2022/05/29

10 könyv növénybarátoknak – avagy kedvenc köteteim fákról, erdőkről, cserjékről és virágokról

 

Új blogposztomat mi más is inspirálhatta volna, mint az, hogy szétnézve a lakásban, a szoba- és balkonnövényeim többsége rendületlenül hozza az újabb és újabb friss hajtásokat (éljen a tápoldat!), én pedig büszkén és kissé megszállottan dokumentálom mindezt. Nagyon megnyugtatóan hatnak rám a növények, amiket nem csupán nézegetni és gondozni szeretek, hanem időnként jól esik a lelkemnek olvasni is róluk.

Összeszedtem tehát néhány növényes könyvemet, hogy készítsek belőlük egy könyvajánlót. Ezek jellemzően nem növénygondozási szakkönyvek (bár néhányban ehhez is találunk tippeket), és nem is a növényeket mint központi motívumokat megjelenítő irodalmi alkotások, sokkal inkább az életmód és/vagy az érdekes ismeretterjesztő kötetek közé sorolnám őket.


Ma már számtalan kutatás létezik arról, hogy mennyire jó hatással van a mentális egészségre az, ha odafigyelünk arra, hogy kapcsolódjunk a természethez. Ez számtalan formában történhet, nem csupán egy erdei kirándulás formájában tudjuk megtenni: az otthoni kertészkedés, akár egyetlen szobanövény gondozása is számít.

Őszintén szólva fogalmam sincs arról, hogy a növényekről való olvasás is bír-e valamilyen jótékony hatással, a saját tapasztalatom mindenesetre az, hogy rám kifejezetten megnyugtatóan tudnak hatni a növényekről, erdőkről, természetről szóló kötetek. Általában lelassítanak, és szinte minden esetben azonnal kedvem támad ténylegesen is kapcsolódni a természethez, akár otthoni növénygondozás, akár kirándulás, akár egyszerű parkban ücsörgés formájában.

Ezúttal a kis könyvtáram „növény-részlegéből” válogatva mutatom be néhány kedvenc kötetemet a témában. Lássuk is!

 

DR. CSING LI: SINRIN-JOKU

A fák gyógyító ereje

Sinrin-joku, avagy erdőfürdő, erdőterápia témában már a hazai könyvpiacon is több kötet elérhető, ezek közül egyelőre hármat olvastam. Az abszolút kedvencem – tartalom és dizájn tekintetében is – a Kossuth Kiadó féle, Dr. Csing Li által írt könyv. A gyönyörű kötetet már kézbe venni is öröm, nagyon igényes minden tekintetben. Ha érdekel az erdőfürdőzés világa (avagy az erdei atmoszféra magunka szívásának szemlélete), mindenképp ezt a könyvet ajánlom beszerzésre.

 

MIJAZAKI JOSIFUMI: SINRIN-JOKU

Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

Ugyancsak nem rossz az erdőfürdőzés témájában a HVG Könyvek féle, Mijazaki Josifumi által írt Sinrin-joku könyv sem, de meg kell mondjam, számomra a nyomába sem ér Dr. Csing Li kötetének. Mindazonáltal ez is egy nagyon szép, igényes darab, ám számomra tartalmát tekintve jóval gyengébb.


 

FLEUR DAUGEY: A NÖVÉNYEK SZERELMI ÉLETE

Nyilván el kellett olvasnom egy könyvet a növények szerelmi életéről is. A gyönyörűen és igen gazdagon illusztrált kötet bemutatja, hogy a különböző növények miként szaporodnak, milyen szerepet töltenek be a méhek, illetve azt, hogy a történelem során mit gondoltak minderről az emberek, hogyan fejlődött a tudomány a kérdésben, valamint – érdekes kérdés –, hogy hogyan viszonyult mindehhez a vallás. Merthogy ez az ártalmatlannak tűnő téma, a növények szaporodása  is elképesztő vitákat és ellentéteket generált, a könyv pedig ezekbe is ad némi bepillantást az olvasónak, a dolog biológiai vetülete mellett. Izgalmas történelmi kalandozás és némi (viszonylag közérthető) biológia, sok-sok szemet gyönyörködtető illusztrációval: ez A növények szerelmi élete.


 

SÜMEGINÉ DR. TÓTH PIROSKA: VIRÁGIRODALOM

A szellemes címet kapott kötet virágok portréit mutatja be biológiai és irodalmi (!) szempontból – hát micsoda izgalmas vállalkozás ez! Jó, talán az izgalmas nem a legjobb szó rá, de mindenképp nagyon érdekes és ötletes. Tegyük hozzá, hogy az aprócska kötetet még 19. századi (színes) botanikai illusztrációk is gazdagítják, mi ez kérem, ha nem maga a tökély.


 

PETER WOHLLEBEN: A FÁK TITKOS ÉLETE

Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Peter Wohlleben könyve volt az, ami igazán megváltoztatta azt, ahogyan a fákra tekintek. A könyv nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek: a szerző lelkesedése az olvasóra is hat, miközben teljesen új szempontból ismerhetjük meg a fák korábban ismeretlen, egészen lenyűgöző világát.

Peter Wohlleben egyébként több könyvet is írt a természetről, amelyek közül még nem olvastam az összeset, de az eddigi olvasmányaim alapján, a bizalmamat megelőlegezve, jó szívvel tudom ajánlani a többi kötetét is (Az állatok érzelmi élete, A természet rejtett hálózata, Erdei kalauz, A természet jelbeszéde, vagy épp a gyerekeknek szóló Érted a fák beszédét?).


 

SUMMER RAYNE OAKES: BARÁTOM, A FILODENDRON

Zöld harmónia az otthonunkban és a szívünkben

Ugyan azt ígértem a bevezetőben, hogy növénygondozási szakkönyv nem szerepel a válogatásomban, Summer Rayne Oakes könyve azért kezdi megközelíteni ezt a kategóriát. Ám klasszikus szakkönyvnek semmiképp sem nevezném, sokkal inkább egyfajta szemléletformáló kézikönyv azoknak, akiknek már van szobanövényük, vagy gondolkoznak azon, hogy jó lenne, ha lenne, de tartanak attól, hogy nem sikerül életben tartaniuk.

A Barátom, a filodendron leginkább olyan, mintha egy lelkes növényrajongó barátod mesélne kötetlenül a szobanövények iránti lelkesedéséről, mindarról, amit a növények adnak neki, miközben megoszt veled néhány tippet a gondozásuk kapcsán is, és megnyugtat, hogy ne pánikolj, minden oké lesz.


 

PÉRSICO LUCRECIA LAMAS: FÁK ​ÉS CSERJÉK

Képes határozó

Ha klasszikus növényhatározó, akkor Pérsico Lucrecia Lamas hangulatos, színes kötete a kedvencem. Még úgy is, hogy azért vannak hiányosságai, közel sem teljes, de egészen sok fát (és cserjét) mutat be tömören, csodás, színes illusztrációkkal kísérve. Inkább kézikönyv jellege van, ennél fogva tehát nem olyan részletes, ellenben bármikor jó érzés felcsapni, és pusztán a bármiféle további funkciótól mentes gyönyörködés kedvéért lapozgatni.


 

JULIA PLEVIN: THE ​HEALING MAGIC OF FOREST BATHING

Finding Calm, Creativity, and Connection in the Natural World

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy nem lesz több erdőfürdőzés téma: a külföldi sinrin-joku szekcióból is hoztam egy remek darabot. Julia Plevin könyve elsősorban arra fókuszál, hogy miként találhatunk rá a nyugalmunkra, kreativitásunkra, valamint a természethez való kapcsolódásunkra az erdőfürdőzésen keresztül. A többi erdőfürdős könyvhöz hasonlóan ez is számtalan színes illusztrációt tartalmaz, ugyanúgy amolyan már kézbe venni, céltalanul lapozgatni is öröm típusú kötet.


 

EMMA MITCHELL: THE WILD REMEDY

How Nature Mends Us – A Diary

Emma Mitchell könyve némileg kakukktojás a válogatásban, de (szerintem) kérdés nélkül itt a helye. A „kakukktojássága” pedig abban rejlik, hogy ez tulajdonképpen egy mélyen személyes napló, amelyben Emma arról ír, hogy a depresszióval való hosszú ideje tartó küzdelmében hogyan hat rá a növény- és állatvilág közelsége, amint hónapról hónapra felfedezi a természetet. Nagyon különleges kötet, tele érzékeny, szinte szépirodalmi leírásokkal, valamint a szerző saját rajzaival, az általa gyűjtögetett termések fotóival.


 

KATIE DAISY: HOW ​TO BE A WILDFLOWER

A Field Guide

Igazi „lapozgatós kötet” ez, amelyben szöveg viszonylag kevés, ellenben mindenféle színes illusztráció, idézet, tipp, vers dögivel található. Ha „értelmet” keresel egy könyvben, akkor ez nem a te köteted lesz, de ha nyitott vagy egy gyerekkort felidéző, igazi „színes-szagos”, inkább hangulatot átadó egyvelegre, akkor érdemes lehet egy pillantást vetned Katie Daisy kedves könyvére.


 

Ééés persze ne feledkezzünk meg az örök klasszikus Búvár Zsebkönyvek, valamint Fürkész Könyvek sorozatról sem. Ha pedig a növényvilág humorosabb oldala érdekel, jó szívvel ajánlom a Rettentő Tudomány sorozat (nem csak) gyerekeknek szóló köteteit is (Gyilkos gyomok, Tébolyult természet).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése