2020/05/06

Nyomoznál egy sorozatgyilkos után? ✦ Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Az utóbbi idők legkevésbé „könyvszerű” olvasmánya egyértelműen Michelle McNamara bűnügyi tényregényéhez kapcsolódik, amelytől többszörösen is kirázza a hideg az embert. A True Crime Diary nevű bűnügyi blog szerzője ugyanis valódi nyomozását örökítette meg könyvében egy valódi sorozatgyilkos után. Az Eltűnök a sötétben megjelenését és az erőszakos bűnelkövető letartóztatását azonban már nem érhette meg: váratlanul, álmában érte a halál.

Ajánló egy hidegrázós nyomozás valódi történetéről.

’70-es évek, Kalifornia. A nyugodt, kertvárosi utcákban egy erőszakos pszichopata jelenik meg, aki kezdetben egyedülálló nőkre vadászik, azonban hamarosan emeli a tétet, és párokat támad meg saját otthonukban, miközben alszanak. A nőket megerőszakolja, a későbbi elkövetések során pedig meg is öli a párokat.

Az erőszaktevő csendes, kertvárosi területeken csapott le, egyszintes házakba tört be, ahol az áldozatok arra ébredtek, hogy a férfi szemükbe világít zseblámpájával.
(kép forrása: Unsplash)

A PSZICHOPATA RAGADOZÓ LEGALÁBB ÖTVEN BETÖRÉSES NEMI ERŐSZAKOT ÉS TÍZ GYILKOSSÁGOT KÖVETETT EL, TÖBB MINT 10 ÉVEN KERESZTÜL, 1974 ÉS ’86 KÖZÖTT.

Történt mindez a hetvenes-nyolcvanas években. Megannyi bűnügy, megannyi nyom, mégsem sikerült elkapni az elkövetőt. Hogy lehet ez? Michelle McNamara - akinek bűnügyi érdeklődését egy saját gyerekkori emléke táplálta - éjjelente kitartó nyomozást folytat mintegy harminc évvel a történtek után, és zsigeri meggyőződése, hogy közel a cél: meglesz a gyilkos.


Az úgynevezett true crime, avagy bűnügyi tényregény műfaja korábban ismeretlen volt számomra – legalábbis még nem olvastam ilyet. A műfaj lényege, hogy szerzője valódi bűneseteket vizsgál, és minden részletében valós történéseket és szereplőket vonultat fel (maximum a neveket változtatja meg érthető okokból), és teszi ezt irodalmi igényességgel, nem figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy bizony az sem árt, ha az olvasók számára is élvezetes az olvasmány.

A nemi erőszak és nem egyszer gyilkosságok elkövetése után az erőszaktevő csupán eszmei értékkel bíró személyes tárgyakat vitt magával.
(kép forrása: Unsplash)

AZ ELTŰNÖK A SÖTÉTBEN OLVASÁSA OLYAN VOLT, MINTHA BESZABADULTAM VOLNA EGY RENDŐRSÉGI IRATTÁRBA, AHOL BELEVETEM MAGAM A RENGETEG, MEGLEPŐEN IGÉNYES NYOMOZATI IRAT BÖNGÉSZÉSÉBE.

Valójában nem Michelle - megdöbbentően alapos - nyomozását követjük figyelemmel, hanem mi magunk is vele együtt nyomozunk. Így tehát olvasás közben sem tudjuk, hogy melyik részlet bír majd jelentőséggel, milyen részletekre kell jobban koncentrálni – egyszerűen minden és mindenki gyanús.

Eközben alapos képet kapunk arról is, hogy milyen volt az élet a ’70-es és ’80-as évek Kaliforniájában, hogyan élték meg a családok és a nyomozók a tragédiákat, miként reagált a lakosság, és milyen zsákutcákba futott a nyomozás.

Michelle McNamara helyes kutyussal az előtérben (fotó: Robyn Von Swank)

Michelle McNamarát 46 évesen, könyve befejezése előtt, álmában érte a halál. Férje, az ismert színész-komikus, Patton Oswalt és szerkesztő-nyomozó társai, Paul Haynes és Billy Jensen fejezték be a könyvét, melyhez a Holtodiglan szerzője, Gillian Flynn írt előszót.

Hátborzongató egybeesés, hogy a Kaliforniai Gyilkost (Golden State Killer) - akit egyébként McNamara nevezett el így, és „rá is ragadt” ez a név, a nyomozóhatóságok is többször így említik - az évtizedekig tartó nyomozás után végül pontosan azokban a percekben tartóztatták le, amikor a könyv sajtóbemutatója zajlott 2018. április 24-én. Michelle McNamara a végsőkig hitt abban, hogy ennek eljön az ideje, Levél egy idős férfihoz címmel halála előtt még megírta az a fejezetet, ami előre vetítette, hogy mi fog történni:

„MEGCSÖRREN AZ AJTÓCSENGŐ. A HÁTSÓ AJTÓ NEM LESZ NYITVA. MÁR NEM VAGY KÉPES KERÍTÉSEKEN ÁTLENDÜLNI. KEZDJ EL LEVEGŐÉRT KAPKODNI, FESZÍTSD MEG AZ ÁLLKAPCSOD, ÓVATOSAN KÖZELÍTS A NYUGHATATLAN AJTÓCSENGŐ FELÉ. ÍGY ÉR VÉGET SZÁMODRA A TÖRTÉNET.”

Fantomképek a Keleti Területek Erőszaktevőjeként (East Area Rapist) is ismert Kaliforniai Gyilkosról. 2016-ban az FBI 50 000 $ nyomravezetői díjat tűzött ki.
(kép forrása: Marin Independent Journal)

Bár a Kaliforniai Gyilkost már nem lehetett megvádolni a ’70-es években elkövetett nemi erőszakokért, hiszen a törvény értelmében ezek már elévültek, végül gyilkosság, emberrablás és rablási kísérletek miatt került vád alá 2018 augusztusában.

Még több izgalmas és aprólékos részlet tárul fel a nyomozásról a könyvben, amelyet ajánlok mindazok figyelmébe, akik érdeklődnek a bűnügyek és a profilozás világa iránt, valamint a Mindhunter rajongóinak.

Ezüstös részletek a borítón.


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése