2020/04/28

Krimibe ágyazott irodalomszeretet ✦ Guillaume Musso: Az írók titkos élete

Jó, egy vallomással indítok: szégyen, nem szégyen, mindenesetre korábban még nem olvastam Mussot. Nem tudom, miért, valahogy eddig elkerült ez az őrület. Na, de amikor megláttam ezt a könyvet, az olyan élmény volt, mintha egyenesen hozzám szólt volna: rejtélyes szigetecske, írók, sötét titkok, és persze lila borító (igen, a lila színnel bármit el lehet nekem adni)! Naná, hogy azon nyomban bele is vetettem magam. És amit kaptam, az felért egy szerelmeslevéllel magához az irodalomhoz – méghozzá egy izgalmas, és nem kevésbé elvetemült krimi/thriller formájában. Hát kell ennél jobb kombináció?

(forrás: Unsplash)

Hogy őszinte legyek, tényleg nem tudtam, mit várjak a könyvtől, de ez talán nem is baj. Ugyanis bekategorizálni nehéz is lenne, annyira érdekes egyvelege sok kifejezetten szerethető dolognak, ugyanakkor mégis egészen egyedi. Igen, alapjáraton egy krimiről beszélünk, amely egy varázslatos szigeten játszódik, mégis valahogy több ennél. Más. Semmiképp se egy klasszikus, Agatha Christie féle hangulatra számítsunk.

A könyv elején egy térképet is kapunk a cselekmény helyszínéül szolgáló Beaumont-szigethez.

A történet középpontjában a titokzatos, húsz éve visszavonult író, Nathan Fawles áll, aki extrém módon óvja privát szféráját. Most azonban váratlanul két ismeretlen is érkezik az isten háta mögötti szigetre, akiknek eltökélt célja, hogy közelebb kerüljenek a bogaras íróhoz. Eddig elég kommersznek hangzik a sztori, elismerem, de Musso csavart egyet(-kettőt) a dolgokon, és bónusz izgalmakkal spékelte meg az egészet, mindeközben pedig a lélek sötét mélységeibe is lemerülünk, hogy megfejtsük: mégis mi történik itt, kik ezek az emberek, és mi motiválja őket valójában?

(forrás: Unsplash)

MUSSO TÖBB STÍLUST ÉS MŰFAJT VEGYÍT - TALÁN MÉG ŐT MAGÁT IS FELFEDEZHETJÜK A SOROK MÖGÖTT... -, MÉGIS MEGMARAD AZ EGYSÉGESSÉG, AZ EGÉSZET PEDIG ÁTITATJA SOK-SOK IRODALMI UTALÁS, AMELYEK EGYFAJTA ÉLETBÖLCSESSÉGKÉNT IS FELFOGHATÓAK (NEM VÉLETLENÜL SZAMÁRFÜLEZTEM IS RENDESEN).

Ha pedig már irodalmi utalások: a történetben egy helyi könyvesbolt is fontos helyszínként van jelen, amitől - mondanom se kell - még szerethetőbbé válik a regény.


Úgyhogy köszi, Musso – ennél kellemesebben nem is indulhatott volna a megismerkedésünk. A folytatás pedig nem kérdéses.

„Az írás segít rendezni a gondolataidat és az életedet, rendet teremt a káoszban.”


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése