2020/09/20

Úton az önazonosság felé: 7 önismereti olvasmány őszi bekuckózáshoz

A keserédes hangulatú ősz az elmúlás, egyben a megújulás időszaka, ennél fogva különösen alkalmas az elmélyülésre. Éppen ezért egy szívemhez különösen közelálló, és alapvető fontosságú téma kerül középpontba: az önismeret. Úgy gondolom, az önismeret nem egy kipipálható cél, hanem egy életen át tartó folyamat, amely állandó munkát igényel. Egy kikerülhetetlenül fontos alap, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha értelmes életet akarunk élni, hiszen ez az, amire „építkezünk”.

Ahhoz, hogy elfogadjam és szeressem önmagam, szükség van arra, hogy foglalkozzak azzal: ki vagyok én valójában? Hiszen csak úgy élhetek önazonosan, ha tényleg megismerem önmagamat, ha saját magam legjobb barátja leszek, akinek a legjobbat akarom, akiről gondoskodok. Tisztában kell lennem azzal, hogy ki vagyok, ahhoz, hogy tudjam, mi motivál, mi az életfeladatom, mik a saját vágyaim.

Egyszerűnek tűnhet, de korántsem az. Egész életünket áthatja a társadalmi és családi nyomás, a kimondott vagy kimondatlan elvárások sora, amelyek alapvetően határozzák meg döntéseinket, viselkedéseinket, ennél fogva pedig egész életünket befolyásolják. Vajon azért jelentkeztünk a kiválasztott egyetemre, mert tényleg érdekel az adott szak, vagy más valaki vágyait teljesítjük be, a családnak akarunk megfelelni? Azért dolgozunk ott, ahol, mert tényleg szeretjük, vagy csak azért, mert jól fizet, de közben beledöglünk? Azért posztoljuk Instagramon a nézzétek, milyen szuper életem van képeket, mert tényleg szuperül érezzük magunkat, vagy azért, mert a lájkok jelentik a visszaigazolást?

Vajon akkor is ugyanazokat a döntéseket hoznánk meg, ha nem lenne hozzá közönségünk, ha nem lennének elvárások a tág értelemben vett társadalom, és a szűkebb környezetünk részéről? Mikor vagyunk valójában önmagunk?

Az alábbi olvasmányok válaszokat nem adnak, azonban segítenek abban, hogy kitaláljuk, milyen kérdéseket kell feltennünk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, egyfajta útmutatót jelenthetnek ahhoz, hogy mik azok az eszközök, amelyek segítségünkre lehetnek önismereti utazásunk során, és inspirációt nyújtanak, ha elakadtunk.

Szubjektív ajánló könyvekről, amelyek segítettek közelebb kerülni önmagamhoz.

 

FELDMÁR ANDRÁS & BÜKY DOROTTYA:
A LÉLEK RUGALMASSÁGA
BESZÉLGETÉSEK A REZILIENCIÁRÓL
HVG Kiadó, Budapest, 2019 · 184 oldal

Feldmár András az utóbbi időben hatalmas személyes kedvencemmé vált, amelynek nem csupán az az oka, hogy arra inspirál, gondoljunk át bizonyos kérdéseket az életünkben (ezáltal pedig az önismeret újabb szintjeire lépjünk), hanem az is, hogy nagyon közérthetően magyaráz - sőt, nem is magyaráz, hanem eszmefuttatásokat végez, amelyekhez aztán valahogyan viszonyulunk -, így az önismeret témájával még csak óvatosan ismerkedőknek is bátran ajánlom.

Ahogy arra a könyv címe is utal, a reziliencia a lélek rugalmasságát jelenti. Vekerdy Tamás a Stressz – gyerekkor – rugalmasság című írásában így fogalmaz a reziliencia kapcsán: „Valahogy úgy kellene elképzelnünk, hogy a stressz összenyom vagy éppenséggel széthúz, széttép – a rugalmas személyiség azonban a stressz elmúltával visszanyeri eredeti formáját, kiterjedését. És így természetesen hasznosítani tudja a stresszt – hiszen stressz nélkül nincs élet.” A HVG Pszichológia magazin egyik cikkében – sajnos már nem emlékszem, melyikben – a rezilienciát egy gumiszalaghoz hasonlítják, amely a stressz, a traumák hatásárára megnyúlik, akár a végsőkig feszül, a reziliencia pedig azt a képességet jelenti, amelynek köszönhetően a gumiszalag a feszítést követően visszapattan. Lehetséges azonban, hogy lesz benne egy szakadás, lehet, hogy nem nyeri vissza rugalmasságát teljes egészében – de minél reziliensebbek vagyunk, annál kevésbé sérül a szalag, annál nagyobb eséllyel sikerül visszaugrania rugalmas formájába.

A lélek rugalmassága egy szokatlanabb szerkezetű könyv: a Büky Dorottyával folytatott beszélgetés leirata. Eleinte picit megijedtem, amikor azt láttam, hogy ez voltaképp egy hosszúra nyúlt párbeszédes forma, azonban hamar kiderült, hogy ez semmit nem von le az élvezeti értékéből – sőt, egészen olyan hatást kelt, mintha egy előadásukon ülnénk, ahol egy téma köré épülő, de kötetlen beszélgetést hallgatnánk. Roppant inspiráló, fel is került a „szívem szerint minden egyes embernek odaadnám elolvasásra” listámra.

 

TISZA KATA:
A LEGJOBB HELY A VÁROSBAN TE VAGY
Scolar Kiadó, Budapest, 2018 · 212 oldal

Terápiás versek – áll Tisza Kata kötetének borítóján, amellyel hamar felkeltette az érdeklődésemet. Bár azt gondolom, valahol minden vers terápiás, A legjobb hely a városban te vagy versei mégis valami egészen más szinten mozognak. A könyv elolvasása utáni első gondolatom az volt, hogy basszus, ez mondhatni tényleg felért egy terápiával.

Bár meglehetősen hadilábon állok a kortárs versekkel, Tisza Kata Most. című elképesztően erős könyve után nagyon kíváncsi lettem a szerző további munkásságára, és csakhamar kiderült, hogy igencsak megérintenek a gondolatai. Nem mindig, nem az összes, de alapvetően közel áll hozzám – és azt hiszem, sokunkhoz – a mondanivalója.

Tisza Kata mindössze néhány sorba – sőt, néhány szóba – sűrít elképesztően mély, komplex érzelmeket, költészete úgy tud megérinteni, amelyre kevés szöveg képes ennyire hatékonyan. A legjobb hely a városban te vagy egy különleges, időnként brutálisan szíven ütő, sebeket feltépő, ugyanakkor gyógyító kötet, amely egy válás folyamatát mutatja be. Nem kell ahhoz elváltnak lennünk, hogy tudjunk vele azonosulni: egy szakítás, egy fontos kapcsolat megszakadása, egy közelálló személy elvesztése ugyancsak egyfajta válást jelent, egész biztosan tudunk valahogyan kapcsolódni a könyvhöz. Olyan pillanatokat, emlékeket hoz felszínre, amelyekről talán nem is tudtuk, hogy mélyen elraktározódtak bennünk – nem ok nélkül...

Ha röviden kéne jellemeznem az olvasmányélményt, azt mondanám: érzelmi hullámvasút. Felvisz, ledob, zuhansz, elkap, fájdalmat okoz, simogat. Végül azonban megmarad a remény, az újrakezdés, a soha véget nem érő új lehetőség.

Nem mindig érint meg, de amikor igen, akkor nagyon.

 

IRENE SMIT & ASTRID VAN DER HULST:
A BOOK THAT TAKES ITS TIME
AN UNHURRIED ADVENTURE IN CREATIVE MINDFULNESS
Workman Publishing, New York, 2017 · 340 oldal

Korábban már írtam a Flow Magazin kiadványáról, amely voltaképp egy játékos és kreatív önismereti-önfejlesztő terápia saját magunkkal a tudatosság jegyében, a lelki és mentális egészségért – egy könyv formájában.

Sokféle témát felölel ez az impozáns, színes kötet, de természetesen mindegyik a mindfullnesshez, a szellemi és lelki egészséghez kapcsolódik. Sok kifejezetten motiváló, inspiráló írást találunk, illetve akadnak olyanok is, amelyek inkább egyfajta megerősítést vagy gondolkodnivalót adnak útravalóul.

Ideális választás a tipikus hűvös, őszi bekuckózós estékre gyertyafény és egy csésze tea mellé.

A könyvről írt teljes poszt (sok-sok fotóval) IDE KATTINTVA olvasható.

 

VIKTOR E. FRANKL:
AZ ÉLET ÉRTELMÉRŐL
Libri Kiadó, Budapest, 2020 · 148 oldal

A holokauszttúlélő pszichiáter, Viktor Frankl előadásai alapján készült aprócska, gyönyörű kötet csalóka: azt gondolhatnánk, hogy egy gyorsan olvasós, könnyed eszmefuttatás lehet arról, hogy mi is voltaképp az élet értelme. Nos, ez nem így van, a könyv ugyanis amilyen apró, annyira tömény, nagy mennyiségben pedig könnyen megfekszi a gyomrot – így érdemes lassan, elmélyülten olvasni a megannyi magvas gondolat egyfajta esszenciáját.

Viktor Frankl segít abban, hogy megtanuljunk perspektívát váltani, arra motivál, hogy „keretezzük újra” az élethez, a nehézségekhez, a másokhoz és magunkhoz való hozzáállásunkat. Az a fajta gondolatébresztő írás, amelynél szinte mondatról mondatra megállunk egy hosszabb-rövidebb pillanatra, hogy elidőzzünk, átgondoljuk az olvasottakat, elgondolkodjunk azon, hogy az adott gondolat miként kapcsolódik saját életünkhöz.

Frankl azt mondja, nem nekünk kell feltenni az élet értelmére vonatkozó kérdést, hanem mi magunk vagyunk a megkérdezettek - az élet intéz kérdést hozzánk, létünk pedig maga a válasz. Az „élet értelme” tehát döntéseinken múlik, azon, hogy miként reagálunk, hogyan állunk hozzá az élethez. Nincs egyfajta „instant értelem”, mi magunk adunk értelmet a dolgoknak, ebben áll a szabadságunk, és egyben kötelességünk emberként.


Ősszel megjelenő, további ígéretes olvasmányok a témában


HERENDI KATA & SZABÓ ESZTER JUDIT:
20 ÖNISMERETI KÉRDÉS ÉS VÁLASZ
PSZICHOLÓGIAI KÉZIKÖNYV ÖNMAGADHOZ
Bookline Könyvek, 2020 · 244 oldal 

„Az ​élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján.

A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?”

 

Várható megjelenés: október 12.

 

ALMÁSI KITTI:
KI VAGY TE?
ELVÁRÁSOK SZORÍTÁSÁBAN – MEGFELELÉS VAGY ÖNAZONOSSÁG?
Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2020 · 320 oldal

„Tudatos ​törekvéseink mellett egy sor olyan belső szabály irányít minket, amelyek létezésével talán nem is vagyunk tisztában, mert ezek mások sugalmazott vagy vélt elvárásai alapján épültek fel bennünk.

Így kell kinéznem, ha azt szeretném, hogy… Illik úgy viselkednem, mintha… Nem láthatják meg rajtam, hogy… Mit szólnának, ha tudnák… Ha érvényesülni akarok, akkor… Jobb a békesség, szóval…

 A másoknak való megfelelés vágyában folyamatosan figyelünk és találgatunk, mik lehetnek a többiek elvárásai, és gyakran önmagunknak sem valljuk be, mennyire igyekszünk ezeknek eleget tenni. Az így kialakított viselkedésminták egy idő után annyira beépülnek, hogy már a sajátunknak érezzük őket, csak sokszor nem értjük, miért érezzük magunkat olyan rosszul a bőrünkben.

A munkám során azt tapasztalom, hogy legtöbbször nem azzal foglalkozunk, milyenek vagyunk valójában, vagy szívünk mélyén milyenek szeretnénk lenni, hanem azzal, hogy milyennek kell(ene) lennünk mások szerint. Mivel nem remeteként élünk, természetesen figyelembe kell vennünk a körülöttünk élő embereket, ám ha rossz helyre tesszük a fókuszt, örökös igazodásra, ebből fakadóan pedig állandó csalódottságra és elégedetlenségre kárhoztatjuk magunkat.

Feltetted már magadnak a kérdést: ki lennél Te, ha nem mindig mások elvárásai szerint élnél? Ha nem sóvárognál annyira a külső visszaigazolásra, hanem felfedezhetnéd és így az lehetnél, aki valójában vagy? Ha nem áldoznád fel a megfelelés oltárán az önazonosságodat? Van-e még olyan pillanat, amikor tudod, érzed, ki vagy Te?

Ezzel a könyvvel arra szeretnélek késztetni: gondold végig, hogy a saját életedben mit miért teszel éppen úgy, ahogy. Vedd számba, hogy kiknek az elvárásait tekinted önmagadra nézve szinte kötelezőnek, és miért is akarsz ennyire megfelelni nekik. A Téged mozgató elvárások közül melyekre mondasz tudatosan is szívből igent, melyek esetében tartod még vállalhatónak a kompromisszumot, és mi az, amin inkább változtatnál? Miben szeretnéd akár mások kívánsága ellenében is a saját utadat követni, és hogyan szedheted össze ehhez a szükséges bátorságot, erőt és kitartást?”

 

Várható megjelenés: október 2.

 

KEPES ANDRÁS:
A BOLDOG HÜLYE ÉS AZ OKOS DEPRESSZIÓS
Libri Kiadó, Budapest, 2020 · 250 oldal

Azt mondják, amikor az ember öregedni kezd, birokra kél benne a bölcsesség és a hiúság. Akiben az utóbbi győz, pozíciókra tör, bizonygatni kezdi, milyen eredményeket ért el az élete során, és többnyire elégedetlen, cinikus öregember lesz. A bölcsnek viszont lassanként összeáll a világ, megtanulja fölülről szemlélni a dolgokat, megértő és derűs lesz, s minden a helyére kerül. 

Az örökfiatal szerző, akit természetesen még nem érintett meg az öregség, elhatározta, végére jár: lehet-e manapság valaki egyszerre intelligens és optimista, vagy aki boldog, az szükségszerűen hülye is? Saját élettapasztalatait és a tudományt – a kultúrtörténetet, a pszichológiát, sőt az atomfizikát – segítségül hívva szellemes és tanulságos elmélkedésre invitál.”


Várható megjelenés: november 5.



➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése