2018/08/21

Gasztroregénybe hajló lélektani utazás ✦ Istók Anna - Éhes felhő a napot



Istók Anna furcsa címet kapott könyve – ami egyébként olvasás közben értelmet nyer, és rájövünk, hogy igen frappáns választás - egészen mást adott, mint amit vártam. Jó értelemben. Az Éhes felhő a napot egy kissé búskomor atmoszférájú, különleges, már-már gasztroregénybe hajló lélektani utazás.


A könyv annak ellenére, hogy – bár jobbnál jobb ételekkel van megfűszerezve (haha) – határozottan nem egy könnyed hangulatú limonádé, mégis meglepően olvastatja magát, valahogy nem érezzük erőltetettnek, inkább csak olyan életszagúnak. Az pedig, mint tudjuk, nem csupa móka és kacagás.

Főszereplőnk a huszonéves Nóra, aki egy családi tragédia után ahelyett, hogy megbirkózna érzelmeivel inkább egészen Londonig menekül, ahol a magyarok jelentős részéhez hasonlóan felszolgálásból él, ám váratlanul úgy alakul, hogy haza kell térnie. A hazatérés pedig elkerülhetetlenül szembesülést is jelent, a lány felismeri, hogy nem menekülhet tovább, nem kerülgetheti tovább a múltat, ideje szembenéznie mindazzal, amit évekig próbált elnyomni magában. Elindul tehát ezen a nehéz úton, amely során pedig szép lassan felismeri azt is, hogy a főzés igazi gyógyír a lelkének, sorra kísérletezgeti ki az ínycsiklandó fogásokat – amellyel az írónő azt is eléri, hogy muszáj valami nasit tartanunk kézközelben -, ezzel együtt pedig a sebei is elkezdenek begyógyulni.


A történet egyébként szerintem meglehetősen kiszámítható, ugyanakkor mégsem azért olvassa az ember, mert nagy meglepetéseket vár tőle. Kicsit olyan ez, mint az amerikai romkomok nagy része: pontosan tudjuk, hogy mi lesz a vége, de mégis jól esik nézni. Istók Anna könyvét pedig – ha ráérzünk a hangulatára – egész jól esik olvasni.
4/5



➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése