2019/09/15

Hátborzongató izlandi apokaliptikus disztópia ✦ Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget

Egy pszichológus nyilván szanaszét tudná cincálni, hogy miért is vonzódom ennyire a nyomasztó apokaliptikus disztópiákhoz, mindenesetre tény mi tény: a kimondhatatlan nevű izlandi írónő nemrégiben megjelent regénye azonnal felkeltette az érdeklődésemet, és amint átvettem, már bele is vetettem magam.


Már önmagában a cím is izgalmas választás: egyfelől utal Izlandra, mint szigetországra, másfelől az elszigetelődés is fontos momentuma a könyvnek – mind a társadalom, mind az egyén szempontjából vizsgálva.

MERT MIRŐL IS SZÓL TULAJDONKÉPPEN A SZIGET? A FÜLSZÖVEG SZERINT THRILLER, POLITIKAI FIKCIÓ, ÉS DISZTÓPIA KEVERÉKE. ÉN SPECIEL NEM IGAZÁN LÁTOM BENNE A THRILLERT, A POLITIKAI FIKCIÓ PEDIG INKÁBB ÚGY VAN JELEN, MINT ORWELLNÉL: „FIKCIÓ” - SOK IDÉZŐJELLEL...

Szóval maga a (szokás szerint spoilermentes) sztori: Izland egyik napról a másikra hirtelen elveszít mindenféle kapcsolatot a külvilággal. Nem lehet külföldre telefonálni, megszakad az országon kívüli internetkapcsolat, a külföldre induló hajók és repülők mintha a ködbe vesznének, és soha többé nem térnek vissza. Rejtély, hogy mi állhat a dolog hátterében, ám kezdetben nem aggódik senki, nyilván valamiféle hálózati probléma áll a háttérben, ami pikk-pakk megoldódik. Na, hát ez nem következik be, az emberek pedig szépen lassan kezdenek felocsúdni: fel kell készülni arra, hogy ez az állapot tartósnak bizonyul. Ez pedig sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint azt valaha gondolnánk. Elszabadul a káosz, felborul a társadalmi rend, közben pedig egy új politikai hatalom kezd kiépülni, és a szükségállapotra hivatkozva egyre kegyetlenebb döntéseket hoznak meg, miközben a nép egyre nagyobb nyomorba süllyed, egyre inkább elembertelenedik.
 
Vik, Izland (fotó: Jon Flobrant - Unsplash)

A könyv számtalan érdekes kérdést vet fel, amelyekre egész egyszerűen nem létezik helyes válasz. Kezdve azzal, hogy mit lehet kezdeni azokkal a turistákkal, akik az országban rekedtek, egészen odáig, hogy mit lehet tenni akkor, ha helyileg egyszerűen nem biztosítható olyan mennyiségben élelem, ahány ember van?

Engem némileg emlékeztetett a regény az Egy másodperccel későbbre, illetve a Malevilre is, hiszen ezek is apokaliptikus disztópiák, bár előbbi jóval több hatásvadászabb elemmel operál – megjegyzem, jól is áll neki -, szinte látja az ember lelkiszemei előtt, hogy filmre kívánkozik a történet, utóbbi pedig jóóóval grandiózusabb, sokkal mélyebb történet. A sziget témáját tekintve ugyancsak közéjük illik, de mégis egészen más hangulatot közvetít, egész más nézőpontot és kontextust ad, tehát az élmény abszolút újszerű.A DISZTÓPIÁK ATTÓL LESZNEK IGAZÁN HÁTBORZONGATÓAK, HOGY ANNAK ELLENÉRE, HOGY UGYAN FIKCIÓRÓL BESZÉLÜNK, MÉGIS AZT ÉREZZÜK: REÁLIS ESÉLY VAN ARRA, HOGY A FELVÁZOLTAK – LEGALÁBB RÉSZBEN – TÉNYLEG BEKÖVETKEZZENEK. JELEN ESETBEN NEM IS A KOMPLETT SZTORIRA GONDOLOK, HANEM EGYES ELEMEI (PÉLDÁUL A POLITIKAI AGYMOSÁS, AZ „IDEGENEK” KÉRDÉSE, A GYŰLÖLETSZÍTÁS KÖVETKEZMÉNYEI, AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK HIÁNYA) AZOK, AMELYEK IJESZTŐ KÖZELSÉGBE HOZZÁK A TÖRTÉNETET.

Bevallom, annak ellenére, hogy műfajánál fogva A sziget sem egy kedves kis könnyed történet, sőt meglehetősen nyomasztó, én nagyon élveztem az olvasását – merthogy szerencsére kifejezetten olvasmányos, ami jóval könnyebben emészthetővé teszi, hamar be is faltam. Aki esetleg attól tartana, hogy túl „nehéz” olvasmány, azt megnyugtatnám: egyáltalán nem az, annak is érdemes belevágnia, aki még csak most ismerkedik a disztópiákkal, vagy épp az izlandi irodalommal. Érdekes könyv, amely sok gondolkodnivalót ad az olvasónak útravalóul, és még több kérdést vet fel – éppen ezért könyvklubok számára is remek közös olvasmány lehet, de egy ideális világban középiskolásoknak is tök jó irodalomórai téma lehetne.

„Olykor egyetlen emberré zsugorodik össze a világ. Egyetlen magányos emberré egy kihalt fjordban.”

4.5/5➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése