2017/12/20

Családon belüli gyilkosság ✦ Agatha Christie - A ferde ház

Agatha Christie – A ferde ház
[Crooked House]

Számomra Agatha Christie egyet jelent két híres nyomozójának, Miss Marple-nek vagy Poirot-nak valamelyikével, és állandóan hiányérzetem van, ha olyan történetet olvasok tőle, amelyikben egyikük sem szerepel.

Na de, nem így A ferde ház esetében! Ez esetben ugyanis hiába nem kapnak szerepet sem a kíváncsi öreglány hóbortjai, sem a különc nyomozó kis szürke agysejtjei, mégis kerek egész a sztori.

Valamiért eleve van egy furcsa vonzódásom az olyan krimik iránt, amelyek egy kötött helyszínen játszódnak, különösen, ha a helyszín egy különös házikó – mint ahogy ez esetünkben is van. Ráadásul a gyilkosság – a tehetős nagypapa megmérgezése – is családon belül történik, a kérdés csak az, hogy a népes családka mely tagja (na meg persze miért?) csapott le vajon?


Egyébként a nyomozó karaktere azért itt sem hiányozhat - hiszen mégis csak egy klasszikus, régimódi detektívtörténetről beszélünk -, akit jelen esetben a szimpatikus Charles testesít meg, és akinek apja a Scotland Yard egyik fejese, a szerelme pedig az említett család tagja, így számára több irányból is érdekes a sztori. Charles karaktere egyébként igazán szerethető: kissé naiv, ám igen jólelkű pasi benyomását kelti, akinek szívügye, hogy kiderítse az igazságot leendő menyasszonya családjával kapcsolatban.


A könyv amolyan Agatha Christie-sen dinamikus, és ahogy azt tőle megszokhattuk, zseniális karakterekhez, na meg persze utánozhatatlan hangulatleíráshoz van szerencsénk. A ferde ház egy könnyed, de rém érdekes krimi, amelyben egyszerre mindenkiről elképzelhetőnek tartjuk, hogy gyilkolt, miközben valahogy senkiről sem tudjuk elhinni. Töviről-hegyire körüljárjuk a szereplőket, Charles-szal együtt agyalunk, hogy mégis mi lehet a megoldás, mi lehet a motiváció, ki lehet a gyilkos. A végkifejlet pedig üt, nem csak a gyilkos személyét illetően, hanem a plusz csavart, a tényleges lezárást illetően is.

Agatha Christie nem véletlenül egy igazi klasszikus, és ami a legjobb: gyakorlatilag bármikor megállja a helyét, minden élethelyzetben remek olvasnivalót jelent, bárkinek a kezébe nyomnám, rá tényleg azt lehet mondani, hogy soha „nem megy ki a divatból”, igazi örökzöld.


„Kár bizonygatni, hogy valami nem történhetett meg, ami megtörtént.”

4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése