2019/04/06

9 gyerekkönyv kicsiknek & nagyoknak [1. rész]

Előrebocsátom: nem vagyok egy nagy „gyerekkönyves”, ugyanakkor indokolatlanul kevés szó esett eddig róluk a blogon, így most hoztam is egy összeállítást csupa remek ifjúsági és gyerekkönyvvel. Ezek között vannak friss(ebb) megjelenések és igazi veterán darabok is, az azonban közös bennük, hogy mindet jó szívvel tudom ajánlani. 

Érdekesség egyébként, hogy amikor belekezdtem az összeállítás elkészítésébe, még azon izgultam, hogy vajon hogy tudok elég könyvet összeszedni ehhez - na ennek azonban az lett a vége, hogy rájöttem: muszáj leszek több részre szedni a témát, mert annyira sok szuper könyvet szeretnék mutatni…


Az első részben tehát azokról a könyvekről lesz szó, amelyeket mind olvastam valamikor (néhányat az elmúlt hónapokban, néhányat úgy röpke 15-20 évvel ezelőtt), és valamiért - pozitív értelemben - mélyebb nyomot hagytak bennem. Nem mindegyik klasszikus gyerekkönyv, de mindegyik olyan, amit valóban tudok ajánlani gyerekeknek (is).



Rosemarie Eichinger // Esznek-e ​a halottak epertortát?

Kiknek ajánlom?
tizenévesek / felnőttek


Miért ajánlom?
Mert egy igazán különleges hangulatú, kedves - de mégsem szívszorító (!) - könyv elsősorban a gyászról, de emellett újrakezdésről, folytatásról, barátságról, szeretetről, és különcségről. Ici-picit morbidka, de amolyan könnyed, humoros módon, ami feloldja a nehezebb témát. Tartottam tőle - de alaptalannak bizonyult. Rövidke könyv, inkább egyfajta miniregénynek nevezném, ezáltal ideális azoknak is, akik még nem gyakorlott olvasók. Határozottan nem csak azoknak, akik gyászolnak valakit (vagy valamit) - de nekik feltétlenül. Felnőtteknek is!


Egy ​különösen szép könyv a gyászról. Egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát…


Jessica Townsend // Nevermoor

Kiknek ajánlom?
tizenévesek / felnőttek


Miért ajánlom?
Mert Morrigan Crow története rendkívül fantáziadús és jópofa, gyerek és felnőtt egyaránt jól fog rajta szórakozni.


Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.


René Goscinny // A ​kis Nicolas

Kiknek ajánlom?
kisgyerekek / tizenévesek / felnőttek


Miért ajánlom?
Mert a kis Nicolas olykor humoros, máskor szívszorító, de mindig bölcs kalandjait nem érdemes kihagyni.


Ami nekünk magyaroknak a Tanár úr kérem, az a franciáknak A kis Nicolas.
A történetsorozat elbeszélője-hőse meg a haverjai kisiskolások, és kalandjaik nem a századforduló táján estek meg.
Az igazi humoron nem fog az idő; az igazi gyermekirodalom mindenkinek és mindenkihez szól, óvodástól öregig.


Búvár zsebkönyvek-sorozat

Kiknek ajánlom?
kisgyerekek/ tizenévesek / felnőttek


Miért ajánlom?
Egészen kisiskolásként az első könyvtári kölcsönzéseim a Búvár zsebkönyvek sorozatból kerültek ki, ami remek választásnak bizonyult. Azonkívül, hogy az egyik legszuperebb könyvsorozat, a kötetek további előnye, hogy rövidek, picik, szöveg alig van bennük, tehát nem egy ijesztően vaskos kötettel kezdik a gyerekek az ismerkedést a “nem gyerekkönyvekkel”. Felnőtteknek pedig igazi nosztalgia élmény a lapozgatása. :)

  




Roald Dahl // Boszorkányok

Kiknek ajánlom?
kisgyerekek / tizenévesek / felnőttek


Miért ajánlom?
Ez is azon könyvek egyike, amiket egészen fiatalkorom óta néhány évente újraolvasok, és mindig imádom. Roald Dahl egyedülálló, szürreális világa, kedves és vicces történetvezetése mindenki szívébe belopja magát.


Gyerekmesékben ​a boszorkányok mindig fura, fekete kalapot és fekete köpönyeget viselnek, valamint seprűnyélen lovagolnak. Ez azonban nem egy gyerekmese, itt most az igazi boszorkányokról lesz szó.
A legfontosabb dolog, amit az igazi boszorkányokról tudni kell, a következő. Nagyon figyeljetek, és sose felejtsétek el, amit most mondok. Az igazi boszorkányok hétköznapi ruhákat hordanak, és nagyon hasonlítanak a hétköznapi nőkhöz. Hétköznapi házakban élnek, és hétköznapi állásuk van. Ezért olyan nehéz nyakon csípni őket.


Roald Dahl a Meghökkentő mesék írójaként vált közismertté, de Nagy-Britanniában és világszerte gyerekkönyveivel lett igazán népszerű. Ezek a könyvek azonban nemcsak a gyerekek számára, hanem a felnőtteknek is jó szórakozást nyújtanak. Lebilincselő történeteit mesterien szövi át humorral, bájjal és bölcsességgel, de a meghökkentő fordulatok itt sem maradhatnak el.



Richard Scarry // Tesz-vesz ​város könyvek

Kiknek ajánlom?
kisgyerekek


Miért ajánlom?
Mert hát ki ne szeretné Tesz-vesz város eszméletlen cuki lakóit, és azt, hogy valóban játékos formában tanítanak? További előnye, hogy sok-sok kötete van (még szótár is, nekem ez volt a kedvencem), így bőven el lehet látni a gyereket olvasni- és nézegetnivalóval, ha megtetszik neki ez a jópofa világ.


„Tesz-Vesz Városban mindenki teszi a dolgát. Folyik a munka kint és bent, lent és fent. Még a föld alatt is. Vannak, akiket a munkájuk mindig a város más-más pontjára szólít. Sőt olyanok is vannak, akiknek az utca a munkahelyük…” – kezdődik a mese.

  



Sohonyai Edit // Macskaköröm

Kiknek ajánlom?
tizenévesek


Miért ajánlom?
Mert Sohonyai Edit igazi klasszikus, ha kortárs, magyar ifjúsági irodalomról beszélünk, a Macskaköröm pedig az egyik legkedvesebb könyve, ami remekül mutatja be annak a bizonyos első szerelemnek a sajátosságait.


Ha lenne egy tündér, aki három kívánságomat teljesítené, akkor a következőket kívánnám: 1. Legyen a papagájaimnak fiókájuk. 2. Költözzünk családi házba. 3. Legyek szép!" Így, ebben a fontossági sorrendben sorolja álmait a tizennégy éves Mészáros Zsófi. Csakhogy a megvalósulásra nem sok az esély. A lakótelepi panellakást családi házra cserélni például még a mindenható tündér sem tudná. Kész szerencse, mert különben hogyan fedezné fel hősnőnket a szemközti ház kilencedik emeletéről egy bizonyos Zsolti, aki szőke, és nagyon is jóképű. Nem úgy, mint hősnőnk, akinek küllemére a 3. kívánságból következtethetünk. Vagy talán mégsem? Talán csak a tükör mutat fintort, valahányszor Zsófi belenéz?



Jacqueline Wilson könyvei

Kiknek ajánlom?
tizenévesek


Miért ajánlom?

Tizenévesen nagyjából az összes Jacqueline Wilson könyvet elolvastam, amit csak be lehetett szerezni, ezek voltak talán az első regények (és nem zsebkönyvek, albumok), amiket valóban egyedül olvastam. JW előnye, hogy az egészen fiatal korosztálynak és a tiniknek is ír, nagyon szerethetően, nagyon aktuális tinédzser nehézségekről.


  



Tudástár/Rettentő tudomány sorozat

Kiknek ajánlom?
kisgyerekek / tizenévesek / felnőttek


Miért ajánlom?
Mert szinte észrevétlenül szerettethetjük meg egy gyerekkel az olvasást, ha olyan könyvet adunk a kezébe, amely téma iránt érdeklődik. A Tudástár és a Rettentő tudomány sorozat részeként nagyon sokféle témában jelent meg szórakoztató, olvasmányos kötet, így mindenki találhat szimpatikusat. Az én személyes kedvencem speciel a Csokis csodák, bár lehetetlen megállni a csokievést az olvasása közben.

  



➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

2 megjegyzés:

  1. A Macskaköröm nagyon nagy kedvencem volt! Szuperül visszaadja a saját ifjúságom idejét. Nekem nagy kedvencem volt még a Születésnap, Szabó Magdától, A padlásszoba kis hercegnője, F. H. Burnettől, meg Az élet játéka, Eleanor H. Portertől.
    Kíváncsian várom, hogy milyen könyvek lesznek a következő posztban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó igen, a Macskaköröm! <3 Szabó Magdán kívül a többit nem ismerem, de köszi a tippeket, utánuk fogok nézni! :)

      Törlés