2018/04/28

New York legsötétebb oldala ✦ Caleb Carr - A Halál angyala


Fene se gondolta volna, mikor először kézbe vettem Caleb Carr könyvének szép új kiadását, hogy itt bizony alighanem újabb kedvencet fogok avatni – mégis valami ilyesmi történt. A regény ugyanis nem csak terjedelmében figyelemreméltó, hanem a sztori szempontjából is. Hihetetlenül komplex, izgalmasan felépített, és rettentően olvasmányos.

A könyvet annak apropójából adta ki ismét az Agave Kiadó, hogy nemrég elkészült a történet alapján a The Alienist c. sorozat – a könyv befejezése után el is kezdtem nézni egyébként, szintén tudom ajánlani! -, én pedig igen hálás vagyok ezért, ugyanis máskülönben valószínűleg nem került volna a kezembe Carr nagyszabású remekműve.

A történet az 1800-as évek legvégén játszódik, méghozzá New Yorkban, és ennek egyszerre nyomasztó és izgalmas hangulata igen hamar bekebelezi a gyanútlan olvasót, amelyet csak fokoz a különböző karakterek szerethetősége – nem is tudnék kedvencet választani, bár azért kiemelném a kor szellemiségére fittyet hányó, erős női szereplőt, Sara Howardot, akivel nem volt nehéz azonosulnom.


Na de előreszaladtam. Szóval igen kemény volt az élet ekkoriban New Yorkban, csak úgy tobzódunk a korrupcióban, szexuális perverziókban, erőszakban, mocsokban, de még ezek közül is kiemelkedik egy megrázó gyilkosságsorozat: az elkövetőnk ugyanis kifejezetten a női ruhába öltözött kisfiú-prostituáltakat (akikre igen nagy volt az igény ekkoriban) gyilkolássza halomra, méghozzá a lehető legkegyetlenebb módokon, brutálisan megcsonkítva és megalázva őket.

A rendőrség azonban nem igen foglalkozik az elkövető kézre kerítésével, pedig hamar kiderül, hogy gyilkosunk bizony nem csupán egyszeri ámokfutást rendezett. De mi állhat a rendőri passzivitás hátterében? Lehet ennek köze ahhoz, hogy az áldozatok bevándorlók?

Egy kis csapat úgy dönt, hogy annak ellenére, hogy a város vezetősége határozottan elutasítja az ügyben történő nyomozást, mégis utánajárnak a dolognak. Nyomozógárdánk élén a magyar származású dr. Laszló Kreizler áll, akinek szakterülete az elmebetegség és olyan modern nézeteket vall, amelyeknek köszönhetően a társadalom igen jelentős részének szemében ő a megtestesült Antikrisztus, én azonban imádtam a pasit. Mellé szegődik a Times riportere, Moore – aki egyébként a narrátorunk -, egy testvérpár a rendőrség berkeiből, akik ugyancsak nyitottak az innovatív gondolkodásra, valamint a korábban már említett Sara Howard, aki a rendőrség első női munkatársa. A nyomozást titokban a rendőrség vezetője, Theodore Roosevelt teszi lehetővé, ugyanis elhatározta, hogy megreformálja a korrupt hivatalt, és újfajta módszerekkel próbálja megtisztítani a szakma berkeit.


A nyomozás során nagyon részletes bepillantást kapunk a gyilkosságok pszichológiai hátterébe – ez a rész azok számára, akik nem érdeklődnek a pszichológia iránt, akár unalmas is lehet, de számomra rettentően érdekes volt -, és igen aprólékosan fejtjük meg gyilkosunk személyiségét és motivációit. Közben persze nincs hiány izgalomból és akcióból, egyik fordulat követi a másikat, kis csapatunknak pedig komoly akadályokkal kell megbirkózniuk – fizikai és lelki értelemben egyaránt.

A könyvet az első pillanattól kezdve imádtam olvasni, és szerencsére egész sokáig ki is tartott. Carr a regény terjedelmében sem finomkodik, több mint 500 sűrűn teleírt oldalt kapunk, amiért egyre hálásabbak leszünk, ahogy belemélyedünk a sztoriba – legszívesebben ki se lépnénk belőle.

A regény alapján készült sorozat is végtelenül igényes lett egyébként – ugyanakkor szerintem mindenképp érdemes előbb a könyvet elolvasni -, nem mellesleg pedig Budapesten forgatták! Itt bepillanthattok a kulisszák mögé:


„Nem mintha ez volna a kedvenc fegyverem – tette hozzá Sara, s újra a muffba rejtette a pisztolyt. – De hát… – sóhajtott akkorát, hogy halvány bőrű mellkasa láthatóan megemelkedett a mélyen kivágott ruhában – mégiscsak az operába készülünk, nemde?
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése