2018/07/09

Egy különleges novelláskötet ✦ Anna Onichimowska - A világ tíz égtája



Nem is gondoltam volna, mikor először kézbe vettem A világ tíz égtáját, hogy milyen különleges kötet került hozzám. Nem nagyon szoktam novellákat olvasni, de néha bizony nem árt picit tágítani a komfortzónát, ezáltal pedig ez is sikerült – és milyen jól tettem!


A világ tíz égtája ugyanis egy igazi „táskábadobálós” novellagyűjtemény, ahogy azt a címe is sugallja, tíz rövidke történetet találunk benne a világ különböző tájain élő tinédzserekről. Nagyon érdekes összehasonlítani, hogy főhőseink mennyire más kultúrából jönnek, és ezáltal mennyire különböző dolgok jelentik számukra a mindennapi kihívásokat. Az azonban közös bennük, hogy mindnyájan küzdenek valamivel: ez a valami lehet akár egészen hétköznapi, „tipikus nyugati” probléma, de valóban kemény, harmadik világbeli nehézség is - nagy vonalakban szinte mindenre találunk példát, miközben mégsem válik „nehézkessé” a könyv, stílusa végig gördülékeny.


A novellák színvonala eltérő: a többség nagyon korrekt, de találunk pár kifejezetten ütőset is, ugyanakkor egy-kettő számomra kissé semmitmondóra sikeredett, összességében azonban  tetszettek, és – ami nagyon fontos – egészében szemlélve egy kerek egészet alkotnak. Kicsit olyan ez, mintha egy festményt nagyon részleteiben akarnánk szemlélni: nem fog minden részlete tetszeni, lesz, amit ilyen közelségből nem is egészen értünk, míg egy másik részlete valami miatt jobban megfog minket, de a lényeg, hogy ha egészében, távolabbról szemléljük, mit ad nekünk. Így pedig részemről nagyon is rendben van ez a könyv.

Az pedig csak bónusz, hogy a könyvet Magyarországon élő, kétnyelvű tinédzserek fordították – mindegyik történetet más(ok), amitől valahogy még szerethetőbbé válik az egész.


Tekintve, hogy a könyv a világ különböző pontjain élő tizenöt évesekről szól, így feltétlenül ajánlom ennek a korosztálynak (alatta mondjuk nem biztos), DE felnőtteknek is!

Minél többet agyalok ezen a könyvön, annál jobban tetszik – legyen ez a zárszó.
4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése