2016/05/01

Szerzemények, avagy üdv a polcomon #3

2016 április


Ebben a rovatban - ki gondolná - összegyűjtöm, hogy az adott hónap(ok) során milyen könyvújdonságokat vettem/kaptam/cseréltem/loptam/szereztem valamilyen formában. Egyfajta ötletadónak, összegzésnek szánom, egyúttal némi betekintést nyújt, hogy milyen könyvértékelőkre lehet számítani az elkövetkezendő napok, hetek, hónapok, évek, évtizedek folyamán. Ez nem jelenti azt, hogy ebben a sorrendben érkeznek az értékelések, - eléggé összevissza olvasok ilyen szempontból -, de (majdnem) mindennek eljön az ideje. Egyszer.

[Közérdekű közlemény továbbra is: érdemes Instagramon is követni: @tizkicsikonyv néven futok (mily' meglepő), ott hamarabb értesülhettek az újdonságokról a blog háza táján, valamint egy halom ilyen-olyan könyves - valamint könyves+kutyás/macskás - képemmel bombázom a követőimet. :)]

E hónapban sem lehet okom panaszra, szépen gyarapodott a könyvespolcocskám, érkeztek az újabb barátok a meglévő könyveim mellé. Múlt hónapban szülinap, meg Bookline/Libri akció volt, lássuk, hogy most mire sikerült fognom. Egyrészről - mint azt bizonyára tudjátok - április 21. és 24. között rendezték meg a Könyvfesztivált, ahonnan bizony nem is állt szándékomban üres kézzel távozni. Arra azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen szipi-szupi akciókkal (például régóta áhított könyv 500 forintért!)  - na meg újabb kívánságlistára való tételekkel fogok találkozni. Kezdem úgy érezni, hogy már végtelen a listám. Emellett ajándékba is kaptam könyveket, úgyhogy azt kell mondjam, megint el vagyok látva. Juhuu, ez ám a boldogság!

Következzen hát a tételes felsorolás, hátha átragad a lelkesedésem valakire!




1 Chuck Palahniuk - Fulladás


Chuck Palahniuk: FulladásChuck Palahniuk negyedik regénye újabb lázálomszerű mélyrepülés az amerikai pszichébe. Victor Mancini szexmániások csoportterápiáin táplálja nemi éhségét, reménytelen szerelem hevíti Alzheimer-kóros édesanyja csinos kezelőorvosa iránt, miközben estéről estére megöli magát, hogy fedezni tudja a kórházi költségeket: éttermi vacsorák alatt szándékosan félrenyeli az ételét, hogy a megmentésére siető „nap hősei” a későbbiekben elkötelezett pártfogókként támogassák. 


2 Renée Rosen - Babaarc
Renée Rosen: BabaarcA tizennyolc éves Vera Abramowitz elhatározza, hogy kitör a szegény környékről, ahol gyermekkorát töltötte, és sokkal izgalmasabb életet fog élni, mint az őt egyedül felnevelő édesanyja. Rövidre vágatja a haját, és a térdét látni engedő ruhákban, vastagon kirúzsozott ajkakkal beleveti magát a chicagói éjszakába. Ilyenkor a nappal gépírónőként dolgozó lány vad charlestont jár, és csinos pofikájával kiérdemli a Babaarc becenevet. Álma hamarosan beteljesülni látszik: egyszerre két fiatalembert is meghódít – az egyik egy jóképű és gazdag bártulajdonos, a másik nem annyira gazdag, de annál sármosabb szerencsejátékos. Mellettük végre bejut abba a csillogó világba, amelyről mindig is ábrándozott. Úgy gondolja, legnagyobb problémája az, hogy a két férfi közül melyiket válassza. Ám egy nap rádöbben, hogy mindkét szeretője gengszter, ráadásul két szemben álló banda tagjai. Vera váratlanul a szesztilalom idején kirobbanó gengszterháború kellős közepén találja magát – az Al Caponéval szemközti oldalon.

Anita Wekker: Könnyező CiprusEgy meleg, kora őszi reggelen Pantelis Baltoumas nyomozót különös esethez hívják. A zakynthosi Navagio-öbölben egy női holttestet találtak a hajóroncs mellett. Az áldozat kilétére hamar fény derül, mikor a férj azonosítja az elhunytat. Pantelis határozottan gyilkosságra gyanakszik, ami a vizsgálatok során be is igazolódik. Az eset nagy visszhangot kelt a görög sajtóban, a lakosság körében pedig az a szóbeszéd járja, hogy a hajóroncs egykori kapitányának szelleme végzett a magyar lánnyal, Hannával. Pantelis nem hisz a kísértetekben, és mindent megtesz, hogy kézre kerítse a valódi elkövetőt, azonban a nyomozást tovább nehezíti, hogy mindeközben saját démonaival is meg kell küzdenie.


4 Gregory Maguire - A boszorkány
Gregory Maguire: A boszorkányMindenki ismeri az Óz, a csodák csodája meséjét, amelyben Dorka, a kansasi kislány legyőzi a Gonosz Nyugati Boszorkányt. Ám az csak a történet egyik oldala. A titokzatos Boszorkányról semmit sem tudunk. Ő vajon honnét jött? Hogyan lett gonosz? És egyáltalán, mit jelent gonosznak lenni?
Aki elolvassa Gregory Maguire csodálatos regényét, az soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni Óz világára. A Boszorkány egy olyan vidéken játszódik, ahol a beszélő állatok az egyenjogúságért küzdenek, a mumpicföldiek a középosztály stabilitására vágynak, a sárga téglás út pedig az elnyomás szimbóluma a kvarangyok számára. Itt születik és nevelkedik a zöldbőrű Elfaba, az éles elmével megáldott, de hányatott sorsú teremtés, akiből felnőttként a Gonosz Nyugati Boszorkány lesz, és akinek élettörténete újraértelmezi a jó és a gonosz örök szembenállását.

Danielle Paige: Dorothynak meg kell halniaÉn nem kértem ezt.
Nem akartam hős lenni.
De amikor az egész életedet – veled együtt – elsöpri egy tornádó, nincs más választásod, mint menni, amerre visz, nem igaz?
Persze hogy olvastam a könyveket. Láttam a filmeket. Ismerem a dalt a szivárványról és a boldogság kék kismadarairól. De azt sosem hittem volna, hogy Ózfölde ilyen. Az a hely, ahol a jó boszorkányban nem lehet megbízni, a gonosz boszorkányokról kiderülhet, hogy ők a jók és a szárnyas majmokat kivégezhetik lázadásért. A sárga téglás út még megvan – de már az sem a régi.
Mi történt itt? Dorothy történt.
Azt mondják, sikerült visszatérnie Ózföldére. Magához ragadta a hatalmat és a hatalom a fejébe szállt. És már senki nincs biztonságban.
Amy Gumm vagyok – egy másik lány Kansasből.
Beléptem a Gonoszok Forradalmi Rendjébe.
Kiképeztek a harcra. És küldetésem van: eltávolítani a Bádog Favágó szívét. Ellopni a Madárijesztő agyát. Elvenni az Oroszlán bátorságát.
Dorothynak pedig meg kell halnia.



http://tizkicsikonyv.blogspot.hu/2016/04/konyvertekelo-danielle-paige-dorothynak.html

6 Nemere István - Nincs idő meghalni (haha, milyen vicces az előző könyvcím után)
Nemere István: Nincs idő meghalniBudapest kellős közepén, a Nemzeti Bank előtt, különös módon gyilkolnak meg egy belga bankárt: fúvócsőből mérgezett tűt lőnek a nyakába. Lakos Donát az EURPOL-lal együttműködő budapesti iroda nyomozója, a szigorúan bizalmas nemzetközi ügyek specialistája alighogy belefog a nyomozásba, máris újabb áldozatról érkezik hír. Ljubljanában, hasonló körülmények között ölnek meg egy másik bankárt, nem sokkal ezután pedig Brüsszel legforgalmasabb pontján megtörténik a harmadik kivégzés. Donát a térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, ingázik a három főváros között, de nem jut közelebb a megoldáshoz. Ám feltűnik neki, hogy a tettes minden helyszínen otthagyta sajátos „kézjegyet". Egy hárombetűs feliratot: ZVB. A nyomok végül Breznába vezetnek, ahol Donát mellé szegődik egy csinos helyi rendőrnő, Norina, aki egy nemzetközi bankellenes maffia ügyében nyomoz…

Thomas Pynchon: Beépített hibaLos Angeles, 1970. Véget értek a hatvanas évek. Zajlik az egyre kilátástalanabb vietnámi háború, folyik a Manson-per tárgyalása, a hippikorszak pedig lassan a múltba merül. Larry Sportello – Doki –, a marihuánafüstbe burkolózó magándetektív megbízást kap a régi szerelmétől egy dúsgazdag építési vállalkozó felkutatására. S ahogy a nyomozása során alámerül a Los Angeles-i bohémtanyák, az őrült szörfösök, a pszichedelikus rockzenekarok, a börtönviselt nehézfiúk, a kisstílű csirkefogók és az alvilági hatalmasságok forgatagába, feltárul egy átalakulóban lévő világ színes és mulatságos panorámája.


Olen Steinhauer: A TuristaA Turista a CIA olyan különleges ügynöke, aki a világ különböző országaiban folyamatosan úton van, és felettesei parancsát kérdezés nélkül végrehajtja.
Milo Weaver Turista, de a nonstop készenlét, az állandó utazás és a vak engedelmesség lassan tönkreteszi, és már senkiben nem tud megbízni. A paranoiából a CIA New York-i főhadiszállására, egy íróasztal mögé menekül. Megházasodik, s családjával évekig biztonságban és nyugalomban él Brooklynban.
Amikor azonban egy bérgyilkos elfogásakor a nyomozás szálai régi jó barátjához és kollégájához vezetnek, nem tehet mást: vissza kell térnie a terepre, hogy megtalálja a felelősöket, és szembesüljön hazugságra épített életének mindent rombadöntő titkaival.

Herman Koch: Nyaraló úszómedencévelAmikor egy félresikerült orvosi beavatkozás következtében meghal Ralph Meier, a híres színész, háziorvosának, dr. Marc Schlossernek színt kell vallania. Hiszen a szakmai becsülete forog kockán. Nem mintha lesújtaná Ralph halála, ám a filmcsillagok menő háziorvosaként nem rejtegetheti az igazságot.
Minden az előző nyáron kezdődött, amikor Marc a feleségével és két kamasz lányával meglátogatta Meieréket egy tengerparti nyaralóban. Kellemesen berendezkedtek, élvezték Meierék és filmes barátaik ingerlő társaságát, de egy szörnyű tragédia váratlanul közbeszólt, és megmutatta, hogy senkiben sem lehet megbízni. Ahogy a nyaralás lassan rémálomba fordul, Ralph későbbi halálának körülményei is értelmet nyernek, és feltárul a nyári tragédia mögött rejlő, zavarba ejtő valóság.

10 Herman Koch - A vacsora

Herman Koch: A vacsoraNégy ember egy csúcsétterem vacsoraasztalánál.
Egyikük országosan ismert politikus, esélyes miniszterelnök-jelölt. Mire véget ér az este, döntésre kell jutniuk egy közfelháborodást keltő ügyben, amely a fiaikat is közvetlenül érinti.
Emberölésről van szó, egy hajléktalan nő erőszakos haláláról.
Meddig mennek el a gyerekek, a karrier, a boldog családi élet megmentése érdekében?
Messzire. Nagyon messzire.



(Kisképek forrása: moly.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése