2020/02/05

A könyv, ami cuki cicákkal motivál tudatos(abb) táplálkozásra ✦ Bíró Zsófia: A macska mondja meg!

Bíró Zsófia, A boldog hentes felesége szerzője ezúttal is maradt a gasztro vonalon, legújabb könyve sikerének receptje érdekében azonban fogott néhány jópofa macskát is (akiket Rátkai Kornél „keltett életre” csodálatos illusztrációin), hogy a bársonytappancsúak segítségével mutassa be – méghozzá szórakoztató formában – az élelmiszeripar működését és a minőségi táplálkozás fontosságát.

Cuki cicás illusztrációk, tudatos táplálkozás, kedves történet, és hasznos tudnivalók jellemzik ezt a nem mindennapi könyvecskét – amely határozottan nem csak gyerekeknek szól.

Tudomásom szerint hasonló könyv még nem nagyon van a piacon, ami persze önmagában még nem feltétlenül jelentene értéket, ám A macska mondja meg! tipikus esete annak, amikor azt mondom, hogy annyira jó, hogy létezik egy ilyen könyv! Valóban hiánypótló, emellett pedig kifejezetten jópofa is.


Ha röviden és tömören akarnám megfogalmazni, azt mondanám, Bíró Zsófia arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy ne együnk annyi szemetet. Ha picit hosszabban és szofisztikáltabban szeretném kifejezni, akkor pedig úgy fogalmaznék, hogy arra próbál rámutatni, hogy az élelmiszeripar jelenlegi működése mennyire káros hatással lehet ránk, miért lenne fontos odafigyelni a fenntarthatóságra, valamint arra, hogy hogyan táplálkozunk, milyen következményekkel járhat, ha rendszeresen valódi tápértékkel nem bíró, feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és miért ilyen gyakori manapság az ételallergia, illetve a különböző intoleranciák.

És teszi mindezt cicákkal. Nyilvánvalóan nem lehet nem szeretni.


A jópofa macsekokat a zseniális Rátkai Kornélnak „köszönhetjük”, aki többek között az 50 elszánt magyar nő című – ugyancsak remek – könyvet is illusztrálta. Kornél igazán szerethető figurákat alkot, akiknek bármilyen hülyén is hangozzék ez, de valódi személyiségük van, így még inkább tudunk kapcsolódni a történethez.


Egyébként a cicás sztori inkább a könyv keretét adja, ezzel együtt nagyon kis aranyos az egész, a lényeg azonban az ismeretek átadása, amely így játékos, humoros, szellemes formában, szinte észrevétlenül történik, hiszen maga a történet vezeti az olvasót. És ismétlem: bár az elsődleges célcsoportot minden bizonnyal a gyerekek jelentik, de véleményem szerint közel sem csak nekik szól.


Összességében tehát A macska mondja meg! nem csupán fontos, hanem kifejezetten szellemes, aranyos könyv, amelyet jó szívvel tudok ajánlani.

HISZEN LEHET-E BÁRMI JOBB - ÉS IGAZABB - ANNÁL, MINTHOGY A MACSKÁKNAK KELL MEGMENTENI AZ EMBERISÉGET, MERT MI EGÉSZ EGYSZERŰEN TÚLSÁGOSAN INKOMPETENSEK VAGYUNK EHHEZ?


Tudatos táplálkozásra nevelő szülőknek és macskásoknak kötelező.

„Csakhogy a macskák nem szeretik, ha kiderülnek az érzéseik. Jobb, ha mindenki azt hiszi, hogy nekik csak három arcuk van: amikor szúrósan néznek, amikor nagy szemekkel könyörögnek valamiért, és amikor üveges tekintettel bámulják a csupasz falat.”


4.5/5


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése