2016/12/20

Egy bölcs macska életvezetési tanácsai | Homonnay Gergely - Puszi, Erzsi!

Homonnay Gergely – Puszi, Erzsi!

Aki esetleg - valami rejtélyes oknál fogva - nem ismerné Magyarország legbefolyásosabb macskáját, Erzsébet Fenevadovát, jövendőbeli elnökasszonyt és jelenlegi életviteli tanácsadót, annak első körben javasolnám, hogy szégyellje el magát, majd hiányosságait pótolandó, pillantson rá itt, hogy egy kis ízelítőt kapjon Őfelsége mindennapi bölcsességeiből. Aki pedig ismeri… hát annak nem kell bemutatni a bűbájos, bár teljes mértékben öntörvényű Erzsit, és hűséges személyzetét, Gergelyt.

Na de mi ez a sok hűhó Erzsi körül? Homonnay Gergely nagyon jó érzékkel felépített egy komplett brandet a macskája, Erzsi köré, és tette mindezt úgy, hogy közben maximálisan Erzsi érdekeit helyezte előtérbe, nem kihasználva őt. Nem csupán a könyvben, hanem a Facebook- és Instagram-posztoknál is érződik, hogy Gergely a végletekig imádja az ő Erzsébetét (úgy amúgy ez teljesen érthető).

Erzsi nem pusztán egy macska, Erzsi egy jelenség. Szerethetősége abban rejlik, hogy egyfelől - szolgája, Gergely segítségével – jó érzékkel megjeleníti a mindennapi macska-lét nehézségeit, dilemmáit, örömeit, másfelől pedig tovább megy mindezeken – és ettől válik igazán eredetivé. Ugyanis Erzsinek valódi gondolatai vannak, amiket rendszeresen megoszt hűséges alattvalóival, méghozzá abszolút kendőzetlenül, ami számomra iszonyatosan szimpatikus. Nem gondolkozik azon, hogy hogyan körítse a dolgokat. Kimondja. Lemacskakaparja, és nem érdekli, hogy ki mit gondol róla. Rendszeresen nyilatkozik aktuál-politikai kérdésekben, és mellesleg remek meglátásai vannak, egyfajta görbe tükröt tart társadalmunk elé. Bizonyítja tehát, hogy nem pusztán life coachként állja meg a helyét, hanem elnökasszonyként is maradandót alkotna.


A könyvben Erzsi összeszedte, rendszerezte gondolatait bizonyos kérdéskörökkel kapcsolatban, megosztja velünk, hogy hogyan is jutott idáig, miről mit gondol. Bár a közösségi média felületeken aktívabban politizál, azért a könyvben is helyet kapott néhány utalás, amiken én mindig hangosan felröhögtem, és bőszen bólogattam. 

A bölcsességek és az időnként megjelenő politizálás mellett aranyos, és persze mindenekelőtt baromi szórakoztató kis történeteket ismerhetünk meg Erzsi és Gergely kapcsolatáról.
Olyan az egész könyv, mint egy jópofa kis szeretetgombóc, amit legjobb közvetlenül lefekvés előtt olvasni, hogy kitöltse gondolatainkat.

(Nem csak) macskásoknak igazi kötelező olvasmány! Már persze, aki bírja Erzsi cinikus és nem éppen finomkodó stílusát. Aki nem, az meg magára vessen.

Puszi, Pipacs

A szépségem titka ugyanis két halfaj: az egyik a tonhal, a másik pedig életem mottója, a szarok rája.”

4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése