2020/12/06

15 ígéretes könyvújdonság karácsonyra

Létezik annál nagyobb közhely, mint amikor azt mondja az ember, hogy „nahát, hogy elrepült ez az év is!”? Azt mindenesetre talán megállapíthatjuk, hogy eléggé előkelő helyen szerepel a közhelyek sorában, ugyanakkor 2020 kétségtelenül egy roppant furcsa év, ebből kifolyólag mintha az emberek időérzékelése is más lenne. Az enyém legalábbis biztosan, mintha néhány hónap teljesen kimaradt volna.

Mindezek azonban mit sem változtatnak a tényen: máris belecsöppentünk a decemberbe, karnyújtásnyira a karácsony. A karácsonyt megelőző őrület és év végi hajtás után számomra maga A karácsony tényleg csak a pihenésről, regenerálódásról, töltekezésről szólhat (persze csak az evés mellett). Ilyenkor sikerül talán leginkább elcsendesednem belül, és hagynom, hogy elvárások nélkül merüljek el abban, amit épp csinálok. Természetesen a könyveknek ilyenkor (is) kiemelkedően fontos szerepük van, az év utolsó könyvújdonság ajánló bejegyzésében pedig igyekeztem egy halom olyan könyvet összegyűjteni, amelyek ígéretes társnak tűnnek egy igazán szürreális évet lezáró regenerálódás mellé. Bízom benne, hogy mindenki talál kedvére valót.

J.D. BARKER: SZÍVE HELYÉN SÖTÉTSÉG

Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni.

A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.

A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-t idézi. Felejthetetlen történet, ami bekúszik az ember bőre alá, és késő éjszakáig olvastatja magát.



EMMA DONOGHUE: HÍVNAK A CSILLAGOK

1918, ​Dublinban tombol a spanyolnátha, Írországot feldúlta a háború és a járvány. A kórház szülészetén Julia Power nővérnek nincs elég embere, miközben a várandós anyákat, akik elkapták a szörnyű vírust, közös karanténba zárják. A nővér körül felbukkan két kívülálló, dr. Kathleen Lynn, aki állítólag lázadó és keresi a rendőrség, és egy fiatal önkéntes segítő, Bridie Sweeney.


A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét. A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülötteknek adnak életet. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben.


Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút – üzeni nyomban klasszikussá vált új regényével Emma Donoghue.



CHRISTELLE DABOS: VISSZAVERŐDÉSEK VIHARÁBAN - A tükörjáró 4.

A népszerű fantasyregény befejező részében Ophelie, Thorn és segítőik nem kisebb feladatot vállalnak magukra, mint hogy megvédjék világukat a végső pusztulástól. A szilánkok aprózódása ugyanis tovább folytatódik, és Bábelen kívül már Sarkot és Animát sem kíméli. Ahhoz, hogy megállítsák az eróziót, meg kell találniuk a Másikat. A szilánkokon átívelő hajszában a visszaverődések, múlt és jelen összejátszásai segítik őket a rejtvény megoldásában.


Bár történetünk a képzelet világában játszódik, a könyvsorozat által felvetett problémák az összes létező világban és minden időben megoldásra várnak. A másság elfogadása, az egyéni felelősségvállalás és az általános nyitottság a változásra olyan szuperképességek, amelyek minden közösséget jobbá tesznek.



BARACK OBAMA: EGY ÍGÉRET FÖLDJE  

Érdekfeszítő, ​mélységesen személyes vallomás a történelmi pillanatokról közvetlen közelről – az elnöktől, aki mindannyiunkat arra inspirált, hogy higgyünk a demokrácia erejében

Barack Obama izgalmas, nagy várakozással övezett elnöki memoárjának első kötetében elmeséli valószínűtlen útjának történetét, amely során az identitását kereső ifjúból a szabad világ vezetőjévé lett. Megdöbbentően személyes részletekbe enged betekintést politikai tanulmányai és történelmi jelentőségű elnöksége első ciklusának ikonikus pillanatait – a drámai átalakulás és zűrzavar időszakát – bemutató írásában.

Obama végigkalauzolja az olvasót azon a lenyűgöző pályán, amelyet a legkorábbi politikai törekvéseitől kezdve a döntő jelentőségű, a választók aktivizálásának köszönhető iowai jelölőgyűlésen aratott győzelemig befutott, majd a 2008. november 4-i vízválasztó éjszagáig, amikor az Egyesült Államok 44. elnökévé választották, és ezzel ő lett az első afroamerikai, aki az ország legmagasabb hivatalát betölthette.

Az elnökségére visszagondolva páratlan módon, mély őszinteséggel írja le az elnöki hatalomban rejlő bámulatos lehetőségeket és annak korlátait, valamint egyedülálló betekintést enged az Egyesült Államok belpolitikájának és nemzetközi diplomáciájának dinamikájába is. Obama az Ovális Irodába és a Fehér Ház Válságteremben valamint Moszkvába, Kairóba, Pekingbe és számos más helyszínre invitálja az olvasót. Bizalmasan megosztja velünk, hogy mi járt a fejében, amikor kialakította a kabinetjét, a globális gazdasági válsággal birkózott, Vlagyimir Putyinnal szemben lépett fel, leküzdhetetlennek látszó akadályokon lett úrrá, hogy keresztülvigye az egészségügyi ellátás kiterjesztésére vonatkozó törvényét, összeütközésbe került a tábornokaival az Egyesült Államok Afganisztánnal kapcsolatos stratégiája miatt, a Wall Street reformjával kapcsolatban tett lépéseket, a Deepwater Horizon katasztrófája utáni eseményekre reagált, és az Oszáma bin Láden halálához vezető Neptun Lándzsája Akciót jóváhagyta.

Az Egy ígéret földje hihetetlenül mély és őszinte önelemzés – történet egy emberről, aki szerepet vállalt a történelem alakításában, egy közösségszervezőről, akinek a világpolitika porondjára kilépve kellett próbára tennie a hitét. Obama őszintén vall arról, milyen hajmeresztő mutatványt jelentett számára feketeként elindulni az amerikai elnökválasztáson, viselni a „remény és változás” üzenetein fellelkesült nemzedék elvárásainak súlyát, és megfelelni a nagy horderejű döntéshozatal jelentette erkölcsi kihívásoknak. Nyíltan beszél a vele szemben álló bel- és külföldi erőkről egyaránt, és arról is beszámol, hogyan hatott a feleségére és a lányaira, hogy a Fehér Házban éltek, de kételyeit és csalódásait sem szégyelli megfogalmazni. Ugyanakkor egy pillanatra sem inog meg a hitében, hogy az Amerikának nevezett nagyszerű, folyamatosan zajló kísérletben mindig lehetséges az előrelépés.

Ez a csodálatosan megírt, magával ragadó könyv hűen példázza Barack Obama meggyőződését, hogy a demokrácia nem fentről jövő adomány, hanem az empátián és kölcsönös megértésen alapuló érték, amelyet nap mint nap együtt kell tovább építenünk.


LILY BROOKS-DALTON: AZ ÉJFÉLI ÉGBOLT

Augustine-t, ​a zseniális, idős asztronómust csak a csillagok érdeklik. A tudós évek óta elszigetelt kutatóállomásokon él, és az eget tanulmányozza, hogy felderítse az univerzum létrejöttét. A mostani állomásán, egy sarkvidéki kutatóbázison viszont katasztrofális eseményről kapnak hírt, és evakuálják a dolgozókat, ám Augustine makacsul megtagadja a munkája félbehagyását. Nem sokkal a többiek távozása után felfedez egy rejtélyes gyermeket, Irist, és észreveszi, hogy a rádiófrekvenciák elnémultak. Magukra maradtak.

Ugyanebben az időben Sullivan éppen az Aether fedélzetén repül hazafelé a Jupitertől. Ő és a csapata többi tagja az első olyan űrhajósok, akik ilyen mélyen merészkedtek az űrbe, és Sully már megbékélt az áldozatokkal, amelyeket ez megkövetelt tőle: a lánya hátrahagyásával és a házassága felbomlásával. Az útjuk eddig sikeres volt, de amikor a Küldetésirányítás magyarázat nélkül elhallgat, Sullynak és társainak el kell gondolkozniuk azon, hogy hazatérnek-e valaha.

Miközben Augustine és Sully embertelen, de gyönyörű környezetben néznek szembe bizonytalan jövőjükkel, a történetük fokozatosan összefonódik, egy megrázó végkifejlet felé tartva. Lily Brooks-Dalton regénye a legfontosabb kérdéseket teszi fel kristálytiszta prózájával: mi éli túl a világvégét? Hogyan adjunk értelmet az életünknek? A kötetet a 2016-os megjelenését követően számos magazin beválogatta az év legjobbjai közé, Colson Whitehead egyenesen a kedvencének nevezte. 2020-ban George Clooney készített belőle filmet a Netflixre, ráadásul ő játssza főszerepben Augustine karakterét.


RENE DENFELD: HOL VAGY, MADISON CULVER?

Az ​ötéves Madison Culver Oregon állam vad és zord téli erdejében tűnt el, amikor a szüleivel karácsonyfáért indultak. Bár a hatóságok semmire sem jutnak, a szülők nem adják fel, és felfogadják az eltűnt gyerekek előkerítésére szakosodott magánnyomozót, Naomi Cottlet. Ő az utolsó reményük.

Naominak mintha valamilyen különleges képessége lenne: mintha valamilyen rendkívüli lelki kötelék kapcsolná őt össze a kiszolgáltatott, eltűnt gyerekekkel. Hiszen ő maga is volt: elveszett lélek, aki hivatásában keres megnyugvást.

Az ambíciózus detektív elszántan veti bele magát a nyomozásba, hogy a kiszámíthatatlan hóviharok és halállal fenyegető gleccserek ellenére a kislány nyomára bukkanjon. Az erdő titkot rejt, és Naomi meg akarja fejteni ezt a titkot, hiszen minden alkalommal, amikor valakit sikerül megmentenie, a saját lelkéből is megment egy darabot…

Rene Denfeld regénye egyszerre érdekfeszítően izgalmas és szívszaggatóan fájdalmas. Ahogy a New York Times írta róla: Grimm-mesékbe illően sötét és komor erdők mélyén szembesülünk azzal, milyen élmény szembenézni a halállal, és miként jelentheti a túlélést a képzelőerő és a fantázia.


THERESE ANNE FOWLER: Z - Zelda Fitzgerald regénye

„Bárcsak ​elmondhatnám mindenkinek, aki azt hiszi, hogy menthetetlenek vagyunk… Nézzetek meg bennünket jobban, és valami különlegeset, rejtélyeset láttok majd, olyat, ami valóságos és igaz. Sosem azok voltunk, akiknek látszottunk.” 

Amikor a gyönyörű és vakmerő Zelda Sayre, a „déli szépség” 1918-ban megismerkedik F. Scott Fitzgeralddal egy táncestélyen, még csak tizenhét éves. A „megszerezhetetlen” Zelda beleszeret, pedig aligha megfelelő férjjelölt: Scott ugyanis annak az elképzelésnek a rabja, hogy regényíró lesz, és az írás majd gazdagságot, hírnevet hoz mindkettejüknek. Így amikor a Scribner’s kiadó vállalja, hogy megjelenteti első regényét, Az Édentől messzé-t, Zelda optimizmussal telve vonatra száll, hogy New Yorkba utazzon, ahol gyorsan egybe is kelnek. És aztán lesz, ami lesz!

A dzsesszkorszak hajnalán vagyunk. Az ünnepelt ifjú pár valóságos legendává válik. Sokfelé megfordulnak, élnek New Yorkban, Long Islanden, Hollywoodban, Párizsban és a francia Riviérán. A véget nem érő partikon együtt mulatnak a varázslatos, egyszersmind kudarcra ítélt elveszett nemzedék tagjaival, így Ernest Hemingwayjel, Sara és Gerald Murphyvel, Gertrude Steinnel. De tudjuk jól: még Jay Gatsby partijai sem tartanak örökké. Zelda csak a híres és gyakorta hírhedt író felesége, vagy valaki más is? Vajon képes arra, hogy megtalálja önmagát, miközben nemcsak a saját, hanem Scott démonaival is viaskodik? Therese Anne Fowler úgy adja elő a lebilincselő történetet, ahogy akár maga Zelda is tehette volna.


LUKÁCS LIZA: HOGYAN SZERETSZ? - Kötődési sebeink gyógyítása

Talán ​már többször feltettük magunknak a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy életünk során újra meg újra visszaköszönnek ugyanazok a kapcsolati nehézségek? A válasz az, hogy a gyermekként kialakított kötődési mintáink alapvetően meghatározzák választásainkat és viselkedésünket. Hatással lesznek az összes fontos emberi kapcsolatunkra (a párkapcsolatainkra éppúgy, mint a szülőségünkre, a barátságainkra, az iskolai és munkakapcsolatainkra), és megalapozzák az önmagunkhoz való viszonyt is. Valójában olyan kapcsolatokat alakítunk ki, amelyekben hasonlóan érezhetjük magunkat, mint gyermekkorunkban. Ez még akkor is így van, ha nem őrzünk magunkban pozitív képet a gyermekéveinkről, sőt, akár kifejezetten fájdalmas élményeket hordozunk. Úgy fogunk szeretni, ahogy minket is szerettek. Úgy fogjuk becsülni önmagunkat, amennyire mások számára értékesek voltunk. Bármilyen tapasztalatot is szereztünk hajdan, az ahhoz hasonlóban fogjuk otthon érezni magunkat, tudatosan vagy tudattalanul olyanná formáljuk emberi kapcsolatainkat.

Persze egy-egy csalódás után gyakran hisszük, hogy levontuk a megfelelő tanulságokat. Sorra vesszük, hogy mire kell figyelnünk legközelebb, és milyen típusú embert fogunk nagy ívben elkerülni. Talán még odáig is eljutunk, hogy megfogalmazzuk azokat az igényeinket, amelyekből ezután már nem engedünk. Aztán mégis kezdődik minden elölről… Az ismétlődést azért nem könnyű elkerülni, mert nagyon nehéz észrevenni a mélyebb, lényegi hasonlóságokat az eredeti kötődési mintáinkkal. Ezt sokszor érezhetjük tehernek. Azonban épp ezek az ismétlődések mutatják meg nekünk kötődésünk nehezen felismerhető, tudattalanul újrajátszott elemeit. Ha megtanulunk olvasni belőlük, akkor a legnagyobb segítségünkre lesznek abban, hogy kötődési mintáink – s velük együtt kapcsolataink – pozitív irányban változzanak.

Egyéni kötődéstörténetünk megismeréséhez nyújt útmutatást ez a könyv, miközben új szempontok alapján vehetjük szemügyre múltbeli és jelenlegi kapcsolatainkat.

 

MAYE MUSK: EGY NŐNEK LEGYEN TERVE - Kaland, szépség, siker – kortalanul

A ​72 éves Maye Musk az Igazi Vasember, Elon Musk édesanyja. Fia a SpaceX magánűrkutatási vállalat és az elektromos autókat gyártó Tesla Motors zsenije, aki Falcon Heavy nevű űrhajóján egy meggypiros Roadstert küldött az űrbe, és már a Mars-utazást tervezgeti.

De az anya hírneve sem sokkal marad el fiáétól.

A hófehér hajú, kicsattanóan eleven nemzetközi szupermodell karrierje ugyan 15 éves korában kezdődött, de 67 évesen vonult végig először a New York-i divathét kifutóján. Két évvel később már a CoverGirl kozmetikai világcég vezető modellje és arca lett. Képmását nemegyszer láthattuk a Vanity Fair, a Vogue, a Cosmopolitan, a Marie Claire, a New York Magazine és az Allure címlapján. Maye Musk viszontagságos és izgalmas, mélypontokban és magaslatokban egyaránt bővelkedő életútjának elbeszélése közben az elkövetett hibáiból okulva, a különféle döntéshelyzetei következtében megszerzett tudását (és bölcsességét) osztja meg dietetikusi és modellkarrierjének megannyi tapasztalatával együtt – elsősorban, de nem kizárólagosan – nőtársaival.


DÁN PORAT: KESERŰ SZÁMVETÉS - A náci kollaborációval vádolt holokauszt-túlélők ellen indított izraeli perek

Dán Porat könyve a zsidóság és Izrael történetének egy mindeddig alig vizsgált szeletét tárja az olvasó elé: a zsidó kápók pereit.

A problémát a rendkívül különböző egyéni sorsokon keresztül bemutató szerző arra a kérdésre koncentrál, hogyan igyekezett feldolgozni az izraeli társadalom annak a felismerésnek a traumáját, hogy a soá túlélői között voltak olyanok, akik más-más okból vagy megfontolásból tevőlegesen részt vettek zsidók megsemmisítésében. A múlt feldolgozásával kapcsolatos további kérdések is kirajzolódnak azonban a kápó-perek társadalomlélektani dinamikáját érzékenyen bemutató könyvben. Hogyan ítélhető meg erkölcsileg (ha egyáltalán megítélhető) a vádlottak viselkedése? Az igazságszolgáltatás megfelelő módját választotta-e Izrael? Az Izraeli Állami Levéltár évtizedeken keresztül korlátozta a hozzáférést e perek dokumentumaihoz.


ROSIE BLAKE: HYGGE SZERELEM

A ​hygge tökéletes receptje idén ősszel: készíts egy forró csokoládét, burkolózz be egy takaróba, és olvasd ezt a szívmelengető könyvet.

Idén ősszel rosszul állnak a dolgok Yulethorpe-ban. Hideg van, esik az eső, és vigasztalanul szürke az ég. Az utolsó üzlet a főutcán – egy bájos kis játékbolt – épp most csukta be örökre az ajtaját. És ekkor megérkezik Clara Kristensen.

Clara nem nézheti tétlenül, hogy ez a szép kisváros elveszítse a szívét, úgyhogy nekigyürkőzik, és munkához lát. A dolgok jól alakulnak, amíg Joe, a tulajdonos fia vissza nem tér Yulethorpe-ba, hogy kiderítse, mi zajlik a családi vállalkozásban. Joe Fontos és Elfoglalt Ember a Cityben, és teljesen meg van róla győződve, hogy Clara valami rosszban sántikál.

Clara be akarja bizonyítani Joe-nak, hogy az élet jobb is lehet, úgyhogy felvállalja az újabb kihívást: képes-e segíteni egy munkamániás emberen, aki hajnali háromkor még e-mailekre válaszol? Képes-e rá Joe, hogy megtanulja értékelni a lassúbb, boldogabb, hygge dolgokat az életben… és esetleg még szerelmes is lehet?


POPPER PÉTER: HOGYAN VÁLASZTUNK MAGUNKNAK SORSOT? - Válogatás Popper Péter előadásaiból

Popper ​Péter legendás előadásain egy gombostűt sem lehetett leejteni. Hatalmas műveltsége, karizmatikus előadásmódja, eredeti gondolkodása, fanyar, szarkasztikus humora felejthetetlenné tette ezeket az alkalmakat – nem csoda, hogy hosszú évtizedeken át zsúfolásig megtelt minden terem, ahol meg lehetett hallgatni a neves pszichológust. Ő pedig szívesen mesélt a lélek dolgairól, előadást még betegen is csak ritkán mondott le, mert amíg a színpadon vagy a katedrán ült, a fizikai kényelmetlenségekről és fájdalmakról is megfeledkezett.


Amikor az ország különböző pontjain kisebb közösségek előtt beszélt, őt kísérő felesége, Kati olykor kézikamerával rögzítette előadásait, s ezek a felvételek a családi archívumba kerültek. 2020-ban, Popper Péter halálának 10. évfordulóján gyermekei úgy határoztak, hogy emléke előtti tisztelgés gyanánt e zárt körben rögzített és még sohasem publikált anyagokat nyomtatott formában közkinccsé teszik. A könyvben ezek mellett helyet kaptak olyan, a Nyitott Akadémián tartott előadások is, melyek terjedelmi okok miatt nem fértek bele a 2010-ben megjelent nagy sikerű Lélekrágcsálók című gyűjteményes kötetbe.


A könyv lapjain megelevenedik valami a hajdani együttlétek hangulatából is, miközben Popper Péter az élet nagy témáiról – sorsról és végzetről, önismeretről, kapcsolatokról, érzésekről és értékekről – gondolkodik a maga összetéveszthetetlenül egyedi és izgalmas módján. Gyakran kételkedve, de örök kíváncsisággal és újra meg újra feltámadó reménnyel kutatja az élet rendjét és törvényét, olykor válaszokat, megoldásokat, máskor pedig csak némi gyógyírt és vigasztalást kínálva azoknak, akik vele tartanak ebben a szellemi kalandban.



FÁBIÁN JANKA: JULIE KÖNYVKUCKÓJA - A könyvárus lány 2.

A ​könyvárus lány című regényben megismert Julcsi elvesztette szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnt. Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira.

A két lány együtt éli meg a kamaszkor örömeit és bánatait, és vág neki a felnőtt létnek. Ági újságíró lesz, Julcsi pedig valóra válthatja gyerekkori álmát: saját könyvesboltjában árulhatja a szívének oly kedves irodalmi műveket. Aztán az élet és a történelem úgy hozza, hogy útjuk egy időre elválik. A kalandvágyó Ági Saigonból tudósít a vietnámi háborúról, Julcsi pedig egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy annyi év után megpróbálja felkutatni a nővérét. Mire visszatérnek Amerikába, mindketten szegényebbek számos illúzióval, de Julcsi új könyvesboltjának, a Julie Könyvkuckójának a megnyitása új kezdetet jelenthet.

A mozgalmas és felejthetetlen hatvanas évek lassan a végükhöz közelednek. Vajon a két lány, aki az átélt élmények hatására visszavonhatatlanul felnőtté érik, megtalálja-e a mindvégig máshol keresett boldogságot?


MICHELLE HARISON: EGY CSIPETNYI MÁGIA - Három testvér, egy családi átok és némi varázslat

A Widdershins lányoknak nem ismeretlen sem a balszerencse, sem a titkolózás. Az igazat megvallva, nem csupán bennük van valami furcsa, hanem Crowstone városában is, ahol élnek. Mindegyik lánynak van egy különleges holmija, ami szokatlan erővel bír; ezt Widdershins nagyi „egy csipetnyi varázslat”-nak hívja.

Amikor a lányok egy ősi átok fogságába esnek, ezek a mágikus tárgyak lehetnek a segítségükre. De vajon valóban megtörik az átkot, vagy még nagyobb veszélybe sodorják őket?

Michelle Harrison fordulatokkal teli, izgalmas és humoros regénye magával ragadja az olvasót, miközben a testvéri kapcsolatokban rejlő varázslatról mesél.

 

DAVID MACHADO: BOLDOGSÁGMUTATÓ

Danielnek ​tervei voltak, melyeket – mint egy jövőidőben írott naplót – egy noteszben foglalt össze. Bár olykor egy-két apróságot ki kellett igazítania a naplóban, de összességében az élet – és a boldogság – egyszerű volt és problémamentes.

Hirtelen azonban minden megváltozott: Portugália összeomlott, Daniel munka nélkül maradt, felesége és gyermekei elköltöztek, és hitelét sem tudja tovább fizetni. Az a két ember pedig, akiket legközelebbi barátainak tartott, eltűntek életéből. Az egyikük, Xavier immár tizenkét éve a lakásába zárkózva kizárólag statisztikáival foglalkozik, és mélydepresszióba süllyedt amiatt, hogy a honlap, amellyel az egymásnak segíteni vágyó embereket akarták összehozni, teljes kudarcnak bizonyult. A másikukat, Almodôvart pedig letartóztatták, amikor szorultságában kétségbeesett lépésre szánta el magát. Daniel a saját gyermekeire és Almodôvar fiára gondolva megpróbálja elképzelni, hogy az övéket követő generációk számára vajon milyen remény marad. És úgy dönt, hogy nem adja fel. Ha az élete romba dől is, a dolgok megjavításába vetett hite rendíthetetlen – mert jövő nélkül a jelennek sincsen értelme.

A Boldogságmutató csodálatra méltó és rendkívül aktuális regény egy örök optimistáról, aki mindhalálig küzd a saját és a szerettei életéért. Drámai és realisztikus, tele kacagtató jelenetekkel, olyan regény, mely David Machadót generációja legjobb regényírói közé emeli.


➯ Még több könyves tartalmat találsz INSTAGRAMon és FACEBOOKon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése