2018/08/01

1001 KÖNYV, AMIT EL KELL OLVASNOD, MIELŐTT MEGHALSZ ✦ Augusztus


... avagy minden hónapban olvassunk egy alapművet (is)! 

Néha nem árt egy kis vérfrissítés, így arra gondoltam, hogy hozok egy új rovatot, ami egyben kihívás is, célja pedig annak ösztönzése, hogy a klasszikusokat, vagy az úgynevezett alapműveket beemeljük a mindennapokba. Hogy mi számít alapműnek, azt részben a nálam sokkal bölcsebbek határozzák meg, de az igazán lényeges az, hogy saját magunk miket tartunk annak egyéni értékrendünk, világnézetünk alapján.


Abszolút annak a híve vagyok, hogy mindegy, ki-mit-mennyit-mikor-hogyan olvas, csak olvasson, de a saját kis bakancslistámon rajta van, hogy pótoljak néhány régóta halogatott klasszikus alapművet, mert hát komfortzónát tágítani jó - már ha azt nem mások erőltetik az emberre. A helyzet pedig az, hogy eléggé el vagyok maradva ilyen téren a személyes célkitűzésemhez képest, így most a 100 irodalomkritikus által összeállított 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listát hívom segítségül, és azt a célt tűzöm ki, hogy

minden hónapban elolvassak a meglévő olvasmányaim mellett egy klasszikus(félesége)t is. Egyúttal pedig meginvitálom azokat is, hogy csatlakozzanak, akik ugyancsak kedvet éreznek ahhoz, hogy havonta (vagy csak időnként, amikor épp kedvet éreznek) egy alapművet is elolvassanak, avagy újraolvassanak. Mert hát közösen jobb, nem?





Mivel 1001 könyv baromi sok, könnyen a bőség zavarába eshet az ember, így teszt jelleggel év végéig


havonta meghatározok a listáról egy darab könyvet, amit az adott hónapban tervezek elolvasni, mint a hónap alapművét, aki pedig kedvet érez, csatlakozzon hozzám - és persze nagyon örülnék, ha a véleményeteket is megosztanátok velem az adott olvasmányról.




... ééés akkor csapjunk is bele a lecsóba (vagy valami más kajába, amit szeretek is), és nézzük is meg, hogy első állomásként mely könyvet választottam ki:







Antoine de Saint-Exupéry // A kis herceg

Miért ez a könyv?




Lássuk be, kicsit "megúszós" könyvet választottam elsőként, mert hát rövid is meg illusztrált is. Na és ami miatt még kakukktojás: már olvastam is, igaz ugyan, hogy nagyon régen és felületesen. Sokszor hallom, hogy A kis herceget felnőtt fejjel sokkal jobban tudja értékelni az ember, mélyebb jelentéssel bír, és egészen mást ad, mint mikor gyerekként először szembesülünk a művel, így arra jutottam, hogy egy figyelmesebb (újra)olvasást feltétlenül megér. Másfelől meg így az augusztusi kánikulában gyakorlatilag úgy érzem, hogy az agysejtjeim is sztrájkolnak, így valami viszonylag könnyedebb olvasnivalót szerettem volna választani. Arról nem is beszélve, hogy azt hiszem, ez a könyv jó eséllyel sokak könyvespolcán ott csücsül már sok-sok éve.


Szóval mi ez az egész?


→ A cél annak ösztönzése, hogy néhány régóta halogatott alapművet, klasszikust (szerintem mindenkinek van ilyen) végre kipipáljunk.
→ Ennek érdekében havonta egy ilyen művet tervezek elolvasni, amelyhez örömmel veszem, ha mások is csatlakoznak.
→ A választás megkönnyítése érdekében minden hónapban választok egy konkrét könyvet is, amit abban a hónapban tervezek elolvasni. Ha Ti is velem tartotok a kinézett könyv elolvasásában (vagy már esetleg olvastátok), hálás vagyok, ha megírjátok róla a véleményeteket.
→ Ha nem szimpatikus a választott könyv (vagy már olvastad és nincs kedved újraolvasni), de részt vennél, akkor nyugodtan válassz egy másik régóta halogatott darabot. :) 


Úgyhogy amondó vagyok: legyen az augusztus A kis herceg hónapja!






(Egyébiránt pedig az olvasós kihívások kedvelőinek ajánlom figyelmébe - bár úgy sejtem, a legtöbben már ismerik - Szabados Ági 'Nincs időm olvasni' kihívását, amelynek részeként havonta adott egy téma [ebben a hónapban a könyvsorozatok] és ezen belül egy közös könyv, amelyhez hó végén könyvklub jelleggel egy online kibeszélés is tartozik, nem mellesleg pedig engem is inspirált, hogy megszülessen eme új rovat/kihívás.)

2 megjegyzés:

  1. Tényleg kötelező olvasmány! :) Én nagyon szeretem! ♥

    VálaszTörlés
  2. Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

    VálaszTörlés