2021/08/29

Olvass... Napsütötte Toszkána hangulatú könyveket!

Figyelem, figyelem! Ez most egy rendhagyó(bb) bejegyzés lesz, már így abból a szempontból mindenképp, hogy én is kértem a blog olvasóitól, követőitől olvasmányajánlásokat, méghozzá egészen specifikus témában. A jelige ugyanis a következő volt: minél Napsütötte Toszkánásabb, annál jobb!

Minden nyáron legalább egyszer rám tör, hogy aaannyira olvasnék valamit, ami visszaadja azt a klasszikus Napsütötte Toszkána hangulatot. Amiben egyszerűen csak elképesztően jól esik elmerülni, ami az érzékekre hat, ami simogatja a lelkem és lelassít. Az alábbi bejegyzésben tehát ennek szellemében hoztam egy igen bőséges könyvválogatást.

A kiindulás

A következő kritériumok mentén kerestem olvasnivalókat:

  • adja vissza a klasszikus Napsütötte Toszkána életérzést
  • legyen igényes, ugyanakkor alapvetően könnyed(ebb)
  • a külső és belső utazás egyaránt központi szerepet töltsön be: lehetőleg valamilyen mediterrán vidéken játszódjon, és kövesse a történet ívét a főszereplő elmélyülő önismerete, fájdalmakkal való szembenézése, karakterfejlődése
  • legyen valamennyire keserédes hangulata: újrakezdés, titkok, nehézségek legyőzése, egyedül boldogulás és hasonlók
  • legyen nagyon nyárias
  • ezeken felül pedig, ha még esetleg némi gasztronómia is helyet kap benne, az már egyenesen pazar!

Szóval igazán nem lehet mondani, hogy túl sok elvárásom lenne (de). Sok-sok szuper könyvajánlást kaptam az olvasóimtól, de még annál is több arra vonatkozó kérés érkezett, hogy ne tartsam magamban a mások által ajánlott könyveket, így ezt alapul véve, kiegészítve a saját gyűjtésemmel született meg az alábbi, Napsütötte Toszkána hangulatú olvasmányválogatás.

Még mielőtt rátérnék a lényegre (természetesen magukra a könyvekre), jöjjön egy inspirációs stockfotó válogatás arról, hogy alapvetően milyen hangulatot igyekeztem szem előtt tartani:

forrás: Gabriella Clare Marino / Unsplash

forrás: Moira Nazzari / Unsplash

forrás: Chantal Garnier / Unsplash

forrás: Gabriella Clare Marino / Unsplash

forrás: Jilbert Ebrahimi / Unsplash

forrás: Freddie Marriage / Unsplash

forrás: Bibi Pace / Unsplash

forrás: Frank Eiffert / Unsplash

forrás: Aurélia Dubois / Unsplash

forrás: Reuben Teo / Unsplash

Ígérem, hogy mindjárt a könyvek következnek, de előtte még muszáj leszögeznem, hogy az alábbi olvasmányok nem felelnek meg egytől egyig az összes fenti kritériumnak (legalábbis közel sem az összes), hiszen ez meglehetősen specifikus. A „limonádétól” elkezdve, a közepesen könnyed regényeken át, a mélyebb mondanivalójú történetekig terjedő skálán nagyjából minden van itt vegyesen. Nem mindegyik regény varázsol el valamilyen mediterrán vidékre és nem mindegyik (csak) nyári. Összességében azonban igyekeztem szem előtt tartani a Napsütötte Toszkána jelleget, hangulatot, életérzést, figyelembe véve azt, hogy még ezen belül is nagyon sokszínű az olvasói ízlésvilág. Egyes könyvek sokkal inkább a belső utazásra koncentrálnak, míg mások a hangulatteremtésre fókuszálnak. Van, ahol a romantikus vonal a meghatározó, míg másutt ez háttérbe húzódik. Van, ami valóban Toszkánába repít, van ami Provence levendulaillatú vidékeire kalauzol, de olyanok is akadnak, amelyek egészen másfajta utazásra csábítanak...

Na, de nem húzom tovább, jöjjenek is a könyvek!

(A borítókra kattintva a könyvek Molyos adatlapja ugrik fel, ahol megtalálod az adott olvasmány fülszövegét.)


















 





















➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése