2019/08/08

Borongós hangulatú olvasmány döntéseink következményeiről ✦ John Updike: A farm

Régóta szemezek Updike könyveivel, és nem gondoltam volna, hogy végül első olvasmányom tőle pont A farm lesz, de azt hiszem, ennek így kellett lennie. Muszáj azzal kezdenem, hogy mikor ne olvassátok A farmot. Ne olvassátok, ha valami cselekménydús, fordulatokban gazdag regényre vágytok, ne olvassátok, ha nincs kedvetek szembenézni önmagatokkal, és végképp ne olvassátok akkor, ha nem érzitek felkészültnek magatokat arra, hogy picit átgondoljátok a saját életeteket. Meg úgy egyáltalán az életet.


VISZONT OLVASSÁTOK AKKOR, HA VALAMI MÉRSÉKELTEN ELVONT, AZ ÉLETRŐL FILOZOFÁLÓS, CSALÁDI KONFLIKTUSOK MÖGÉ NÉZŐS, LASSAN HÖMPÖLYGŐ, DE GYORSAN OLVASHATÓ, SZÉPIRODALMI OLVASMÁNYÉLMÉNYRE VÁGYTOK, AMELY KÜLÖNÖS, EGYSZERRE FELEMELŐ, MÉGIS NÉMILEG NYOMASZTÓ HANGULATÁVAL EGY RÖVID IDŐRE KISZAKÍT A MINDENNAPOKBÓL.

Egyébként ez is az a könyv, amelyet boncolgathatok ugyan, de a fülszövegben elrejtve ott van minden, amit érdemes róla tudni: „Joey Robinson (...) hazalátogat idősödő édesanyjához Pennsylvaniába, a farmra, ahol felnőtt. A háromnapos látogatás vallomások, viták, egyezkedések, könyörgések és megbocsátó szavak áradatát indítja el.”



És tényleg erről szól a regény - de félreértés ne essék: annak ellenére, hogy a könyv ugyan cselekményben nem bővelkedik, sőt leginkább beszélgetések sorozatából áll, ez bizony egy rendkívül izgalmas pszichológiai játszma. Nem kell, hogy ténylegesen történjen valami ahhoz, hogy lélektanilag igazán mély és sokoldalú legyen.

A FARM VOLTAKÉPP AZT A KÉRDÉST BONCOLGATJA, HOGY HOGYAN BEFOLYÁSOLHATJA A MÚLTUNK AZT, HOGY MILYEN DÖNTÉSEKET HOZUNK, HOGY MI ALAPJÁN „VÁLASZTUNK” ÉLETET MAGUNKNAK, ÉS HOGY EBBEN KIK LESZNEK A TÁRSAINK. PICIKÉT ELVONT, DE INKÁBB TÉMÁJA, MINTSEM STÍLUSA MIATT.

Aki nyitott erre a témára, az nem fog csalódni a könyvben, de ez is egy olyan darab véleményem szerint, amelyiknél fokozottan igaz az, hogy el kell találni pontosan azt a lelkiállapotunkat, amikor képesek vagyunk igazán befogadni a mondanivalót. És ezzel nem azt mondom, hogy ne lenne jó választás egy vízparti nyaralásra – de ha valami könnyed limonádét kerestek, amely inkább csak szórakoztat, mintsem elgondolkodtat, akkor ez biztosan nem lesz jó választás.

„Nehéz valamit úgy tenni, hogy más életét ne érintse.”

4/5

➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése