2017/12/22

Az év egyik legnagyobb meglepetése ✦ Fiona Barton - A gyermek

Fiona Barton – A gyermek
[The Child]

Fiona Barton neve sokak számára ismerős lehet, és nálam is olvashattatok már bemutatkozó regényéről, Az özvegyről, ami tetszett ugyan, de azért nem ájultam el tőle. Na, hát nem úgy A gyermektől!

Talán épp az előzetes ismereteim miatt nem vártam egy óriási durranást, de beismerem: baromira meglepett a nő, zseniális pszicho-thrillert rittyentett – a gondolkodósabb fajtából.
A fene se gondolná, hogy lehet még újat mutatni a műfajban, valahogy a fülszöveg sem sejteti, hogy micsoda izgalmak és nagy leleplezések várnak az emberre, de láss csodát: mégis ezt kapjuk.

Egyébként Barton könyve egy átlag pszicho-thrillernek tűnhet, és egy darabig ebben a hitben is éltem, de minél inkább magával ragadott a cselekmény, annál inkább éreztem, hogy na kérem, ez tényleg ütős lesz.


A regényben egyébként Az özvegyből megismert riporternő, Kate Waters áll a középpontban, és időnként felbukkan a szintén innen ismert Bob Sparkes felügyelő is, de ő most abszolút mellékvágányra került, ami egy ilyen – a történet szempontjából - nőközpontú könyv esetében még szerencsés választás is.

A történet egy rég eltűnt gyermek köré épül, előkerül ugyanis kissé morbid módon egy építkezés során néhány csecsemőcsont – ez pedig több ember életét is fenekestül felforgatja. De ugyan kik ezek az emberek és hogyan érinti ez őket? Na és persze: ki lehet a gyerek, és mi történt vele? A könyv rém izgalmas lélektani szempontból, szép lassanként fejtjük fel a szálakat, és ismerünk meg egyre több rémséget az eltemetett(nek hitt) múltból, hogy aztán kirajzolódjon a teljes kép. Ebben pedig a riporternő van segítségünkre, aki egyfajta keretet is ad a történetnek, és egyébként meglehetősen szimpatikus – és nagyon emberi - karakter.


Szóval azt hiszem, Fiona Barton immáron teljesen kiforrott íróként is, én pedig tutira felveszem a kedvenceim közé, és jó szívvel ajánlom nektek is, ha egy fizikai értelemben kevésbé mozgalmas, ám pszichológiai értelemben nagyon izgis, ügyesen felépített és remekül megírt lélektani thrillert olvasnátok.

„A probléma az, hogy a titkok idővel önálló életre kelnek. Azelőtt úgy hittem, hogy ha nem gondolok arra, ami történt, idővel majd összezsugorodik és elhal. De nem így történt. Az a dolog hazugságok és koholmányok egyre növekvő szövevényének közepén gubbaszt, mint egy pókhálóban csapdába esett kövér légy. Most már bármit mondok, azzal mindent szétszaggatok. Így hát nem szabad mondanom semmit.”

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése