2017/09/14

A gengszterfeleségek élete az alkoholtilalom idején | Renée Rosen - Babaarc

Renée Rosen – Babaarc
[Dollface]

Ki ne szeretné a ’20-as évek hangulatát? Charleston, gyöngysorok, gengszterek, bubi frizura, csillogó fejdíszek, szeszcsempészet, jazz, na meg persze cigaretta és tiltott alkoholfogyasztás minden mennyiségben…

Ebbe az utánozhatatlan világba kalauzol el minket Renée Rosen regénye, amely nagyrészt valós történéseken alapul, így például Al Capone, Dion O’Banion, és a gengszterháború is központi szerepet tölt be a történetben.

Az számomra nem is kérdés, hogy mi a könyv legfőbb erőssége: a hangulata. Pillanatok alatt varázsol el minket, és máris egy zugkocsmában találjuk magunkat, ahol fülledt a hangulat, vágni lehet a füstöt, és a csapból is bourbon folyik – már amíg le nem csap egy razzia.




Ebben a világban él főszereplőnk és egyben történetmesélőnk, a fiatal zsidó lány, Vera Abramowitz, aki épp elkezdte önálló életét, és természetesen hatalmas tervei és álmai vannak. Amelyek jelenleg nem igazán akarnak megvalósulni, ugyanis annak ellenére, hogy folyton dolgozik, mégis állandó pénzszűkében van. A csillagok szerencsés állása folytán azonban idővel végre rátalál a románc is - méghozzá egyszerre két férfi személyében is, akik között folyamatosan őrlődik. Amikor pedig kiderül, hogy egyikük az Északi banda, másikuk pedig a nagy rivális Déli banda tagja, akkor Verában tudatosul, hogy az élete valószínűleg most fenekestül felfordul, és innentől már semmi sem lesz a régi.

A könyv Vera életének alakulását követi figyelemmel, miközben megismerhetjük a kor sajátosságait, a gengszterélet jellemzőit, illetve azokat a történéseket, amelyek egyszer és mindenkorra hatással voltak a történelemre. Én túl sokat nem tudtam Capone világáról, legalábbis csak felületes tudásom volt a témában, de Rosennek köszönhetően elég alapos bepillantást nyerhettem a koránt sem csak csillogásból álló ’20-as évekbeli Chicago mindennapjaiba. Ami igaz ugyan, hogy baromi izgalmas, érdekes, és valahol szórakoztató, de ugyanakkor kőkemény is.


Alapvetően tehát a regény meglehetősen különleges, már-már a dokumentumregény műfaját súrolja, és igencsak élveztem az olvasását. Romantika, kaland, dráma, akció mind-mind megjelenik a könyvben, amely időnként egészen szívfacsaró tud lenni. Ugyanakkor - bár mindenképp egy nagyon jó kis olvasmányról van szó -, számomra valami kis extra mégis hiányzott belőle, és egy picikét laposnak éreztem, legalábbis ahhoz képest, amit ebből a rém érdekes időszakból és témából ki lehetett volna hozni. A Babaarc egy nagyon jó könyv, de nem zseniális. Mindenképp érdemes elolvasni, főleg azoknak, akik értékelik a ’20-as évek elképesztő hangulatát és/vagy érdeklődnek a klasszikus gengszterélet iránt, ugyanis a könyv tényleg sokat ad az embernek.

Javasolt fogyasztása: egy hideg, esős napon, egy pohár whisky társaságában, miközben a háttérben szól a jazz, és lehetőleg alig tudjuk kibogarászni a betűket a füsttől.

„Körbenéztem a kápolnában – az elöljárók és a tisztes, templomjáró emberek és a szeszcsempészek, gengszterek és verőlegények egymás mellett ültek. Furcsa társaság gyűlt össze aznap, én pedig nem tudtam eldönteni, hogy a város legbiztonságosabb vagy legveszélyesebb helyén vagyok-e.”

4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése