2016/12/11

Egy összeomló nemzet története | William R. Forstchen - Egy évvel később

William R. Forstchen – Egy évvel később
[One Year After]

Anno ódákat zengtem az Egy másodperccel későbbről, na ennek a folytatásáról, az Egy évvel későbbről lesz ezúttal szó, amelynek megjelenését (nyilván) iszonyatosan vártam. Főleg azért, mert kerek egésznek éreztem a történetet, kíváncsi voltam, mit lehet még ebből kihozni.

Röviden felvázolva a helyzetet: Amerikát olyan elképzelhetetlen katasztrófa érte, amely gyakorlatilag szinte pillanatok alatt megbénított mindent, összeomlott az alapvető infrastruktúra, ezáltal pedig visszatértek a középkori állapotok. A jelenség neve, amely ezt kiváltotta: EMP (Electro-Magnetic Pulse) robbanás, vagy magyarul: elektromágneses hullám - amely tönkretesz minden elektronikai alkatrészt. Az ember nem is gondolná így első blikkre, hogy ez mivel jár a gyakorlatban, de ne aggódjunk, a könyv segít ezt alaposan az eszünkbe vésni, hogy rájöjjünk: baromira elkényelmesedett világunkban elképesztően kiszolgáltatottak vagyunk.

A felvázolt szituáció – amely épp azért annyira ijesztő, mert tényleg bármikor megtörténhet -, nyilván óriási emberáldozatokat követel. Itt tényleg csak a legerősebbek maradtak életben, a lakosság jelentős része pedig odaveszett.

Miután az első komoly kihívásokkal sikeresen megküzdöttek a túlélők, elkezdődhetett végre a károk felszámolása, újra nekiálltak kiépíteni az infrastruktúrát, és bevezetni egyfajta – középkorira hajazó – rendszert az életükbe.

A cím egyébként csalókának tűnhet, mert 2 évvel azután a bizonyos EMP robbanás után járunk, illetve 1 évvel azután, ahol az előző kötet véget ért. Az első részben megismert John Matherson áll az apró városka, Black Mountain élén, ahol – nyilván a helyzethez mérten – egészen békésen csordogál az élet, az emberek egyre optimistábbak, zajlanak az újjáépítések, újrafeltalálások. Azonban váratlanul a városlakók jelentős része behívót kap, mely szerint haladéktalanul jelentkezniük kell egy bizonyos hadseregbe, a Nemzeti Felmentő Hadseregbe (röviden NFH). Ez persze elégedetlenségeket és nyugtalankodást vált ki a közösségből, és Johnban is rengeteg kérdés merül fel. A városka vezetőjeként próbálja megoldani a helyzetet egyfajta diplomataként helytállva, de egyre furcsább dolgok kezdenek történni, és Johnban egyre erősödik a gyanú, hogy az NFH és a „kormány” lehet, hogy mégsem a nemzet érdekeit helyezi előtérbe, hanem valami simlizések folynak a háttérben.


Anélkül, hogy túlságosan spoilerezésbe bocsátkoznék, még annyit árulnék el, hogy ezúttal sem hiányozhatnak a zavargások, konfliktusok, és persze mindezt megkoronázandó a nagy csatajelenet sem. Ami az első kötetben a Hordával való összecsapást jelentette, az az Egy évvel későbben már egy jóval előrehaladottabb, szervezettebb, kevésbé középkori jellegű háború formájában jelenik meg. S bár a felszínen talán mások a célok, alapvetően a közös, legfőbb cél mindig a nemzet és a haza védelme, tehát megmarad ez az erősen lokálpatrióta jellege.

Szeretném összevetni a könyvet az első résszel, mert úgy érzem, fontos eltérések vannak, amiket érdemes kiemelni. Tehát az a helyzet, hogy bár a maga borzongató módján tetszett a könyv, de úgy éreztem, mintha nem az előző kötet folytatását olvasnám, hanem egy teljesen más jellegű sztorit, ami önálló kötetként is simán megállná a helyét. És bár az első részt nálam nem übereli, a maga módján rendkívül érdekes és elgondolkoztató ez a történet is – és persze továbbra is kőkemény.

Míg az Egy másodperccel később rendkívül érzelemgazdag történet, ahol maguk az emberi érzések, a sokk, a tragédia feldolgozása, a túlélni akarással való első szembesülések mozgatják elsősorban a cselekményt, addig az Egy évvel később – bár szintén telítve van érzelmekkel (de jóval kevésbé) – sokkal inkább háborús és politikai színezetet kapott.  Ami egyébként azt gondolom, hogy igen érdekes, és nem mellesleg fontos. Némi aktuálpolitikai utalás is felfedezhető (legalábbis én látok benne ilyesmit, de persze lehet, hogy csak paranoiás vagyok), azáltal (is), ahogy bemutatja, hogy milyen könnyen okozhat tragédiát, ha olyan ember kezében összpontosul a hatalom, aki nem képes ezt felelősséggel kezelni, és öncélúan, önhatalmúan próbálja kezdetben csak terelgetni, később azonban kemény kézzel irányítani a közösségeket – és ez mennyire könnyen csaphat át diktatúrába. Nem elhanyagolható módon egyfajta „migráns-kérdés” is megjelenik a történetben (hasonlóan az első kötethez), amely ugyancsak felvet mindenféle gondolatokat az emberben, nem hiába osztja meg jelenleg is borzasztóan a társadalmunkat az ehhez való hozzáállás, és ennek kezelése.


Tehát, lényeg a lényeg: az Egy évvel később egy igen erős posztapokaliptikus háborús-politikai disztópia, amely karakteresen más oldaláról mutat be egyfajta „világvége-szituációt”, mint a sorozat első kötete, ám ugyancsak elgondolkodtató és fontos kérdéseket felvetve ezáltal a gyanútlan olvasóban.

Egyébként szerintem ne feltétlenül akarjuk úgy olvasni, mint az Egy másodperccel később folytatását, sokkal izgalmasabb és élvezhetőbb lesz, ha valami teljesen újként kezeljük, amely az első rész alapjaira épül, de mégis másfajta megközelítésben.

(A trilógia utolsó része Az utolsó nap (The Final Day) címmel külföldön jövő év elején jelenik meg, nálunk pedig előreláthatóan tavasz közepe táján várható, és itt már előjegyezhető. És tökre sajnálom, hogy ez nem illeszkedik ebbe a narancssárgás-vöröses dizájnba, jobban mutatna a polcomon.)

„A módszerük az emberek kölcsönös félelmére épült, ezzel a jól bevált technikával hangolták Black Mountain ellen a katonáikat, nem csoda hát, hogy a foglyai eleinte szinte kővé dermedtek a rémülettől. A fosztogatók között tagadhatatlanul voltak viharvert, egészen vad megjelenésűek, de hogy a kormányzat szándékosan felerősítse és táplálja ezeket a beteges előítéleteket?!”


4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése