városkának egy kis pénzt.

Amíg Reba Farwell egyre komolyabb ügyleteket bonyolít le, Becky Farwell nyakig eladósodik. Vajon meddig élhet büntetlenül kettős életet a tehetséges Miss Farwell?

 

BERGSVEINN BIRGISSON: ELEVENÉLET-PATAK

1784-et ​írunk, Izlandon már egy éve szörnyű természeti katasztrófák dúlnak. Koppenhágában a dán király tanácsosai összegyűlnek, hogy megvitassák, mit kezdjenek távoli gyarmatukkal, ami eddig sem hajtott nekik sok hasznot. A reménytelen helyzetben az a tervük, hogy az összes, munkára fogható izlandi alattvalót Dániába telepítik, hogy ott manufaktúrákban dolgoztassák őket. Mielőtt azonban meghoznák a végső döntést, elhatározzák, hogy követeket küldenek a szigetre, hogy felmérjék a helyzetet. A kamara strandiri megbízottja egy fiatal, félig izlandi származású tudós, Magnus Aurelius Egede.



Magnus Aurelius a felvilágosodás szellemétől lelkesülten kezd neki a feladatnak, hogy feltérképezze ezeket a félreeső területeket. Útja azonban váratlan fordulatot vesz, mikor ismeretséget köt a helyiekkel, és lassanként rájön, hogy a valóság bonyolultabb annál, mint amit mérőműszerei elárulnak, különösen Izlandnak ebben az eldugott zugában. Ahol az Elevenélet-patak folyik.

Bergsveinn Birgisson napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb izlandi írója, A fekete viking szerzője. Izland legviszontagságosabb időszakáról írott regénye közvetlenül a jelenhez szól.

 

PAMELA BINNINGS EWEN: PÁRIZS ​KIRÁLYNŐJE - Regény Coco Chanel életéről

Coco ​Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják – amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt –, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban.

Coco Chanel tudott könnyed, vidám, nagyvonalú lenni, ám kegyetlen, számító, manipulatív is. Miközben a Wehrmacht masírozott a Champs-Élysées-n, Chanel ott találja magát a Hotel Ritzben, a Reich főparancsnokának oldalán. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát, Pierre Wertheimert. Wertheimer az elharapózó antiszemitizmus miatt az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Coco nem bízik meg a férfiban, amikor az New York külterületén be akarja indítani a gyártást. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát.

Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?

 

SUZANNE STABILE: ÚTON ​EGYMÁSHOZ - Enneagramtérkép az egészséges kapcsolatokhoz

Az enneagram elnevezés arra a kilencszögű csillagalakzatra utal, amely a kilenc eltérő, de egymással dinamikus kapcsolatban álló személyiségtípust ábrázolja. Az enneagram olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a saját nézőpontunkon túl képesek legyünk a világot a többi típus más-más szemszögéből látni, miközben sokat tanulhatunk magunkról is.



Suzanne Stabile könyvéből megismerhetjük a kilenc enneagramtípust a rájuk jellemző viselkedési és kapcsolati stílusokkal együtt, és miközben a róluk szóló történeteket olvassuk, ráhangolódunk a miénktől eltérő látásmódokra, és szinte észrevétlenül empatikusabbá és türelmesebbé válunk a családtagjaink, a barátaink, a munkatársaink és talán még a szomszédaink iránt is.

 

SERENA VALENTINO: KI ​A LEGSZEBB? - A Gonosz Mostoha története

A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt.



Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

 

LIMPÁR ILDIKÓ (szerk.): RÉMESEN ​NÉPSZERŰ - Szörnyek a populáris kultúrában

A ​szörnyek népszerűsége töretlen, sőt felfelé ívelő: rémeink elválaszthatatlan részei mindennapi életünknek. De vajon mennyire értjük a szörnyeket, amelyeket mi magunk hozunk létre, csodálunk és félünk? Látjuk-e, mi köti össze a múlt ikonikus, frankensteini szörnyét a jövő mesterséges intelligenciájával? Mi köze van Marvel Kapitány macskájának az Alien-sorozathoz és miért félnek annyira a Star Trek kemény férfi karakterei az univerzum női szörnyeitől? Miért nem egyfélék a vámpírok, és miért kezdtek el fejlődni a zombik? Milyen szorongásainkat tárják fel az állati szörnyek és a különféle állat-ember és növény-ember hibridek?



Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt ez a népszerű regényeket és filmeket elemző tanulmánykötet – hogy minél jobban eligazodjunk saját világunk szörnyekkel teli térképén, vagyis jobban értsük félelmeinket és önmagunkat: a szörnyek által meghatározott embert.


➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése