2019/05/16

Nem-önsegítő jellegű SIKERkönyv ✦ Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László könyve több dolog miatt is rendhagyó: egyrészről ez az egyetlen tényirodalmi könyv, ami a Libri Irodalmi Díjak döntősei közé került, másfelől egy, de maximum két kezemen meg tudnám számolni, hogy hány tudományos jellegű, de mégis a szórakoztató kategóriába is passzoló könyvet olvastam, amit valóban élveztem is, miközben újat is tanultam.

A sikerről már sokan írtak, de Barabási könyve mégis kiemelkedőnek számít a témában az innovatív megközelítése miatt. Ugyanis ha valakinek azért keltette volna fel a figyelmét ez a könyv, mert arra kíváncsi, hogy mi lehet a siker tuti receptje, vagy milyen szokásai vannak a sikeres embereknek, azt most le kell, hogy törjem: a könyv még véletlenül sem erről szól.


Barabási Albert-László - aki mellesleg egy nemzetközileg elismert kutató - abszolút tudományos szempontból, hálózatkutatási tapasztalatait segítségül hívva vizsgálja a siker jelenségét, azaz azt, hogy mitől válik valaki vagy valami sikeressé. És nem, nem (csak) azért, mert jobb a többségnél. A teljesítmény csupán egy a sikerfaktorok közül, ahogyan az sem garantálja a sikert, ha van egy tényleg baromi jó ötletünk, ami elviekben akár a következő Steve Jobsot csinálhatná belőlünk. Apropó, ha már Steve Jobs – vajon miért csak az ő neve jut eszünkbe, ha meghalljuk azt, hogy iPhone? Nos, többek között a Steve Jobs-jelenséget is vizsgálja a könyv, érdekes eredményekre jutva.
A képlet nem csupán a tudományos igényessége miatt figyelemreméltó, hanem azért is, mert ennek ellenére kifejezetten közérthető mindenki számára.


BARABÁSI A TUDOMÁNY NYELVÉT FORDÍTJA LE NEKÜNK, „EGYSZERŰ HALANDÓKNAK”, EHHEZ PEDIG EGY HALOM PÉLDÁT IS HOZ, HOGY LÁTHASSUK, HOGYAN IS MŰKÖDNEK EZEK A TÖRVÉNYSZERŰSÉGEK A GYAKORLATBAN.
Nem győzöm azonban ismételni magam: a könyv továbbra sem a siker receptjére mutat rá, nem fog tippeket adni ahhoz, hogy hogyan legyünk sikeres emberek, hanem abban segít, hogy megértsük azokat a folyamatokat, amelyek adott esetben sikerhez – vagy épp bukáshoz – vezetnek jó eséllyel.


Kétségtelenül megállapítható tehát, hogy hatalmas meglepetés volt számomra A képlet – álmomban nem gondoltam volna, hogy a) ennyire hasznos lesz, és b) ennyire fogom élvezni az olvasását. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akiknek komoly ambícióik vannak, akik szeretnék érteni a világ működését, akik folyamatosan új ismeretekre szomjaznak, és azoknak, akik nem riadnak vissza egy nem-önsegítő jellegű sikerkönyvtől.
„Egy olyan gyermek, aki nem szokott hozzá a könyvekhez, valószínűleg élete későbbi szakaszaiban sem fog sokat olvasni. És mivel kevesebb szóval találkozik, nem tanulja meg elsajátítani a különböző értelmezési stratégiákat sem. Aztán ahogy halad előre a tanulmányaiban, ez a műveltségi hiányosság egyre nagyobb mértékben érezteti majd a hatását.”
5/5

➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése